НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ АНАТОЛІЙ ВІТІВ: «ПУТІН І ГУНДЯЄВ – ЗАЙВІ ГОСТІ НА СВЯТКУВАННІ ХРЕЩЕННЯ РУСІ-УКРАЇНИ»

Президент Російської Федерації Володимир Путін та глава Московської церкви Кіріл Гундяєв є зайвими гостями під час святкування в Україні 1025-річчя хрещення Руси, адже Московська держава немає нічого спільного з Руссю та слов’янами. Про це 22 липня 2013 року заявив народний депутат від ВО «Свобода» Анатолій Вітів, коментуючи наміри президента Російської Федерації Володимира Путіна приїхати 27 липня в Київ на заходи з відзначення хрещення Русі.

«Я не розумію, чому Путін і Кирил їдуть в Україну на чуже свято. Тоді, коли київський князь Володимир хрестив Русь, на території нинішньої Москви бродили ведмеді. Москва має таке ж відношення до хрещення Русі, як і до будівництва Великої Китайської стіни. Тому ні про яку спільну духовну спадщину українського й російського народів не може бути мови.

Я хотів би нагадати Володимиру Путіну та патріарху Кірілу, що Москву заснував навіть не Юрій Долгорукій 1147 року. Це міт імперського агітпропу, не підтверджений історичними фактами. Москва як поселення була заснована 1272 року з наказу хана. Цього ж року відбувся третій перепис населення Золотої Орди. Під час першого перепису (1237–1238 років) і другого (1254–1259 років) поселення Москва не згадується, отже його не існувало. Московія ж як князівство виникло 1277 року за наказом татара-монгольського хана Менгу-Тімура й було звичайним улусом Золотої Орди. Та й московські митрополити отримували саме від ханів ярлики на катедру і привілеї.

Московія є прямою спадкоємницею Золотої Орди – держави Чинґізидів. «Хрещеними батьками» московської державності була не Русь і не слов’яни, а татара-монголи. Вважаю, що московським правителям варто подолати в собі зайві комплекси, не красти чужу історію та не соромитися цієї історичної правди”, – наголосив Анатолій Вітів.

Прес-служба Волинської обласної організації ВО “Свобода

http://www.svoboda.org.ua/