ПРЕПОДОБНИЙ ОНУФРІЙ МОВЧАЗНИЙ ТА ПРЕПОДОБНИЙ ОНИСИМ ЗАТВОРНИК КИЄВА-ПЕЧЕРСЬКІ

Пам’ять 21 липня / 3 серпня, 4/17 жовтня (прп. Онисима)

Преподобний Онуфрій мовчазний, Києва-Печерський, здійснював свій чернечий подвиг  у Ближніх (Преподобного Антонія) печерах у XII столітті. Вдруге пам’ять його звершується 28 вересня /11 жовтня, в Соборі преподобних отців Києва-Печерських Ближніх печер.

Преподобний Онисим Печерський (XII-XIII ст.), здійсняючи свій чернечий подвиг у Києво-Печерській лаврі, зачинився в Ближніх печерах. Святі мощі преподобного поховані на місці його подвигів. Пам’ять його звершується також 28 вересня /11 жовтня, в Соборі преподобних отців Києва-Печерських Ближніх печер, а також 4/17 жовтня

Тропар преподобних Онуфрія мовчазного та Онисима затворника, Києва-Печерських, в Ближніх печерах спочиваючих, глас 3

Преблаженні і Богоносні  отці наші Онуфрій і Онисим, / як удостоєні відваги до Господа / рівноангельськім своїм житієм, / через яке збагатив вас Христос нетлінням і чудесами мощі ваші, / молимо вас старанно :/ випросіть душам нашим очищення / і велику і багату милість.

Кондак преподобних Онуфрія мовчазного та Онисима затворника, Києва-Печерських, в Ближніх печерах спочиваючих, глас 4

Багатство благодаті і положення синів / отримали багатьма подвигами і чеснотами, / через них Христос поселив душі ваші у Небесних поселеннях Своїх, / дарував благодать нетління і чудес мощам вашим, / до них же притікаємо та взиваємо: / Радуйтеся, Онуфрій і Онисим, отці наші, / хорів чернецтва похвала і добриво.