АКАФІСТ ПРОРОКУ БОЖОМУ ІЛЛІ

Кондак 1

Обраний Богом для навернення Ізраїлю від омани Ваалової, грізний викривачу царів законопреступних, що засяяв полум’яною ревністю до Бога Вседержителя святістю життя і чудесами, захоплений з плоттю твоєю на небеса, і прийти маєш ти перед другим пришестям Христовим, похвально взиваємо до тебе, пророче Божий Іллє; ти ж, маючи велику сміливість перед Господом, від усяких бід і напастей молитвами твоїми визволи всіх, що благочестиво тобі співають:

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Ікос 1

Ангелом ревністю у Бозі і чистим життям був ти у плоті, пророче, бо коли ти ще був немовлям, батько твій Совах бачив світлих ангелів, які розмовляли з тобою, вогнем тебе повивали і полум’ям годували, щоб ознаменувати полум’яну ревність твою по Бозі, силу слів твоїх і житіє, як світло, непорочне. Заради цього із здивуванням взиваємо до тебе так:

Радуйся, від вічності наперед обраний на служіння для спасіння синів Ізраїльських; радуйся, від утроби матері наперед уготований у провісники Божественної істини і благочестя.

Радуйся, бо преславним видінням, що було на тобі, ти батька свого здивував; радуйся, невинну чистоту і безмовність від юності полюбив ти.

Радуйся, бо суєту світу цього і всі блага його ти знехтував, і душу твою Господеві посвятив; радуйся, світлом премудрості від Бога осяяний і вченням благочестя з дитинства напоєний.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 2

Бачачи нечестя і розбещення в Ізраїлі, преславний пророче, сильно духом твоїм сумував ти і ревністю по славі Божій запалав ти; коли сини Ізраїльські мерзенним ідолам поклонилися, від Бога ж істинного відступили, Йому ж усі небесні воїнства зі страхом взивають: алилуя.

Ікос 2

Розум свій злою волею затьмаривши, беззаконний цар Ізраїльський Ахав залишив істинного Бога Вседержителя і поклонявся мерзенному ідолу Ваалу, також і в царстві своєму примножив ідолослужіння і нечестя. Ти ж, пророче, сповнений великих ревнощів по Бозі, сміливо викрив царя, сповістивши йому, що в покарання йому і царству його три роки і шість місяців не буде ні дощу, ні роси, і голод великий буде по всій землі. Дивуючись такій ревності твоїй по Бозі і великій сміливості, з любов’ю взиваємо до тебе:

Радуйся, небоязливий проповіднику істини і кріпкий поборнику благочестя; радуйся, ревний нечестя викривачу.

Радуйся, бо до покарання нерозкаяних грішників довготерпеливого Бога ти прихилив; радуйся, бо словом твоїм небо закрив і плодоносну землю неплідною сотворив.

Радуйся, бо трирічний голод за нечестя людей ти від Господа випросив; радуйся, бо Господь Всевишній дарував тебе Ахаву, як колись Мойсея фараону.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 3

Силою молитви твоєї, предивний пророче, воістину закрилося небо і не посилало дощу три роки і місяців шість, і був голод великий по всій землі: для того, щоб, спекою і голодом змучені, нечестиві люди покаялись і навернулися до Господа, з розчуленням взиваючи до Нього: алилуя.

Ікос 3

Маючи велике благовоління до тебе, пророче, Господь захотів відокремити тебе від беззаконних синів Ізраїля, щоб з ними ти не терпів голоду і спраги, і повелів тобі йти до потоку Хорафового, де ворони годували тебе, приносячи хліб і м’ясо. Тому приносимо тобі похвальні пісні ці:

Радуйся, бо постом і подвигом ти всі земні і суєтні помисли відкинув; радуйся, молитвою і богомислієм розум твій до небес ти підносив.

Радуйся, патріархів величання і пророків красо; радуйся, дівственників похвало і преподобних славо.

Радуйся, святителів наставнику і мучеників кріпкосте; радуйся, бо нечестям і невірою засліплених синів Ізраїльських на путь істини навернув ти.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 4

Буря велика, що руйнувала гори, настала, коли наближався до тебе, пророче, в Хориві Господь; також явився землетрус, і не в землетрусі Господь, і після землетрусу вогонь, і не у вогні Господь, а після вогню був голос прохолоди тонкої — і тут явився тобі Господь; Його ж присутність відчувши, покрив ти лице твоє милоттю, зі страхом і радістю взиваючи до Нього: алилуя.

Ікос 4

Почув нечестивий цар Ахав повеління твоє, щоб зібрати всі коліна Ізраїльські на гору Кармильську і привести туди пророків Ваалових; зразу ж цар послав, зібрав усіх і сам прийшов туди. Ти ж, ревнителю слави Божої, бажаючи остаточно посоромити мерзотних ідолів і прославити істинного Бога, повелів приготувати дві жертви, вогню ж на них не давати, і сказав: і буде Бог той, що пошле вогонь. Почувши це, всі люди говорили: добре слово Іллі, нехай буде так. Ми ж, величаючи тебе, взиваємо:

Радуйся, великий посланнику Царя Небесного і провіснику святих повелінь Його; радуйся, адаманте, незборимий у ревнощах і непохитний стовпе благочестя.

Радуйся, сильний захиснику істини і твердий протиборнику ворогів Божих; радуйся, нечестя викривачу і насаджувачу благочестя.

Радуйся, полум’яний ревнителю Божественної слави; радуйся, бо і в останнім дні світу маєш проповідувати істинного Бога і викривати окаянного антихриста.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 5

Тебе, Боготічну зірку, погасити бажала беззаконна цариця Ієзавель, бо, сповнившись на тебе люті за викриття страшних її пороків, бажала вбити тебе. Жорстоким стало серце її, і не хотіла вона вірити чудесам твоїм, пророче, і пізнати істинного Бога, співаючи Йому: алилуя.

Ікос 5

Бачили всі люди Ізраїльські, як за твоєю молитвою вогонь від Господа з неба зійшов на жертву твою, всехвальний пророче, і всю її спалив, дрова ж, і камінь, і землю, і воду знищив; упавши на лиця свої, вони взивали: воістину Господь Бог, Той є Бог. І повірили люди Богові, Ваалових же пророків ти вбив. Прославляючи Всесильного, чудодіючого Бога, до тебе, угоднику Його, взиваємо так:

Радуйся, бо превелику сміливість до Владики ти придбав; радуйся, знаменнями і чудесами ти Божественну істину утвердив.

Радуйся, бо оману демонську ти посоромив, істинну ж віру прославив; радуйся, бо невірних ти істинним боговіданням просвітив.

Радуйся, бо триразовим вилиттям на жертовник води таємницю Пресвятої Тройці явив; радуйся, бо все живе тобі підкорилося, вогонь же і вода тобі служили.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 6

Проповідником істинного боговідання і благочестя явився ти, пророче, не тільки в Ізраїлі, але і в країнах язичницьких, будучи посланий від Господа в Сарепту Сидонську до бідної вдови годуватися, її ж саму ти нагодував у голоді: маючи бо велику чудотворіння благодать, помножив ти борошно і єлей в домі її, які не зменшувалися, поки не минув голод, і триразовим подихом, за твоєю молитвою, воскресив ти померлого сина її, співаючи чудодіючому Богу: алилуя.

Ікос 6

Засяяв ти великою ревністю по Бозі Вседержителеві, сильно сумував ти, пророче, коли забули завіт Його сини Ізраїльські, вівтарі Його розкопали і пророків побили. Господь же для твого утішення звістив тебе, що не весь Ізраїль відступив від Нього, але є сім тисяч таємних рабів, що не схилили колін своїх перед Ваалом. Тому, згадуючи ревнощі твої по Бозі, співаємо тобі з благоговінням так:

Радуйся, вірний служителю і близький друже Господній; радуйся, образе і похвало благочестивих пастирів.

Радуйся, наставнику спасенних і освічення в темряві сидячих; радуйся, бо захисникам істини ти мужність вселяєш, у подвигах же і стражданнях за правду їх укріпляєш.

Радуйся, бо серафимською полум’яною любов’ю до Бога горів ти; радуйся, бо і Господь у всьому слухав тебе і на прохання твоє все творив.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 7

Бажав Чоловіколюбний Господь явити милосердя Своє грішникам, що каються, після прореченого голодного часу і послав за молитвою твоєю, пророче, і словами вуст твоїх на спраглу землю рясний і мирний дощ; сини ж Ізраїльські, сподобившись такої милості, в розчуленні серця подячно взивали до Бога: алилуя.

Ікос 7

Нечестивий цар Ахав беззаконням своїм учинив нове лиходійство, коли повелів убити невинного Навуфея і захопити виноградник його. Заради цього, викриваючи законопорушного царя, ти прорік йому, пророче, що де було вбито Навуфея, там і його кров свині і собаки лизатимуть, і дружину його Ієзавель з’їдять собаки, і весь дім його знищиться. Знаючи про те, що збулося це пророцтво, ми, жахаючись, взиваємо:

Радуйся, кривдників і жорстокосердих грізний меснику; радуйся, сиріт і тих, що в напастях перебувають, кріпкий заступнику.

Радуйся, тих, що не шанують святих свят Православної Церкви, карателю; радуйся, зухвалих хулителів імені Божого знищувачу.

Радуйся, бо словом викриття, як громом, ти беззаконних вражав; радуйся, бо майбутнє, як теперішнє, ти бачив і далеке, як близьке, прорікав.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 8

Дивний і надприродний промисел показав Господь і тобі, пророче, коли повелів ненажерливим і недітолюбним воронам годувати тебе під час голоду біля потоку Хорафового, де, безперестанно перебуваючи в молитві і богоспогляданні, ти співав Богу: алилуя.

Ікос 8

Увесь був ти великим смиренням прикрашений, пророче Божий, тому з гордістю прийшли до тебе двоє п’ятдесятиначальників з воїнами, щоб привести тебе до беззаконного царя Охозії; ти ж їх вогнем попалив, а зі смиренням прибулого до тебе Авдія, що годував учнів пророчих, помилував. Заради цього приносимо тобі похвальні пісні ці:

Радуйся, гордих приборкувачу і карателю, смиренних же покровителю і заступнику; радуйся, підкупних суддів карателю, правдиво ж судячим помічнику.

Радуйся, правовірному воїнству в боротьбі співборителю, нечестивих же супостатів подолателю; радуйся, у премудрість, як у броню, вдягнений і правдою, як щитом, захищений.

Радуйся, ревністю по Бозі, як пращею, озброєний і постом, як крилами, окрилений; радуйся, вірою, як шоломом спасіння, покритий і любов’ю, як вінком світлосяйним, вінчаний.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 9

Усяке людське єство дуже дивується, як ти, пречудний пророче, йшов сорок днів, не ївши, не пивши, до гори Хорив, де сподобився преславного явлення і пресолодкої бесіди Господа Вседержителя, співаючи Йому: алилуя.

Ікос 9

Проповідники велемовні не можуть ясно зрозуміти і пояснити, як ти, великоіменитий Іллє, по плоті син людський і подібний нам, узятий був тілом твоїм на небо на явленій тобі вогненній колісниці з кіньми вогненними. Прославляючи Господа, Який прославив тебе, і дивуючись сходженню твоєму на небо, благоговійно взиваємо тобі:

Радуйся, бо дивною стриманістю ти стару людину в собі умертвив; радуйся, бо вогнем Божественних ревнощів усяке плотське мислення ти в собі попалив.

Радуйся, сходженням твоїм на небо рід людський звеселив і в життя вічне повірити спонукав; радуйся, бо через честь і славу, отриману від Бога, ти шанований і більше за всіх древніх пророків прославлений.

Радуйся, ангельськими силами в оселях небесних ти радісно зустрінутий; радуйся, бо ім’я твоє у всьому світі шановане, і ревність твоя по Бозі вельми прославляється.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 10

Спасти бажаючи людей Ізраїльських від омани Ваалової, Всеблагий Бог обрав тебе, великий пророче, знаряддям волі Своєї і одягнув тебе Божественною владою і силою, щоб ти навертав невірних, виправляв беззаконних, просвіщав затьмарених і навчав усіх співати Богу: алилуя.

Ікос 10

Стіною і заступництвом будь нам, святий пророче, могутнім твоїм заступництвом утамовуючи праведний гнів Божий, що вражає нас, грішних і недостойних, бездощів’ям і голодом, ще ж згубними вітрами і хворобами, щоб, визволившись від бід, подячно співати тобі:

Радуйся, бо молитвами твоїми небо закривається і відкривається, плодючість землі і неплідність від Бога посилається; радуйся, заступництвом твоїм перед Богом дощі мирні і росу життєдайну на земні рослини ти посилаєш.

Радуйся, бо бурхливі хвилі морські і страшні бурі ти втихомирюєш і громами та блискавками з волі Божої керуєш; радуйся, бо згубні вітри і смертоносні моровищі, що вражають людей і худобу, ти втихомирюєш.

Радуйся, сиріт і вдів годувальнику і щедрих людей покровителю; радуйся, бо нечестивих хулителів і гонителів правдивої віри вражаєш і духів злоби від рабів Божих проганяєш.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 11

Спів розчулений прийми від нас, пророче Божий Іллє, як прийняв ти прохання Єлисеєве, коли просив він тебе, щоб дух, що в тобі, був на ньому, і коли піднімався на небо, ти опустив йому милоть твою, яку він прийняв, розділив, як і ти раніше, Йорданські води, і став спадкоємцем діючої в тобі Божої благодаті; так і нас покрий милоттю твоєї милості від усяких бід і обставин, щоб з подякою взивали Богу: алилуя.

Ікос 11

Світлосяйним світилом в Ізраїлі був ти, всехвальний пророче, сяючи рівноангельським житієм твоїм і мудрістю, ще ж незвичайною ревністю по Бозі і чудесами преславними, просвіщаючи людей істинним боговіданням і розганяючи морок ідолослужіння. Тому взиваємо до тебе похвально, співаючи:

Радуйся, світлосяйна зірко, що сяйвом своїм осяяла всю вселенну; радуйся, світлоносна свічко, що постійно горить і тих, хто в темряві перебуває, освічує.

Радуйся, духом премудрості і розуму осяяний, духом поради і кріпкості сповнений; радуйся, духом відання і благочестя просвіщений і духом страху Божого напоєний.

Радуйся, високими чеснотами і преславними чудесами прикрашений; радуйся, бо суди Божі на землі виконував ти, пророків же і царів помазував ти.

Радуйся, Ілле, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 12

Благодать велика дана тобі від Бога, прехвальний пророче, бо в земному житті твоєму ти пророкував і творив великі чудеса, також ти був узятий з плоттю твоєю на небо: після сходження твого дивно явився ти на Фаворі Господеві, Який преобразився, і з ним ти розмовляв і донині не перестаєш чудодіяти і випромінювати милості зцілення тим, хто ревно тебе шанує, а до Бога вірно взиває: алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи твої полум’яні ревнощі по Бозі і рівноангельське житіє, великі твої і преславні чудеса і превелике благовоління до тебе Господа, величаємо тебе, великоіменитий пророче Іллє, але, не маючи змоги достойно зобразити велич і славу твою, з розчуленням взиваємо до тебе так:

Радуйся, ковчегу Божественної слави і всечесний храме Пресвятої Тройці; радуйся, світильнику невечірній Церкви і запашна квітко раю Божественного.

Радуйся, благочестивих пустельників керівнику, дівственників наставнику і укріплення; радуйся, бо грішників до покаяння ти спонукаєш і для всього роду християнського життя вічне випрошуєш.

Радуйся, бо в сяянні невимовної слави святих насолоджуєшся і безперестанно Господа славословиш; радуйся, бо в кінці віків великі знамення і чудеса маєш ти звершити для утвердження людей в істинній вірі і для викриття антихриста.

Радуйся, Іллє, великий пророче, другого пришестя Христового славний предтече.

Кондак 13

О предивний і преславний пророче Божий Іллє, превеликий ревнителю по Бозі, дощі і бездощів’я, плодючість землі і неплідність від Бога посилаєш ти! Почуй це мале, з благоговінням принесене тобі нами моління і твоїм теплим перед Господом заступництвом збережи нас від бездощів’я, голоду і смертоносних хвороб, подай нам добре поліття і плодючість, і дух правдивої віри та благочестя, щоб, визволившись від вічних мук, сподобилися ми райського блаженства, взиваючи до Бога: алилуя.

Цей кондак співається тричі. Після цього знову співаємо ікос 1 і кондак 1.

Молитва до пророка Божого Іллі

О прехвальний і пречудний пророче Божий Іллє, що засяяв на землі рівноангельським житієм твоїм, полум’яною ревністю по Господі Бозі Вседержителеві, ще ж знаменнями і чудесами преславними, також по великому благоволінню до тебе Божому ти був узятий на вогненній колісниці з тілом твоїм на небо, сподобився розмовляти зі Спасителем світу, Який преобразився на Фаворі, і нині в райських оселях безперестанно перебуваєш і стоїш перед престолом Небесного Царя! Почуй нас, грішних і недостойних, що стоїмо перед святою твоєю іконою і щиро звертаємося до твого заступництва. Моли за нас Чоловіколюбного Бога, щоб подав нам дух покаяння і скрушення за гріхи наші, і всесильною Своєю благодаттю нехай допоможе нам залишити путі нечестя, мати ж успіх у всякій добрій справі, нехай укріпить нас у боротьбі з пристрастями і похотями нашими, нехай вселить у серця наші дух смирення і лагідності, дух братолюбства і незлобливості, дух терпіння і цнотливості, дух ревнощів до слави Божої і щоб про спасіння своє і ближніх добре піклувалися. Знищ молитвами твоїми, пророче, злі звичаї світу, найперше ж тлінний дух віку цього, що розтліває християнський рід неповагою до Божественної православної віри, до уставу Святої Церкви і до заповідей Господніх, неповагою до батьків і влади і кидає людей у безодню нечестя, розбещення і погибелі. Відверни від нас, пречудний пророче, заступництвом твоїм праведний гнів Божий і позбав усі міста і села України нашої бездощів’я і голоду, страшних бурь і землетрусів, смертоносних моровиць і хвороб, нашестя ворогів і міжусобної боротьби. Укріпи твоїми молитвами, преславний, владу нашу, яка у великому і важкому подвизі трудиться, сприяй їй у всіх благих діяннях і в починаннях по впровадженню миру і правди в країні нашій. Допомагай христолюбивому воїнству в боротьбі з ворогами нашими. Виблагай, пророче Божий, від Господа пастирям нашим ревнощі по Бозі, сердечне піклування про спасіння пастви, мудрість у навчанні й управлінні, благочестя і кріпкість у спокусах, суддям виблагай непідкупність і безкорисливість, правоту і співчуття до скривджених, всім, хто начальствує, піклування про підлеглих, милість і правосуддя, підлеглим же покірність і слухняність. Щоб так у світлі і благочесті поживши в цьому віці, сподобилися причастя вічних благ у Царстві Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, Йому ж належить честь і поклоніння з Безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом навіки-віків. Амінь.