ЧИН ВСТАНОВЛЕННЯ ХРЕСТА НА МІСЦІ ДЕ БУДЕ ХРАМ АБО МОНАСТИР ЗАСНОВАНИЙ

Часом на місце побудови нового храму або монастиря, до здійснення чину заснування, ставлять хрест, який охороняє і визначає місце будучого будівництва. Це роблять тоді, коли докладне місце закладки фундаменту ще остаточно не визначено. Цей чин, з благословення правлячого архієрея, може здійснювати старший священик або настоятель (намісник) монастиря. Як що хрест не освячений, то до цього чину приєднуємо чин освячення хреста. По бажанню архієрея або настоятеля, може бути також здійснений чин малого освячення води

На місце встановлення хрест ставлять стіл, на якій кладуть Святе Євангелія і Чесний Хрест, а також ставиться освячена вода. Священик облачається в єпитрахиль і фелон та починає поважно:

Диякон: Благослови, Владико!

Священик: Благословен Бог наш…

Хор: Царю Небесний, Утішителю, Духу істини, що всюди є і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

У часі співу священик стоїть перед Святим Євангелієм та кадить його. Після кадить хрест і місце, де він буде стоять. По цьому кадить клір і народ, і знову Святу Євангелію. Народ стоїть позаду, від заходу, як і в Церкви.

Читець (у часі кадження, відразу після кінця співу):

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (3 рази).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконня наші, Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, хай святиться ім’я Твоє; хай прийде Царство Твоє; хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні й прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоя держава і Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Читець:

Господи, помилуй (12 разів).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому, Богу.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя і Бога нашого.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 142

Господи, почуй молитву мою, зглянься на моління моє в істині Твоїй, вислухай мене у правді Твоїй. І не входь у суд з рабом Твоїм, бо не виправдається перед Тобою ніхто з живих. Бо ворог переслідує душу мою, втоптав у землю життя моє, посадив мене в темряву, як давно померлих. І впав у мені дух мій, стривожилось у мені серце моє. Я згадую дні давні, розмірковую про всі діла Твої і в творінні рук Твоїх повчаюся. До Тебе простягаю руки мої: душа моя, як земля безводна, перед Тобою. Скоро почуй мене, Господи, згасає дух мій. Не відверни лиця Твого від мене, бо уподібнюся тим, що сходять у могилу. Дай мені зрання відчути милість Твою, бо на Тебе уповаю. Вкажи мені, [Господи], путь, якою піду, бо до Тебе підношу душу мою. Визволи мене від ворогів моїх, Господи, до Тебе вдаюся, навчи мене творити волю Твою, бо Ти єси Бог мій. Дух Твій благий наставить мене на землю правди; імені Твого ради, Господи, оживи мене правдою Твоєю. Виведи з печалі душу мою і милістю Твоєю знищ ворогів моїх. І вигуби гнобителів душі моєї, бо я раб Твій є.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алілуя. (3)

Велика Єктенія

Диякон: Господу помилимось.

Люди: Господи, помилуй. (Після кожного прошення)

Диякон: За мир з неба і спасіння душ наших Господу помолимося.

Диякон: За мир всього світу, добрий стан святих божих церков і з’єднання всіх Господу помолимося.

Диякон: За святиню цю і тих, що з вірою, благоговінням і страхом божим входять до неї, Господу помолимося.

Диякон: За Святішого Патріарха нашого (ім’я), і за (високо)преосвященного митрополита (або: архієпископа, або: єпископа) нашого (ім’я), чесне пресвітерство, у Христі дияконства, за весь клір, братів і народ Божий, Господу помолимося.

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, за владу, народ і все військо її, Господу помолимося.

Диякон:За місто це і за кожне місто, село, і країну і за тих, що вірою живуть в них, Господу помолимося.

Диякон: За добре поліття, за врожай плодів земних і часи мирні Господу помолимося

Диякон: За тих, що плавають, подорожують, за недужих, страждаючих, полонених і за спасіння їх Господу помолимося.

Диякон: Щоб Господь милостиво споглянув на місце оце, що на ньому Чесний Хрест сьогодні встановлюємо, на Славу Пресвятого Його Імені обране, і щоб Він Своїм Небесним благословенням поблагословив його, Господу помолимося.

Диякон: Щоб Господь благословив цей добрий намір і діло слуг Своїх, що спричинилися до цього, Господу помолимось.

Диякон: Щоб усім, хто на встановленням цього Чесного Хреста працював у всіх справах скоро успіх падав, і справу рук їх спрямував до благого, силою, дією і благодаттю Пресвятого Духа, Господу помолимося.

Диякон: Щоб благу справу слуг Твоїх, (якщо архієрей благословіть – перелічує імена), успішно і з великим плодом закінчить, через подану силу, дію і благодать Пресвятої Духа, Господу помолимося.

Диякон: Щоб приставив до справи цієї і усіх, хто працює в здійсненні її, святого Твого ангела – охоронця, щоб незримо захищав від нападів злих, видимих і невидимих ворогів, і у всіх справах допомагав мудро і ретельно, силою, діяльністю і благодаттю Пресвятого Духа, Господу помолимося.

Диякон: Щоб визволитися нам від усякої скорбути, гніву, й нужди, Господу помолимося.

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Диякон: Пресвяту, пречисту, преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Люди: Тобі, Господи.

Священик (молитва): Господи Боже, Вседержителю, що створив небеса і землю заснував на тверді її, Творче всього видимого і невидимого. Подивися на місце це, що обрано для будівництва монастиря, де будуть служити Святому імені Твоєму. Ти сам утверди і будь засновником їй по Твоєму Божому слову, щоб не змогли пошкодити їй вода, вітер та загалом те, що могло б зруйнувати її. І благоволи слугам Твоїм задум цей до досконалого і благого кінця довести.

(голосно) Бо Твоя є влада, і твоє є царство, і сила і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Бог – Господь, і явився нам:

Тропар заснування, глас 2

Творче і всього Сотворителю, Боже, діло рук наших, на Славу Твою почате, успішно направ Своїм Благословенням, і Своєю Силою на скоре виконання доведи, бо Ти один всесильний і людинолюбний.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Кондак, глас 6

Скорий на заступництво і міцний в помочі, явися нині Благодаттю сили Своєї і поблагослови та зміцни, і діла слуг Твоїх до доброго закінчення допровадь! Бо Ти можеш чинити все, що хочеш, як Бог Всесильний.

Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний, глас 6:

Захисниця християн надійна, Клопотання за нас до Творця незмінне, не нехтуй молитовними голосами грішників, але скоро прийди, як Блага, на допомогу нам, що з вірою співають Тобі: «Поспіши із захистом і зроби швидкими моління, Богородице, бо завжди захищаєш тих, хто шанує Тебе!»

Священик бере освячену воду та окропляє місце, де буде стояти Чесний Хрест, і виголошує:

Священик: Господи, Ісусе Христе, Боже наш, поблагослови, щоб місце оце оберігалося страшним Знаменям і силою Хреста Твого, на славу Твою, розп’ятого Бога нашого, і Твого Безначального Отця, і Пресвятого Твого Духа, і щоб дух усезгубний і всі супротивні сили відступили від нього.

(голосно): Бо Твоя влада, і Твоє Царство, і сила Великого Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священики, а з ними і почесні вірні, беруть Хреста і встановлюють його. Хор, у часі встановлення співає:

Стихира, глас 6

Благослови Господи встановлення Чесного Хреста цього благословенням Твоїм святим, і воїнством ангельським захисти його, почуй всі добрі благання й молитви слуг Твоїх, що як кадило Тобі приносяться, багатомилостивий Господи, слава Тобі.

Після встановлення.

Диякон: Господу помолимось.

Священик (стоячи перед поставленим Хрестом):

Господи Боже, Вседержителю! Ти Мойсеєвим Жезлом подав образа Чесного і Животворчого Хреста улюбленого Сина Свого, Господа нашого Ісуса Христа, – Сам поблагослови і освяти оце місце, де він встановлений, силою і дією Чесного і Животворящого цього Хресного Древа на відігнання злих духів і всякого спротиву.

(голосно): Бо благословилося і прославилося Царство Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків!

Хор: Амінь.

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй. (3). (Після кожного прошення)

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, за весь народ, владу і військо її, щоб ми тихе і мирне життя прожили в усякому благочесті й чистоті.

Диякон: За Святішого Патріарха нашого (ім’я), і за (високо)преосвященного митрополита (або: архієпископа, або: єпископа) нашого (ім’я), чесне пресвітерство, у Христі дияконства, за весь клір і народ Божий, Господу помолимося.

Диякон: За благочестивих засновниках і фундаторів Обителі цієї, про їх здоров’я, спокій та відпущення гріхів їх, Господу помолимося.

Диякон: За добре і благословенне встановлення Чесного Хреста цього, Господу помолимося.

Диякон: Щоб приставив Він до Чесного Хреста цього святого Ангела – Хоронителя, захисника від усіх видимих і невидимих ворогів, у справах доброго помічника, Господу помолимося.

Диякон: Щоб тим, хто спричинився до встановлення Чесного Хреста цього, і нам спастися від усякого горя, гніву, небезпеки й нещастя, Господу помолимося.

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Диякон: Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію, з усіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддаймо.

Люди: Тобі, Господи.

Священик (тихо): Почуй нас, Боже, Спасителю наш, надіє людей на всіх кінцях землі і в морі далекому, милостивий будь до нас грішних, і помилуй нас, і засновників монастиря цього.

(голосно): Бо Ти є Бог милостивий і чоловіколюбний, і Тобі славу відаємо Отцю і Сину і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Потім відбувається звичайний відпуск дня.