АКАФІСТ СВЯТОМУ АРХІСТРАТИГУ БОЖОМУ МИХАЇЛУ

Кондак 1

Вибраний Воєводою сил небесних і заступником  роду людського, Архістратиже Михаїле! В опіці Твоїй і під покровом крил Твоїх перебуває кожна небесна і земна справа Троїчного Бога нашого. Але окреме призначення доручив Тобі Цар Небесний у послухові Твоєму земному, щоб став Ти особливим Охоронцем і Заступником двох величних міст земних, які стали  оселями Небесними. Таким є Єрусалим – земна оселя Господа, та одвічний наш Київ – оселя Божої Матері. Віками спасаєш Ти їх та оберігаєш. За таку вірність Твою прийми подяку сердець наших і сповнений щирості та пошани ось цей піснеспів:

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славий.

Ікос 1

Архангелом-Архістратигом споконвіків у Вселенній прославляють Тебе лики Ангельські, але в часі земному до тих звеличань небесних доєдналася і пісня на землі народжених сповнена вдячної величі і побожного піднесення та хвилювання. З-під захисту крил Твоїх кияни,  захищені Тобою, радіючи, ось так взивають до Тебе:

Радуйся, Зоре перошообразна світу;

Радуйся, Свічко  золотосяйна Істини і Правди;

Радуйся, бо Ти перший сприйняв серед ангельських ликів, проміння світла нествореного;

Радуйся, славний Архістратиже Господній;

Радуйся, посланцю Божественний і воїне Його;

Радуйся, Звитяго над бісами пагубними;

Радуйся, Піднесення людей, що в гріхи впали;

Радуйся, бо Київ та край Український під крила прийняв Ти;

Радуйся Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славий.

Кондак 2

Усвідомлюючи значення града Києва, з натхнення Божого, що його другим Єрусалимом Господь небесний вчинив для Сходу Європи і  цілої Азії та, споглядаючи щирість молитовної душі Києво-Руської, Ти, Архістратиже Божий, сприйняв нас під всемогутній покров Крил Твоїх. Ось таким для нас являється неосяжний образ Твій, бо ж стоїш Ти перед безтілесним Божеством і кличеш: Алилуя.

Ікос 2

Розум Твій божественний спостерігаючи у дні просвітлення у вірі Христовій та Охрещення землі нашої, в той час, коли Славутич – Дніпро Йорданом став, непохитно зажадали праотці і отці наші, щоб Ти, Архістратиже Господній, Проводирем небесним до Царства Божого, Хмариною всеосяйною для нас став, що в давнину провадила вибраний народ до Землі Обітованої. По всі часи прагнемо, щоб вів нас Архістратиг Небесний та й припровадив до осель Господніх, тому завжди з надією взиваємо:

Радуйся, бо Ти на Київ, як на Єрусалим, в любові споглянув;

Радуйся, бо над охрещуваними киянами крила Ти простягаєш;

Радуйся, бо спасительну надію християнську Ти примножуєш;

Радуйся, бо побожність Києва Українського Ти зігріваєш;

Радуйся, бо присутність Свою у Києві безконечно Ти виявляєш;

Радуйся, бо проводирством довічним Ти нас щасливиш;

Радуйся, бо покровительством спасительним Ти нас ощасливлюєш;

Радуйся, Хмарино осяйна, що веде нас до неба;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славий.

Кондак 3

Сила Божої любові до краю нашого огорнула і Тебе, Михаїле Архангеле Небесний, спонукаючи до проводирства довічного вірних чад Господніх народу Українського, а всі ті, що захистом Твоїм втішаються, знають Тебе, як переможця над Люцифером, який довічно і надійно полки свої скеровує супроти всіх тих, хто в безумстві відмовляються кликати: Алилуя.

Ікос 3

Маючи на озброєння могутність та чесноти небесні, Архангеле Михаїле, Ти і сьогодні кличеш у Вселенній:» Хто, як Бог?», перемагаючи прояви зла, то ж як у давнину, біля врат Едемських постав в охороні від гріха, предстоїш Ти біля Врат Золотих столиці нашої та не допускаєш загарбників і злочинців до міста Свого. Це Ти спроваджував сюди, виконуючи волю Божественну, Апостола Христового Андрія Первозванного на проповідь Христову нам на спасіння. Щирими серцями, відчуваючи опіку Твою, завжди кличемо, прославляючи Тебе:

Радуйся, бо Київ, збережений в Правосдав’ї, є метою Твоєю;

Радуйся, «Хто, як Бог?» проголошуючий, спасаючи нас;

Радуйся, Могутносте небесна, незменшувана ніколи ;

Радуйся, чеснотами небесними сповнений, навчаєш і нас;

Радуйся, Ти прояви злої сили в нас перемагаєш;

Радуйся, біля Києва, як біля врат Едему, в обороні стоїш;

Радуйся, Апостола Андрія Первозванного Ти спровадив нам;

Радуйся, Проповідь Євангельську в опіці Ти тримаєш;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славий.

Кондак 4

Буревії спокус та бід відверни від нас, що з любов’ю та радістю святкуємо пресвітле торжество Твоє, Архангеле Першопристольнику. Ти в давнину народ Божий під опіку Свою прийняв. Більше тисячі років і наш народ став Божим народом та втішається дбайливою опікою Твоєю і допомогою. Бо Ти є в бідах Помічник Великий для людства спасенного та в годину смерті від злих духів охороняєш і заступаєшся за всіх, що воспівають Твоєму та нашому Владиці і Богові : Алилуя.

Ікос 4

Знаємо Тебе з історії Біблійної, Михаїле Божественний,  як Ти осяйною Хмариною став посеред дня та стовпом вогняним серед ночі на чолі подорожуючого народу свого, як могутня правиця Твоя знищила переслідувачів його, як допровадив Ти народ до Землі Обітованої. Такої долі прагнув люд Києво-Руський, вибираючи Тебе Опікуном Небесним і отримавши ласку таку, ось так безнастанно взиває:

Радуйся, бо люд український Ти друге тисячоліття  народом Божим чиниш;

Радуйся, бо особливою опікою Ти Київ наш спасаєш;

Радуйся, бо щирою любов’ю Ти край наш огортаєш;

Радуйся, бо неспокоями та лихолітями провадиш нас наче хмарина осяйна;

Радуйся, бо в днях благоденства  просвічуєш та надихаєш нас;

Радуйся, бо Ти спокусу злого нищиш,  та супротивників відвертаєш від нас;

Радуйся, провадячи нас до  обітованого – Царства Небесного;

Радуйся, Україною сприйнятий на радість  спасительної надії;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славий.

Кондак 5

Богоплинним Джерелом мужності та наснаги, вірності та відданості явився Ти, Архістратиже Святий, виконуючи волю Вседержителеву. Так було біля нездоланних стін Єрихону, які впали перед подорожуючими за порадами Твоїми. Ось таким, Єрихоном іншим, стала для народу українського татаро-монгольська доба. Але Ти також і наш Богообраний народ напоумив, то ж за порадами Твоїми, звитяжили її, з подякою до Бога, що дав Тебе нам,  співаючи: Алилуя.

Ікос 5

Усвідомлюючи і знаючи Тебе, пречудний Михаїле, Світилом Превеликим, що посеред Ангелів Небесних сяє, взірцем для себе найгіднішим сприймали Тебе усі добрі, правдиві та щирі володарі землі нашої: Первомученик Оскольд, Свята рівноапостольна Ольга, Святий князь Володимир разом з нащадками княжими; та й увесь народ у всіх часах історії своєї. Ти був і воїном, і пастирем, наставником і проводирем, володарем і судією справедливим та гідним. То ж у кожному з нах відблиск образу Твого, за що край наш Український довічно взиває Тобі:

Радуйся, з волі Вседержителя Ти покриваєш нас;

Радуйся, з повеління Спасителя Ти надихаєш нас;

Радуйся, з ласки Духа Святого повчаєш нас долати зло;

Радуйся, Ангелів володарю та захисте людей земних;

Радуйся, володарів та князів православних напоумлюючий;

Радуйся, керманичам нашим у всіх часах Ти взірцем є;

Радуйся, християнству в Україні – Провідник довічний;

Радуйся, побожністю українською, якої Ти взірцем став;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славий.

Кондак 6

Провозвісником долі Божественної пізнали Тебе, Архістратиже Господній, мешканці краю нашого Києво-Руського. Бо ж скільки разів з Неопалимої Купини древнього Києва лунало:” Роззуйтесь з обув’я  свого, бо місце це святинею є”. Але гріховність людська часто глухістю ставала. Господь повчав тоді нас випробовуваннями. І ми знову згадували Тебе, Архангеле Михаїле, тримались за руку Твою провідну, Богові за Тебе з вдячністю співаючи: Алилуя.

Ікос 6

Засяяв Єси предивно славою Своєю, Михаїле Небесний, в чудному натхненні та незрівнянній аскезі обох велетів чернецтва Києво-Руського: преподобних Антонія і Феодосія Печерських. Кожна монаша душа людська, розпочинала днину свою і закінчувала її закликом до Господа і до Тебе, то ж спаслися і упреподобнилися вони. Сяйво великої Благодаті Твоєї у благовісницькій силі святителів: Іларіона, Климента, Кирила та безлічі інших проповідників, що з довір’ям до Тебе взивали:

Радуйся,Ти Купиною Неопалимою Київ наш чиниш, з якої промовляє Господь;

Радуйся, Охоронцю святині Києва та побожності української;

Радуйся, Допомого небесна у випробуваннях наших;

Радуйся, Зоре путеводна з України до Життя Вічного;

Радуйся, Учителю благочестя та подвигів Києворуського чернецтва;

Радуйся, Молитво монашества нашого, що по всі часи звернена до Бога і до Твого заступництва;

Радуйся, Світлосте подвигів Святителів Києворуських;

Радуйся, вірносте і відданосте українська Богом вічним побачена;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славний.

Кондак 7

Бажаючи виявити народу Руси – України небесну згоду на жадання наше Божественним Опікуном Тебе мати, Архістратиже Божий, так часто виявляв Ти присутність Свою, особливо у важких часах різноманітних поневолень. Не зміг би вижити народ український, якби не захисток крил Твоїх могутніх, якби не меч вогняний у руках Архістратижих Твоїх. За що довіку співатимемо Богові: Алилуя.

Ікос 7

Новими чудесами  виявив Тебе, Архангеле, на землі нашій Творець і Владика усіх чудес. Особливо тоді, коли після татаро-монгольського ярма опустошеною стала земля наша українська. Після такої загрози агарянського нищення Церкви Святої Православної наступало інше поневолення, латинське, що з Заходу йшло. Це Твоя благодать, Михаїле, спасительний братський дух заснувала у Львові, Вільно, Луцьку, Києві та інших містах тіж, з натхнення Твого спільноти вірних своє благомудре служіння Богу почали, з вдячність до Тебе взиваючи:

Радуйся, оприсутнений у нас чудесами премногими;

Радуйся, повчаючий нас побожної працелюбності та віри в Бога;

Радуйся, напоумлюючий нас до страху Божого спасительного;

Радуйся, охороняючий нас полум’яним мечем своєї відданості Богу;

Радуйся, спасаючий Україну від латинського поневіряння в вірі;

Радуйся, натхненнику Братств Православних на оборону віри спасительної;

Радуйся, Сподвижнику Братсткого Просвітництва та благочестя;

Радуйся, Небесний молитвеннику і воїне земним благонадійний;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славний.

Кондак 8

Незбагненним дивом став Київ, Братством Київським Богоявленським відроджений. Колись був матір’ю міст Києво-Руських, княжою столицею, але, руйнівниками нищений він на селище перетворився. Та Ти, Архістратиже, зібрав до столиці своєї будівничих: Єлисея Плетенецького, Іова Борецького, Гетьмана Петра Сагайдачного, потому святителя Петра Могилу, які  спонуканнями Твоїми воскресили, оживили Київ наш і прославили його на всю вселену. За таку щедру ласку Твою, співаємо Богові : Алилуя.

Ікос 8

Увесь Ти Світлом і Просвіченням довічним нашим є, Божий Воїне Небесний. Мисленно споглядаючи на Києво-Могилянську добу та роздумуючи над всією історією освіти української і по нинішній день, згадуємо Тобою спасенних від вогню трьох святих юнаків біблійних – Ананію, Азарію й Мисаїла в печі семикрат розпаленій. Всю молодь, що до просвіти лине з усіх Богом дарованих часів життя нашого, віримо, що вони сповнені Твоїм піклуванням, захистом та допомогою. Від обдарованих духовністю та знаннями, Тобою уможливленими, з відданістю та подякою кличемо Тобі:

Радуйся, Натхненнику воскресіння людності Києво-Руської;

Радуйся, Збирателю ревності Української та віри до Києва;

Радуйся, Дарувателю народу Її дару відродження і воскресіння;

Радуйся, Прославителю Києва нашого на всю Вселенну;

Радуйся, Учителю і натхненнику українських просвітян у всіх часах історії нашої;

Радуйся, Охоронцю українського благочестя і побожності;

Радуйся, Вихователю в українців віри небесної, спасительної;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славний.

Кондак 9

Усі люди українські сповнені радісним хвилюванням, коли вони доленосні та славні часи історичні згадують; а в них гетьманів славних народу українського: Сагайдачного, Хмель-ницького, Івана Мазепу, Петра Калнишевського і багатох інших. У їх завзятті, мужності та силі, у їх відданості рідньому краю та народові своєму – риси небесні Твої висвітлюються. Ти був їх вчителем та наставником, помічником, натхненником та взірцем світосяйним. То ж за щедроти Твої небесні дякуючи Богові,  що дав Тебе нам, сповнені втіхи, співаємо: Алилуя.

Ікос 9

Проповідники велемовні не спроможні гідно восхвалити Тебе, вічної слави достойного, Архістратиже Святий. Твої подвиги небесні та земні стали дивовижним натхненням подвижникам українським: Іову, Чудотворцю Почаївькому, Іову Княгинецькому та Феодосію Манявському, Афанасію Берестейському та Івану Вишенському, Амфілохію Почаївському та багатьом іншим подвижникам і молільникам землі нашої. Вони – велика честь та духовна слава наша довічна, за що Тобі, Архангеле, співаємо:

Радуйся, для князів українських Ти став Князем небесним;

Радуйся, гетьманам землі нашої Ти став Гетьманом Господнім;

Радуйся, ангельською вдачею Твоєю сповнені всі добрі керманичі в Україні;

Радуйся, керівникам життя людського Ти Взірець небосяйний;

Радуйся, Небесне подвижництво Твоє у подвигах українських;

Радуйся, полум’ям молитв ангельських навчаєш і нас   молитися;

Радуйся, Почесносте наша і славо духовна;

Радуйся, Багатство українське одвічне і довічне в нас;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славний.

Кондак 10

Спасіння  людського Помічником могутнім стати нам бажаючи, Архістратиже Божий, у найважчі хвилини життя народу українського, Ти залишався посеред нас, визволяючи та оберігаючи всіх від бід та напастей земних. Над Україною лютувала руїна, жахливе кріпацтво виснажувало сили народу, то ж, якби у ці важкі часи не було б Тебе з нами, завмерла би доля наша, а в ній пісня наша хвалебна Богові: Алилуя.

Ікос 10

Стіною муру благонадійного у Церкві Православній в Україні нашій, постаєш Ти, Архістратиже Божий. Безліччю предивних чудес Твоїх вірних скріплюєш з’явленням сили Божої, всілякі єретичні мудрування відкидаєш від народу землі нашої. То ж, коли первородсво охрещення намагались відняти у нас та зневажити Богом вічним даровану честь нашу, Ти проповідників розбрату та розділень вельми дивуєш, спонукаючи визнавати істину Православ’я. Хоч і не прагнуть усвідомлювати недруги наші сили та відданості Твоєї одвічному Києву, воїне Небесний, ми ж бо зі страхом та побожністю разом з усіма вірними ось так взиваємо до Тебе:

Радуйся, спасінню нашому Допомого Небесна;

Радуйся, в бідах і напастях – Відрадо всечесна;

Радуйся, Визволителю народу нашого від кріпацтва та понево-лення духовного;

Радуйся, Оприсутнений відданістю та любов’ю Своєю;

Радуйся, Церкви Української надіє незавстидна;

Радуйся, в усіх часах життєвих – Чудотворче Преславний;

Радуйся, Обороно України перед єресями і роз’єднаннями;

Радуйся, Оберегу Богом даної одвічної честі української;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славний.

Кондак 11

Спів молитовний до Тебе ніколи не змовкне з Руси-України Твоєї, Михаїле Архістратиже, бо ж вельми відчутною для нас є присутність Твоя в нас. Тобою проваджені і захищені, перетривали ми всю нечисть атеїзму та богоборства проклятого, що, наче ракова пухлина, на живому тілі народу нашого множилася. Півтори сотні літ експериментувало пекло на нас, але Ти не дозволив нам пропасти та зневіритись у Богові нашому. То ж прийми смиренний спів похвальний та допоможи нам, очиститись гідним покаянням. Щоб Тобою спрямовувані, у виконанні заповідей Христових зростаючи, ми разом подячно співали Богові: Алілуя.

Ікос 11

Світильником та маяком спасіння став Ти для людей православних, з Києва спасительно сяючим, Михаїхле Небесний. Лагідним Світлом небесного натхнення та любові на свічнику Церкви Христової сяєш Ти. Хоч якою страшною була ніч під’яремна протягом XX-го століття історії нашої, та незгасно сяяв Світильник Твій, Михаїле Пречудний, освічуючи та зігріваючи нас, починаючи з Києва Святого аж до краю землі. Ми, живі і сповнені надії, віримо в те, що Ти уможливив благодать цю, Архістратиже Божий, співаючи Тобі:

Радуйся, піснеспівами невпинними з України звеличуваний;

Радуйся, з Тобою завжди в нас небесне натхнення;

Радуйся, Сила Твоя поборола атеїстів і безбожників як деницю;

Радуйся, визволяючий від пекла і даруючий Рай нам;

Радуйся, Вихователю благодаті очищення Покаянням;

Радуйся Сприяння наше у виконанні Заповідей Господніх;

Радуйся, Світильнику з Києва сяючий Україні;

Радуйся, освітлюючи та зігріваючи вогнем любові Своєї до нас;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славний.

Кондак 12

Благодаті Божої невичерпним Джерелом став Ти, Архістратиже Небесних Сил і Києва Покровителю. То ж випроси у Господа благодать Небесну в допомогу немочам людей, що під покровом крил Твоїх перебувають, щоб спасенними ставали вони, силою тією зміцнювані, перемагали пристрасті, що постійно переслідують їх. Щоб цією Благодаттю зміцнені в усіх часах, Богом вічним подарованих нам, Господа Ісуса, всіх благ Подателя, завжди з Тобою прославляли, взиваючи Йому: Алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи незліченні і преславні чудеса Твої, і прославляючи велику відданість та Ангельську любов, Михаїле Архангеле Святий, з розчуленням серця славимо, вихваляємо і звеличуємо Господа, що призначив Тебе довічним оборонцем Києва, та й всієї України нашої і світу цілого. Бог виявив у Тобі для нас нове знамення Свого благовоління до краю Українського та до нашої Церкви Православної, як до вічного підмурку та утвердження істини. Довів безнастанну любов Свою до нас, через безліч чудес, Тобою вчинених, дбайливо переконуючи нас в цьому. Через це, як гарячому небесному захисхику нашому перед Богом, Тобі ось так промовляємо:

Радуйся, Джерело Невичерпне, Благодаті Духовної;

Радуйся, Скарбнице Невичерпна, в немочах та випробуваннях;

Радуйся, Мечем вогняним знищуючий пристрасті та беззаконня;

Радуйся, Чудотворче Преславний у всі часи нашої історії;

Радуйся, Оборонче землі нашої Православної;

Радуйся, Осново для утвердження Правди Божої;

Радуйся, Втіхо, подарована надією на спасіння;

Радуйся, Радосте відчуваюих блаженство Царства Божого;

Радуйся, Михаїле, Великий Архістратиже, Православного Києва Покровителю славний.

Кондак 13

О превеликий Архангелів і Ангелів Святий Начальнику, Архістратиже Небесний Михаїле, призначений Господом керувати в Царстві Небесному, одвічно і довічно спрямовуючи ангельський світ на достойне служіння Творцеві і Промислителю нашому. Але Богом Небесним Ти також призначений бути Охоронцем і Покровителем міста Києва і цілої України та світу цілого. Ти завжди покривав і покриватимеш нас, спроваджуючи до Бога і до Блаженного Царства Його. Прийми і нинішнє моління наше, допоможи нам звитяжити зло та сумні і згубні наслідки його. Без Тебе не переможимо, без Тебе не наслідуємо Раю. А Ти молися Господеві за Український край наш і всю людність його, що щиро Бога прославляють, взиваючи: Алилуя, алилуя, алилуя

Цей кондак читається тричі. Після цього знову читаються перший ікос і перший кондак.

 Молитва  Святому Архістратигу Божому Михаїлу

Святий і Превеликий Архістратиже Божий Михаїле! Ти предстоїш Архангелам і Ангелам перед незбагненною та надсуттєвою Тройцею – Богом, сповнений молитви за нас, людей земних, що з вірою, надією і любов’ю довіряють Тобі життя своє і вічне спасіння. Ти гординю сатанинську в небі переміг, а протягом історії роду людського Ти перемагаєш сатанинські намагання і наслідки гріховні поміж людей. До Тебе линемо з довір’ям і молимось Тобі: стань щитом нездоланним та озброєнням могутнім для Церкви Святої Православної, для Києва та України нашої, що заступництву Твоєму Господом довічно вручені. Мечем Своїм вогняним, як колись біля дверей Раю, так і сьогодні обороняй нас, що прославляємо святе ім’я Твоє перед ворогами видимими і невидимими та перед всілякими проявами зла. Одна в Тебе свята і небесна мета – гідними і побожними приготувати нас для вічності з Богом і Спасом нашим Ісусом Христом. Провадь нас і приведи та збережи незгасним Благодатний полумінь Божий вогняний, що нами в хрещенні отриманий і в українських душах донині полум’яніючий. Ми віримо в Бога і довіряємо Тобі, Архангеле Небесний. То ж, нехай Тобою ведені, станемо гідними благоденственного життя земного, і блаженного Життя Вічного, де разом з Тобою та з усіма силами Небесними вічно славитимемо в Тройці Святій Єдиного Бога: Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.