АКАФІСТ ПРЕОБРАЖЕННЮ ГОСПОДНЬОМУ

КОНДАК 1

Вибраний Воєводо і Царю слави, бачачи Тебе – Творця неба і землі – на горі Фаворській переображеного у славі, усі створіння здивувалися, Небо затремтіло і всі, на землі народжені, зраділи, а ми недостойні Твоєму заради нас преображенню подячно вклоняємось і разом з апостолом Петром щиро співаємо Тобі:

Ісусе, предвічний Боже, добре нам завжди бути під покровом благодаті Твоєї.

ІКОС 1

Невідоме ангелам і неприступне людям Твоє, Світлодавче Христе, Божество Ти показав на горі у вигляді незаходимих блискавиць і променях ясного світла вибраним учням Своїм, а вони, пройняті страхом Божественним і покриті хмарою ясною, почувши голос Отця зрозуміли таїнство Твого втілення і так заспівали Тобі:

Ісусе, Боже безсмертний, просвіти нас світлом лиця Твого просвітленого.

Ісусе, Боже благий і всесильний, збуди нас, що спимо темним сном у глибинах гріховних.

Ісусе, що живеш у світі неприступному, від влади темної звільни нас.

Ісусе, що славою Своєю наповнив увесь світ, в оселі райські введи нас.

Ісусе, Світло світу, звільни нас, що в пітьмі перебуваємо, від світу лукавого.

Ісусе, Сонце Правди, силою і правдою зодягни нас, що спимо в тіні смертній.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам завжди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 2

Бачачи, що учні Твої, Людинолюбче Господи, ще непросвічені і не розуміють, як Тобі належить ввійти в Єрусалим, багато перетерпіти і бути вбитим. Ти ж почав пояснювати їм, що усе те повинно статися з доброї волі Твоєї, що Тобі належить терпіти заради нашого спасіння. Та вони ще не могли думати по-Божому, думаючи по-людському, тому Ти після шести днів взяв із Собою Петра, Якова та Іоана і вивів їх на гору Фаворську, щоби ще до Хресних страждань показати їм славу Свою, щоби під час страждань Твоїх вони усвідомлено співали Тобі: Алилуя.

ІКОС 2

Не змогли зрозуміти учні Твої розумом своїм, що страждання Твої були добровільними. Тож заради цього раніше Хреста Твого Ти темної ночі вивів на гору високу учнів Своїх, щоб побачили вони чудо дивного преображення Твого і незбагненну Твою Божественну, здалеку приходу, красу і щоб коли побачать Тебе розіп’ятого зрозуміли, що сталося це з доброї волі Твоєї. Тому сьогодні співаємо Тобі:

Ісусе, що з долини на гору вивів учнів Своїх, виведи і нас на гору, щоб ми навчилися високих насолод шукати.

Ісусе, що від турбот життєвих і всього земного відлучив Петра і братів Заведеєвих, відлучи і розум наш від земних благ, щоб навчилися ми обминати усякі низькі пристрасті.

Ісусе, що нелегкими стараннями на найвищу висоту возніс учнів Своїх нелегкою працею й потом, навчи і нас щодня у цьому вправлятися.

Ісусе, Ти через успішну усну молитву вночі показав Своє переображення, і нині дозволь вірним Твоїм приємністю слів Твоїх вночі просвічуватися.

Ісусе, тільки трьом свідкам в тиші Фаворській Ти показав славу Свою, тож і нині мовчальникам і пустельникам дай завжди бачити славу Твою.

Ісусе, що Фавор і Єрмон Іменням Своїм звеселив, дай і нам, що призиваємо Твоє солодке Ім’я, звершити похід свій на гору високу.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам завжди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 3

Силою з висоти зодягнув Ти, Ісусе, вибраних учнів Своїх вивівши їх на Фавор, щоб про високе вони думали і не шукали земного, зодягни і нас, немічними тілами переможених, силою і славою Своєю, яка в немочах проявляється, а ми з любов’ю співатимемо Тобі: Алилуя.

ІКОС 3

Маючи намір перед добровільними стражданнями і Хресною смертю показати вибраним учням маленьку долю Божества Свого Ти, Христе Спасе наш, тільки трьох з числа усіх, хто жив тоді на землі, вибрав, щоби стали вони свідками Божественної слави Твоєї, бо вони в очах Твоїх тоді були найкращими з усіх людей і народів: Петро як перший між апостолами возлюбив Тебе і перший визнав Тебе Сином Божим; Яків як перший від усіх апостолів з надією на майбутні блага вічні під меч схилив голову свою і тим став початком мучеників; а Іоан як дівственник чистоту тіла і Духа ціломудрено зберіг і за це особливу благодать більш від усіх отримав, завдяки якій міг бачити незбагненні об’явлення і Божественну славу Твою. Тож разом з ними і від нас прийми такі величання:

Ісусе, Ти що від Петра ще перед преображенням Своїм визнання віри прийняв, прийми і наші щирі визнання.

Ісусе, що тому ж Петрові дав відвагу розмовляти з Тобою на Фаворі, промов лагідно і до нас в серцях наших.

Ісусе, що синів Заведеєвих за їхню полум’яну любов до Тебе синами грому царського назвав, громом гніву Твого не покарай нас.

Ісусе, що не дозволив учням Своїм послати вогонь на самарян з Неба, вогонь пристрастей наших загаси в нас.

Ісусе, разом з дівственником Іоаном в чистоті духа і тіла на Фавор небесний піднеси нас.

Ісусе, разом з мужнім Яковом, який перший прийняв чашу Твою, до раю введи нас.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам завжди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 4

Великою була буря богоявлення Твого на горі Синайській, коли у громах і блискавицях Ти дав закон угодникові Твоєму Мойсею, так само як на горі Хориві був сильний вітер, що тряс і руйнував гори, вогонь і землетрус, коли пророк Ілля хотів бачити Тебе. Сьогодні не у вихорі бурі, не в землетрусах і не у вогні, а в прохолодному й лагідному голосі – Господь показав їм лице Своє і славу Божества Свого, коли на горі Фаворській став перед ними, щоб радісно співали Тобі: Алилуя.

ІКОС 4

Мойсей та Ілля, слухаючи на Фаворі розповідь про Твій відхід, що мав статися в Єрусалимі, будучи свідками для всього світу, що Ти – справді Син Божий, нам показаний і голосом з Неба від Бога Отця посланий для спасіння людей. Мойсей від мертвих покликаний був, щоб свідчити тим, що в пеклі перебувають, про Твій прихід у світ. Ілля – з раю викликаний, щоб розповісти Єнотові про славу Твою через переображення тіла Твого ним побачену. Ми ж дивуючись тайні пророків Твоїх, що явилася на Фаворі, зворушено звертаємось до Тебе:

Ісусе, боговидцеві Мойсеєві, який хотів колись побачити лице Твоє, Ти віч-на-віч явився, покажи і нам у майбутньому віці лиця Твого радість надзвичайну.

Ісусе, що в давніх боговидіннях показав Мойсеєві сяйво слави Своєї, покажи і нам у Царстві Твоєму лицем до лиця погляду Твого доброту невимовну.

Ісусе, що тихою і приємною прохолодою голосу Твого об’явленням Своїм Іллю настановив, і нас чудесно настанови в тиші безстрастя Божественного.

Ісусе, що на вогняній колісниці неопалиме переселив пророка Іллю та ввів у рай, і нас дивним чином пересели на висоту життя досконалого.

Ісусе, що давно з пророками благоговійно розмовляв на Фаворі і сповістив їм про відхід Свій, розмовами про життя вічне насити голодні душі наші.

Ісусе, що при двох свідках тайну преображення учням Своїм відкрив, невимовними зітханнями Святого Духа зігрій холодну віру нашу.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам завжди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 5

До богосяйної зорі, що світить уночі, уподібнилося, Світлодавче Господи, невимовне сяйво пречистого тіла Твого. Коли учні ще спали, а ніч вже до ранку наближалася Ти на горі возносив смиренну молитву Отцю Твоєму. Тоді лице Твоє просвітліло, наче сонце, і ризи Твої стали блискучими й дуже-дуже білими, як сніг. Апостоли ж, збудившись від сили Божественної, що зійшла на них, і побачивши славу Твою, як Єдинородного з Отцем, сповнені благодаті й істини, зворушливо заспівали Тобі: Алилуя.

ІКОС 5

Апостоли, убачивши Тебе у людській подобі переображеного на Фаворі, як з Мойсеєм та Іллею ви про Твій відхід розмовляли, зрозуміли всемогутню силу Твою і що Божество під покровом тіла заховане, налякалися, та слухаючи ту розмову насолоджувались баченням Твоєї Божественної слави, яку вони настільки бачили наскільки могли бачити їхні тілесні очі. З ними ж і ми співаємо Тобі:

Ісусе, що відкрив учням Своїм невимовну і богосяйну славу Твою, освіти і всюдисуще світло Своє в душах наших.

Ісусе, що найсвітлішим світлом Твоїм причастив первостоятелів закону й благодаті, просвіти таким же причастям наш завжди розсіяний розум.

Ісусе, що ледь-ледь привідкрив на Фаворі заховане в тілі Твоєму сяйво Свого Божества, відкрий гріхопадіння, заховані в убогій совісті нашій.

Ісусе, що променями несотвореного Світла з тіла Свого освітив Святу Гору, засвіти світло заповідей Твоїх у потемнілих душах наших.

Ісусе, Ти преображенням пречистого тіла Свого просвітив усі кінці світу, просвіти і прикрась нас, що в темряві перебуваємо.

Ісусе, Ти сяйвом Фаворського світла очистив, наче сніг, учнів Своїх, очисти й обнови нас, потемнілих від гріхів.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам завжди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 6

Слухаючи всеблагу і спасенну розмову Твою, Христе Боже наш, Мойсеєм та Іллею на горі Фаворській, дуже зраділи учні Твої: Петро, Яків та Іоан. Петро ж голосом, сповненим любові, промовив до Тебе: «Господи, добре нам тут бути; якщо хочеш, збудуємо тут три намети: Тобі один, і Мойсеєві один, і один Іллі». Ми ж, недостойні, не насмілюємося відкрито просити Тебе, але покірно про помилування благаючи, зворушливими голосами співаємо: Алилуя.

ІКОС 6

Хмара ясна засяяла на Фаворі, наче знамено всьому світові. Петрові, що про намети запитував, явився голос Отчий, Який сповіщав про Духа Святого, що сходив. А коли хмара осінила апостолів і заповнила вершину гори, – вони, ще більше злякавшись та зі страхом у хмару ввійшовши, відчули неприступне Божество Твоє і вже відважно заспівали Тобі:

Ісусе, що колись стовпом вогняним водив по пустелі Ізраїля, сьогодні покажи нам дорогу до Царства Твого.

Ісусе, що у хмарі світлій осінив апостолів Своїх на Фаворі, осіни і нас росою Духа Твого Святого.

Ісусе, що живеш у нерукотворному храмі на Небі, покажи нам світовидний храм і пречистий намет Божества Твого.

Ісусе, Ти не захотів рукотворних наметів на землі, тож сотвори в нас внутрішній благоподібний намет Духа Твого, щоби й ми зійшли на Небо.

Ісусе, що зодягнувся світлом наче ризою, зодягни нас, обнаженних, в боготкані ризи цноти і чистоти.

Ісусе, що простягнув Небо наче шкіру, зодягни нас, вкритих струпами, світлішим від снігу одягом краси Твоєї небесної.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам зажди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 7

Бажаючи відкрити заховану протягом віків тайну Божества Твого, Христе, Отець Твій Небесний знову, як колись на Йордані під час хрещення Твого об’явив Твоє Богосинівство, голосом, що свідчив із хмари, промовив: «Це є Син Мій улюблений, Його слухайте». Апостоли ж, дуже налякані, припавши лицем до землі, заспівали Тобі: Алилуя.

ІКОС 7

Новим і славним було на Фаворі те, що бачили очевидці й слуги Твої, Владико Господи: і Голос Отчий, і шум, що лунали із хмари. Тому пройняті страхом від нового світла, яке раптом їх освітило, і дивлячись один на одного дивувалися та до землі лицем припадаючи співали Тобі такі похвали:

Ісусе, Образе найсвітлішої іпостасі Отчої, преобрази похмуре й нечисте життя наше.

Ісусе, Слове Отчого сяйва, просвіти упалі і у пітьму заглиблені душі наші.

Ісусе, дивний і страшний у славі Божественного вигляду Твого, обнови наш зотлілий вигляд духовний.

Ісусе, тихий і повний любови, невимовною світлістю тіла Свого відбіли усі нечистоти тіл наших.

Ісусе, Світло безпочаткове, покажи нам світло Отця у світлі Твоєму на Фаворі явлене.

Ісусе, незмінне Світло в небаченому Світлі Царства Твого, покажи нам світло і Духа.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам зажди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 8

Надзвичайно дивно з’явилися Тобі, Владико Господи, Мойсей та Ілля на горі Фавор. Бачачи образ Божественної іпостасі і розмовляючи про добровільні страждання Твої, вони споглядали Твою священну красу, а коли хмара ясна їх осінила і залунав голос з Неба, стали невидимими і Слава Господня та пророки відійшли на місця свої співаючи Тобі: Алилуя.

ІКОС 8

Весь із вишніх був Ти, Невимовне Слово Боже, коли пречисте тіло Твоє преобразилося на Фаворі, але Ти не покинув тих, що були внизу. Коли відійшли пророки і закінчилося видіння, Ти приступив до учнів Своїх, що лежали налякані на землі і торкнувшись до них рукою промовив: «Встаньте, не бійтеся». Коли ж вони підняли очі свої і нікого не побачили окрім Тебе одного, що з ними був, – дуже зраділи і дякуючи Богові так співали Тобі:

Ісусе, що маєш слова життя вічного, завжди перебувай з нами в нашій земній подорожі.

Ісусе, що наситив нас видінням Свого Божества, не залиш нас сиротами на службі Тобі.

Ісусе, що перед прийняттям Хреста Свого роз’яснив нам тайну Твоїх добровільних страждань, дай нам завжди пам’ятати про Твої заради нас страждання.

Ісусе, Ти перш ніж померти показав нам славу Свою, тож дай нам зрозуміти тіла Твого прославлення.

Ісусе, незмінний Образе Сущого, обнови в душах наших чудесне видіння Образу Твого і подоби.

Ісусе, Печатко однойменна з Отцем, запечатай в тілах наших незбагненну доброту Твого Образу.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам зажди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 9

Уся природа знітилася, бачачи Твоє, Христе Спасе, славне на Фаворі переображення: ангели невидиме перебуваючи, зі страхом і трепетом служили Тобі, небеса злякалися, • здригнулася і затремтіла вся земля. Бачачи славу Господа, гора Фавор, раніше вкрита туманом і димом, вкрилася світлою хмарою, бо на ній стояли пречисті ноги Твої.Учні ж Твої, Господи, що не могли винести надзвичайно яскравого блиску тіла і одягу Твоїх, припали до землі, закриваючи обличчя свої, і так лежали допоки Ти Сам, коли закінчилось видіння, підняв їх і вони заспівали Тобі: Алилуя.

ІКОС 9

Найкращі проповідники, непросвітлені благодаттю, не можуть зрозуміти Твого, Господи, славного Таїнства преображення. Тому коли учні Твої сходили з гори, як мав починатися новий день, Ти заповів їм – друзям Своїм, щоб ніколи не розповідали про те, що бачили, доки Ти не приймеш страждання і смерть, і не воскреснеш із гробу третього дня. І вони мовчали, нікому нічого не говорячи про те, що бачили й чули, і лише в серцях своїх так співали Тобі:

Ісусе, що у всього Адама зодягнувся, просвіти нашу давно потемнілу людську природу.

Ісусе, якщо хмару, вогонь і мряку, які носили Тебе, Ти просвітив, то весь морок душевний, що в нас живе, прожени світлістю Своєю.

Ісусе, що сяйвом божественного шуму насолодив апостолів, і нас завжди насолоджуй повчаннями Божественних об’явлень Твоїх.

Ісусе, що росодайною хмарою просвітив учнів Своїх, просвітлюй і нас світлом славного преображення Твого.

Ісусе, що пречистими ногами Своїми освятив гору Фавор, направ ноги наші на постійне Тобі служіння.

Ісусе, що з чистими руками звелів сходити на гору Твою, піднеси руки наші до горішнього молитовного зітхання.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам зажди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 10

Щоби спасти увесь світ Ти, Господи, заради цього на Фаворі переобразився, щоб зробити усіх достойними приготованої вибраним Твоїм небесної слави. І переобразивши тіла наші покорою, щоби стали вони подібними до тіла Слави Твоєї, а під час спільного воскресіння усіх у безконечному Твоєму Царстві, яке Ти приготував від сотворення світу для тих, хто любить Тебе, в якому і ми, як Мойсей та Ілля, достойні були віч-на-віч бачити Тебе і з усіма святими співати Тобі пісню вічну: Алилуя.

ІКОС 10

Царю предвічний! Ти усе сотворив заради нашого спасіння: заради нас Ти тіло прийняв від Пречистої Діви Марії і в образі раба прийшов у світ цей; і на горі Святій Ти переобразився не Собі догоджаючи, бо світло не потребує просвітлення, але заради нас, засуджених, щоб просвітити нашу темряву, і нас, що у пітьмі тіні смертної сидимо, із синів гніву зробити дітьми улюбленими, нас преобразивши. За це ми подячно співаємо Тобі:

Ісусе, Ти вигляд раба на Фаворі преобразив, щоби з рабів гріха дітей Божих Собі сотворити.

Ісусе, Ти до крайньої межі принизив тіло Своє, щоби наше впале єство із Собою преобразити.

Ісусе, Ти явив нам невимовну радість Царства Твого, тож радість, мир і правду в Дусі Святому утвердь в нас.

Ісусе, що сяйвом Божественного тіла Твого усе творіння сотворив, тож тим обожненням в час Другого приходу Твого обнови нас.

Ісусе, Ти на Фаворі явив вогонь Божества Свого, тож вогнем незвичайним попали гріхи наші.

Ісусе, що бесідою Своєю насолодив там учнів Твоїх, нагодуй святими тайнами Твоїми голодні душі наші.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам зажди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 11

Незвичайні піснеспіви приносимо Тобі ми, недостойні, вшановуючи світле торжество переображення Твого і кличемо до Тебе: висоту життя небесного і слави всюдисущої сяйво Божественне даруй нині рабам Твоїм, сподоби нас чистими серцями зійти думкою на гору Твою святу, щоби розумними очима бачити славне Преображення Твоє, щоб і ми урочисто заспівали Тобі: Алилуя.

ІКОС 11

Неприступний Світе Святий і Подателю Світла Ісусе, безпочатковий і всюдисущий Світе, Ти світло Своє у світ приніс, коли з пречистим тілом зійшов на гору Фавор і там нестворене й Божественне Світло показав учням Своїм, показуючи образ Слави Отчої. Ми ж, бажаючи бути причасниками цього надзвичайного Світла, щиро співаємо Тобі:

Ісусе, Христе, Світло правдиве, помислами добрими накорми душі наші протягом усіх днів земного паломництва нашого.

Ісусе, Царю, Світло безпочаткове, запали світильник душ наших, що згасли, щоби горіли вони до кінця життя нашого.

Ісусе, Світло тихе, що життя даєш, світло і життя зійшли для душ наших у страшний час смерті нашої.

Ісусе, Світло святе, що світиш і гориш від Вогню, Який не гасне, з пітьми гріховної та смертельної визволи нас.

Ісусе, солодке і святе Світло, до світла небесних палат Твоїх через повітряні митарства гіркі проведи нас.

Ісусе, Світло, світліше від будь-якого сонця, в оселях святих Твоїх у невечірньому дні Царства Твого просвіти нас.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам зажди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 12

Подай нам Ісусе, Боже наш, Свою благодать, яку на горі Фаворі подав Ти вибраним учням Твоїм – Петрові, Якову та Іоану, і прийми нас, як прийняв Ти їх тоді, щоби зодягнені Твоєю силою з висоти і просвічені Духом Святим, маючи чисте серце і дух оновлений, зійшли ми на Фавор уявний, набуваючи сил, а найбільше вправляючись постом і молитвою, у святості й чистоті перебуваючи співали Тобі: Алилуя.

ІКОС 12

Оспівуючи славне преображення пречистого тіла Твого, прославляємо Божественну славу Твою, на Фаворі явлену, поклоняємося всюди присутній силі і Божеству, Яке Ти нам наче зірку малу показав, Христе, і віримо разом з Петром, що Ти справді Христос – Син Бога Живого, прийшов у світ грішників спасти. Тож разом з апостолами щиро співаємо Тобі: добре нам тут бути з Тобою. Ти ж не відкинь нас, що православне в Тебе віруємо, але покрий нас – немічних і обтяжених тілом, – богосяйним світлом тіла Твого, що з любов’ю співаємо Тобі:

Ісусе, Сонце, що на Фаворі зійшло і ніколи не заходить, освіти нас Божественним сяйвом Твоїм.

Ісусе, Світло незаховане, в преображенні явлене, зігрій нас причастям благодаті Твоєї.

Ісусе, предвічний Храме небесного Єрусалиму, в оселі Божі з людьми всели нас.

Ісусе, запашний Цвіте святого раю, небесними запахами святості і чистоти окропи нас.

Ісусе, Ти – Вогонь очищення, що бажаєш очистити Небо і землю, очисти нас від скверни тіла і духу.

Ісусе, дорогоцінний Каменю, що Сіон небесний замість сонця красою Божественною освітив, відверни нас від споглядань іншої краси окрім краси Твоєї.

Ісусе, предвічний Боже, добре нам зажди бути під покровом благодаті Твоєї.

КОНДАК 13

О всесолодкий і всещедрий Ісусе, що на горі Фаворі засяяв Божественною славою! Прийми сьогодні ці малі моління наші, і як прийняв Ти від учнів Своїх поклоніння на Святій горі, так і нам дозволь поклонитися славному Твоєму переображенню у світлі добрих справ, щоби просвітилася Тобою пітьма гріховна, що в нас живе, і щоб стали ми гідними успадкувати безконечне Царство Твоє на Небі, де б з усіма святими співали Тобі: Алилуя, алилуя, алилуя.

Цей кондак співають тричі, потим ікос 1 і кондак 1

МОЛИТВА

Господи Ісусе Христе, Боже наш, що живеш у Світлі неприступному, Ти – сяйво Слави Отчої і Образ Іпостасі Його! Коли прийшла повнота часу Ти за Своїм невимовним милосердям до грішного роду людського принизив Себе, прийнявши вигляд слуги, упокорив Себе, бувши послушним аж до смерти. Але раніше Хреста і добровільних страждань Твоїх, Ти на горі Фаворі преобразився в Божественній славі Своїй перед святими учнями і апостолами Твоїми, ледь відкривши їм прославлене тіло Своє, щоб коли побачать вони, як розпинатимуть Тебе і на смерть віддадуть, зрозуміли, що усе те Ти добровільно приймаєш, і водночас зрозуміли, що в цьому – Твоє Божество.

Дозволь же і нам усім, що сьогодні святкуємо преображення тіла Твого, з чистими серцями і нескверними помислами зійти на святу гору Твою, в поселення святої слави Твоєї, де чисті голоси тих, що святкують, де голоси невимовної радості, щоб там разом віч-на-віч побачити славу Твою у світлому дні Царства Твого, і з усіма святими, що від віку Тобі догодили, прославляти всесвяте Ім’я Твоє з Безпочатковим Твоїм Отцем і Всесвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь.