ЧИН БЛАГОСЛОВЕННЯ ПОДРУЖЖЯ, КОТРЕ ПРОЖИЛО БАГАТО РОКІВ БЕЗ ЦЕРКОВНОГО БЛАГОСЛОВЕННЯ

У скрутне становище потрапляють священики, коли до них звертаються з проханням звершити вінчання осіб, які прожили разом вже багато років без церковного благословення. Деякі з подібних осіб мають не лише дорослих дітей, але навіть й онуків. Природно виникає запитання: яким же чином вінчати їх? Ні чин звичайний, ні чин вінчання другошлюбних не підходить. У даному випадку доречно використати Чин благословення подружжя, що прожило  багато років без церковного благословення

 

Чин відбувається посередині храму. На аналої лежать Євангеліє і Хрест. Чоловік з правого боку, дружина — з лівого. 

Священик в єпитрахилі, поручах та фелоні, як і при повному чині вінчання, дає їм до рук запалені свічі і починає:

 

Диякон: Благослови, владико!

Священик: Благословен Бог наш завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Співці: Амінь.

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси Благий, душі наші.

(Від Воскресіння до віддання (середа перед Вознесінням) тричі співається 

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував)

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Співці: Амінь.

Тропар дня.

Диякон: В мирі Господу помолимося.

Співці: Господи, помилуй.

За мир з неба і спасіння душ наших Господу помолимось.
Співці: Господи, помилуй.
Диякон: За спокій усього світу, за добрий стан святих Божих Церков і за з’єднання всіх Господу помолимось.

Співці: Господи, помилуй.

Диякон: За святий храм цей і тих, що з вірою, побожністю та страхом Божим входять до нього, Господу помолимося.

Співці: Господи, помилуй.

Диякон: За Святійшого отця нашого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси –України, і владику нашого преосвященійшого єпископа (ім’я правлячого архиєрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за весь причет і людей Господу помолимось.

Співці: Господи, помилуй.

Диякон: За рабів Божих (імена) і за Божий покров, і співжиття їх, Господу помолимось.

Співці: Господи, помилуй.

Диякон: Щоб зберегтись їм в однодумності та вірі непохитній, Господу помолимось.

Співці: Господи, помилуй.
Диякон: Ще молимось за прощення прогрішень, гріхів очищення, і за прощення їм всякої провини, вільної і невільної, Господу помолимось.

Співці: Господи, помилуй.

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони їх, Боже, Твоєю благодаттю.

Співці: Господи, помилуй.

Диякон: Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну Славну Владичицю нашу Богородицю і Диякон: Приснодіву Марію зо всіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддамо.

Співці: Тобі, Господи.

Священик: Бо тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Співці: Амінь.

Диякон: Господу помолимося.

Співці: Господи, помилуй.

Священик: Владико Господи Боже наш, що таємниці людські знаєш, і простив блудницю Рааву, і прийняв покаяння митаря, не пом’яни й наші гріхи, від юності вчинені. Бо коли на беззаконня зважатимеш, хто устоїть, або хто виправдається перед Тобою? Бо Ти один Праведний, Безгрішний, Святий, Милостивий, Благоутробний і Співчутливий до людських переступів. Ти, Владико, володіючи рабами Твоїми (імена), з’єднай їх любов’ю один до одного: даруй їм митареве звернення та сльози блудниці, щоб в покаянні від усього серця свого, в однодумності й мирі заповіді Твої виконуючи, сподобилися і Небесного Твого Царства. Бо Ти єси будівничий усіх, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Співці: Амінь.

Диякон: Господу помолимося.

Співці: Господи, помилуй.

Священик: Боже, Боже наш, Ти прийшов до Кани Галилейської і там шлюб благословив. Благослови ж і рабів Твоїх цих, що з волі Твоєї шлюбом з’єднались. Благослови їхні входи та виходи, примнож у добрі життя їхнє, прийми вінці їхні в Царстві Твоїм і збережи їх чистими, непорочними і непосоромленими на віки віків.

Співці: Амінь.

Потім священик благословляє подружжя, що вінчається, піднімаючи над їхніми головами руки, тричі виголошуючи:

Священик: Господи Боже наш, славою і честю вінчай їх.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Мир усім.

Чтець: І духові твоєму.

Диякон: Премудрість.

Чтець: Прокімен на голос 8-й: Поклав єси на голови їх вінці з каміння дорогоцінного, життя просили у Тебе, і Ти дав їм.

Вірш: Ти даєш їм благословення повік віку, звеселиш їх радістю лиця Твого.

Диякон: Премудрість.

Чтець: До Ефесян послання святого апостола Павла читання (зач. 230).
Диякон: Будьмо уважні.

Чтець: Браття, дякуйте завжди за все Богові й Отцеві, в ім’я Господа нашого Ісуса Христа, підкоряючись один одному в страху Божому. Жінки, коріться своїм чоловікам, як Господу, бо чоловік є голова жінки, як і Христос глава Церкви, і Він же Спаситель тіла. Але як Церква підкоряється Христу, так і жінки своїм чоловікам у всьому. Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву і віддав Себе за неї, щоб освятити її, очистивши водяною купіллю через слова; щоб поставити її перед Собою славною Церквою, яка не має плями, чи вади, чи чогось подібного, але щоб вона була свята і непорочна. Так повинні чоловіки любити своїх жінок, як свої тіла: хто любить свою жінку, любить самого себе. Бо ніхто ніколи не мав ненависті до своєї плоті, а годує і гріє її, як і Господь Церкву, бо ми члени тіла Його, від плоті Його і від костей Його. Тому залишить чоловік батька свого і матір і пристане до жінки своєї, і будуть двоє одна плоть. Тайна ця велика; я говорю щодо Христа і Церкви. Отже, кожен із вас нехай любить свою жінку, як самого себе, а жінка нехай боїться свого чоловіка (Ефес. 5, 20-33).

Священик: Мир усім.

Чтець: І духові твоєму.

Диякон: Премудрість.

Чтець: Алилуя (3).

Вірш: Ти, Господи, охороняєш нас і збережеш нас від роду цього і повік.

Співці: Алилуя.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно, вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик: Мир усім.

Співці: І духові твоєму.

Священик: Від Іоана Святого Євангелія читання (зач. 6).

Співці: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Одного разу було весілля в Кані Галилейській, і Мати Ісусова була там. Був також запрошений на весілля Ісус з учениками Його. Коли не вистачило вина, Мати Ісуса каже Йому: вина не мають. Ісус говорить їй: що Мені і Тобі, Жоно? Ще не прийшов час Мій. Мати Його говорить слугам: що скаже Він вам, те зробіть. Було ж тут шість кам’яних водоносів, що стояли за звичаєм для очищення юдейського, кожен вміщав по дві чи по три міри. Ісус говорить їм: наповніть посудини водою. І наповнили їх до верху. І говорить їм: тепер зачерпніть і несіть до розпорядника весілля. І понесли. Коли ж розпорядник покуштував воду, що стала вином (а він не знав, звідки це вино, знали ж тільки слуги, які набирали воду), тоді розпорядник кличе жениха і говорить йому: кожна людина спочатку добре вино подає, а коли нап’ються, тоді гірше; а ти добре вино зберіг аж досі. Так поклав Ісус початок чудесам у Кані Галилейській і явив славу Свою; і увірували в Нього ученики Його (Ін. 2, 1-11).

Співці: Слава Тобі, Господи, слава Тобі.

Диякон: Промовмо всі з усієї душі і з усього розуміння нашого, промовмо.

Співці: Господи, помилуй.

Диякон: Господи Вседержителю, Боже отців наших, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Співці: Господи, помилуй.

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Співці: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимося за рабів Божих (імена), котрі нині просять у Бога прощення і благословення на шлюбне співжиття, за здоров’я і спасіння їх, — промовмо всі: Господи, вислухай і милостиво помилуй.

Співці: Господи, помилуй (3).

Диякон: Ще молимося за всіх людей, що моляться у святому храмі цьому, сподіваючись від Тебе великої та багатої милості, за все у Христі братство наше і за всіх православних християн, за здоров’я і спасіння їх, — промовмо всі: Господи, вислухай і милостиво помилуй.

Співці: Господи, помилуй (3).

Диякон: Бо Ти Милостивий і Чоловіколюбний Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Співці: Амінь.

Диякон: Господу помолимося.

Співці: Господи, помилуй.

Священик: Господи Боже наш, Ти з народів Церкву, як Діву чисту, заручив з Собою, благослови і збережи рабів Твоїх цих у смиренності та єднанні, як благоволив зберегти їх і до цього дня; виконай усі добрі бажання їхні; як Щедрий та Благоутробний, вилий на них багаті Твої милості і щедроти; даруй їм зі здоров’ям довголіття і у всіх добрих справах успіх. Бо Ти Благий і Чоловіколюбний Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Співці: Амінь.

Священик: Мир усім.

Співці: І духові твоєму.

Диякон: Голови ваші вклоніть перед Господом.

Співці: Тобі, Господи.

Священик (з хрестом в руках): Отець, Син, і Святий Дух, Всесвята Єдиносущна і Живоначальна Тройця, Єдине Божество і Царство, нехай благословить вас (благословляє подружжя хрестом), і нехай дарує вам довголіття, радість у дітях, успіх у житті та вірі, і нехай сповнить вас усяким добробутом на землі, і сподобить вас обіцяні блага прийняти, молитвами Святої Богородиці і всіх святих.

Співці: Амінь.

Диякон: Премудрість.

Священик: Пресвята Богородице, спаси нас.

Співці: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, надія наша, слава Тобі.

Співці: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй (3).

Благослови.

Священик: Христос, що в Кані Галилейській пришестям Своїм чесний шлюб показав, Істинний Бог наш, молитвами Пречистої Своєї Матері, святих славних і всехвальних апостолів, святих боговінчаних і рівноапостольних Константина та Єлени, святого великомученика Прокопія і всіх святих, помилує і спасе нас, бо Він Благий і Чоловіколюбець.

Диякон: Благоденственне і мирне життя, здоров’я і спасіння, достаток плодів земних, взаємну любов і згоду та в усьому добрий успіх подай, Господи, рабам Твоїм (імена) і збережи їх на многії літа.

 

Упорядник прот. Миколай Лагодич (м. Чернівці)

З благословення 

Високопреосвященного Нестора,

архієпископа Тернопільського та Бучацького