ПРЕПОДОБНИЙ СИЛУАН, СХИМНИК КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 10/23 липня

Преподобний Силуан, схимник Києво-Печерський, свій хрест ченця ніс у кінці ХIII – початку XIV століття. Живучи у Дальніх печерах св. Феодосія, він був ревним охоронцем чистоти душевної і тілесної, пригнічувало свою плоть постом і постійною духовною працею, а душу очищав молитвою і думками про Господа. Св. Силуан удостоївся від Господа багатих духовних дарів: особливої молитовної відваги до Бога, постійної радості у Господі, прозорливості і чудотворіння. Одного разу він силою Своєї Молитва пов’язав злодіїв, які прийшли в монастирський сад, і вони три дні не могли рушити з місця. Коли ж вони покаялися, преподобний відпустив їх.

Після багатьох трудів та і подвигів преподобний мирно помер і був похований у Дальніх (Феодосієвих) печерах.

Тропар преподобного Силуана, схимника Києво-Печерського, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 3

Через великий подвиг стриманості та тривалого посту, / прийняв від Господа благодать чудотворця / и до Бога велику відвагу отримав, / добрий помічник пісникам, преподобний Силуан. / Тому молися до Господа, / щоб подав нам мир і велику милость.

Кондак преподобного Силуана, схимника Києво-Печерського, у Дальніх печерах спочиваючого, глас 8

У безупинної і розумної молитві весь час знаходився / і у жорсткім пості завжди жив, / спокуси тіла свого вбиваючи, преподобний Силуан, / і наукою твоєю багатьох у доброчесності православ’я зміцнюючи, / привів ти до Христа. / Перед Ним у радості сьогодні стоячи, / молися за нас, шануючих пам’ять твою