ПРОПОВІДЬ В ПЕРШУ НЕДІЛЮ ПІСЛЯ РІЗДВА ХРИСТОВОГО

У ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Христос Народився!

Подія Різдва Христового не було ні випадковістю, ні історичної несподіванкою. Воно було виконанням обіцянки, вимовленого Богом ще в раю нашим прабатькам, про те, що Насіння Діви, Син Матері Божої зітре (вразить, розтрощить) голову змія: «і ворожнечу покладу між тобою і між жінкою, і між сіменем твоїм і між сіменем її; воно буде уражати тебе в голову, а ти будеш жалити його в п’яту» (Бут. 3:15), – ось як про це говорить Біблія. Очікування виконання сього обітниці було довгим і тяжким. Безліччю святих мужів Божих – пророків у Дусі Святому передбачили, яким буде це велика подія, яким буде очікуваний Месія, тим самим зміцнюючи і втішаючи народ в цьому очікуванні.

І ось сьогодні – у першу Неділю після Різдва Христового. Ми з вами, брати і сестри, як і вся повнота Святого Православ’я, все ще стоїмо у світлі чудесної зірки, що горить над священними Віфлеємська яслами, в яких лежить  Божественне Немовля. Лежить в красі, в чистоті невинності людського дитинства з невідомої світу Божественної світлою силою! Ця сила – сила Божественної, жертовної, сповненої милості і спасаючої любові. Ця сила – любові, навіть найбільші страждання людські перетворює в радість. Ця сила – любові, що змінює життя.

Саме Світле Різдво Христове, як жодна інша подія Священної історії, допомагає нам зрозуміти , що з приходом Господа і Спасителя відбулося щось, що принципово відрізняє життя людини до і після цієї події. Якщо запитати історика, чим відрізняється життя до і після, то він не знайде ніяких особливих підтверджень того, що життя людей стало принципово іншим, тому що слідів цієї зміни в зовнішньому світі майже немає. Є тільки одне – Божественне – свідчення, яке проголосили ангели Божі в ніч Народження, яке проголошували ще пророки Старого Завіту і про який ми чули в Євангелії: Народився Господь Еммануїл, що означає «З нами Бог »

Сьогоднішній день у церковному Статуті нашої Святої Православної Церкви називається Неділею після Різдва Христового. Ця неділя присвячена спогаду про трагічну подію, яке відбулася незабаром після пришестя у світ Спасителя. З Євангелія від Матвія відомо, що цар Ірод , наляканий звісткою про народження Немовляти, яка принесена була йому східними мудрецями – волхвами, вирішив убити у Віфлеємі всіх немовлят чоловічої статі молодше двох років від народження. Безневинні немовлята були побиті, але серед них не виявилося народженого Спасителя, тому що Ангел Господній, з’явившись у сні Йосипу, повелів йому разом з Марією, взявши Новонародженого та бігти в Єгипет. І, як відомо, Святе Сімейство пробуло в Єгипті до тих пір, поки не помер Ірод, і тільки потім повернулося до Палестину.

Давайте вдумаємось: З’явлення ангелів, поклоніння волхвів, явлення зірки – здавалося б що рід людський, який очікував Спасителя, повинен був у цих знаках побачити пришестя у світ Сина Божого і поклонитися Йому, подібно тому, як поклонилися волхви зі сходу; прийняти Спасителя, а потім , слухаючи його слово, йти за Ним. Але нічого подібного не відбувається, бо навіть Святі Апостол Іоан говорить: «весь світ лежить у злі» (1 Ін. 5:19). Само життя Спасителя є історія гоніння… Навіть коли Він вийшов на Своє суспільне служіння, коли став говорити те, що мав сказати. Зустрічна хвиля злоби і заздрості обрушилася на Спасителя , і ми знаємо , що життя Його завершилася мученицькі. Силою Божественною Він воскрес, але це було вже не від людей, але від Бога, а люди зробили все для того , щоб умертвити свого Спасителя.

Улюблені брати і сестри, пройшло вже більше 2000 років відтоді, коли прийшов на землю Христос, приніс своє вчення і свою силу, а в житті все ще дуже багато страждань і неправди та  горя. Чи не тому так відбувається, що з навчання Господа Ісуса Христа, яке Він приніс на землю, ми беремо далеко не найголовніше, далеко не найважливіше? І майже завжди так було. Але і з цієї сили, яку Він приніс з Собою, сили Божественної любові, що йде назустріч на , ми теж беремо так мало, так рідко шукаємо її, так мало сподіваємося на неї, бо надто багато сподіваємося на свої власні, людські сили. І ось – страждаємо …

Наше лукаве століття, звертаючись нібито до людської свободи і пропонуючи людині бути вільним, одночасно пропонує йому, під виглядом цієї свободи, відмовитися від Божественної істини. Ми досягли часу, коли псевдокультура, що цілком зробилася служницею гріха, що увійшла в плоть і кров життя сучасної людини, кидає виклик самій родині. Все це відбувається просто по руху плоті, по голосу інстинкту, і укладається в просту логіку догоди своєї власної пристрасті. Але ж всякий гріх і всякий злочин неодмінно потрібно пояснити, а потім і виправдати. І ми чуємо, як сьогодні пояснюється і виправдовується руйнування сім’ї – людською свободою , помилково зрозумілої любов’ю. І ніхто ж не вельми засуджує того, що відбувається, – більше того, політики приймають руйнівні гріховні закони, телебачення підхоплюють ці страшні ідеї, їх виправдовують, вводять її в якийсь порядок життя, представляють як можливий вільний вибір вільної особистості…

Але одночасно ми сьогодні бачимо, відчуваємо Божу присутність в нашому світі. Люди все більш чутливо відчувають неправду, відчувають гидотну почвару, що спробує знищити їх сумління блюзнірством і доступністю гріха, вони раптом знаходять особливе дихання у вірі і стають сильнішими і відповідальніше І як би не намагалися вороги Церкви спокусить наш народ, відвести його від Правди Христової, від Святої Православної віри , але це дійсно повнота народу нашого прийшла до Новонародженого Спасителя, болючі рани, які наносять людям «слуги князя цього світу», тільки зміцнюють нас у вірі. Так було завжди і так буде до кінця віку, бо «Господь – Просвічення моє і Спа­ситель мій» (Пс. 26:1).

Дороги моє, давайте завжди відчувати та пам’ятати: Все, що сказав Господь наш Ісус Христос, з легкістю лягає на наші серця, тому що повністю відповідає внутрішньої схильності людини. Бо Бог, відповідно до цієї Божественної, проголошеної Спасителем істини, і створив людину, щоб вкласти в його природу той моральний лад, ту схильність до сприйняття істини, яка і відгукується згодою нашого розуму і серця, коли ми чуємо це слово.

Давайте завжди пам’ятати, що наша Православна Церква покликана нести своє служіння людям, підносячи молитву Богу і приносячи Йому безкровну Жертву, а разом з нею – нашу віру, нашу любов до Бога. Поки є це почуття Божественної присутності в світі, поки є це безсумнівне переконання в тому, що Бог торкається нашої душі і відповідає на наші молитви, живе та буде жити віра в Господа, і Господь Еммануїл буде торкатися Своєю державної правицею кожної людини, навіть часом до тих, хто повною мірою не віддає собі звіту в тому, чим було для роду людського Його Різдво.

У часі цьогорічного Різдва Христового наша країна переживає важки часи. Навіть у ці світлі святкові дні спадкоємці Ірода проливають кров наших братів та сестер, страждають безвинні люди. Тому наша особлива молитва за Батьківщину, за кожного з тих, хто захищає Правду Христову. Ми просимо Господа бути з нами, бути з народом нашим, не прибрати з голів наших Свою невидимою руку, щоб ми відчували дотик до нас Божої благодаті, уникали гріха, пороку і помилок, допомагаючи самим собі і тим, хто навколо нас, духовно і морально зростати в Правді і Житті Христовим.

Так давайте у чистоті та молитві святкувати світле свято, бо «Сьогодні Христос у Віфлеємі роджається від Діви; сьогодні Безначальний починається, і Слово втілюється; сили Небесні радіють, і земля з людьми веселиться; волхви Владиці дари приносять, пастирі Народженому дивуються. Ми ж невпинно співаємо: слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління » Амін.

прот. Сергій Горбик

30 грудня / 12 січня 2013/2014 р.Б.