ПРЕПОДОБНИЙ ЙОСИП КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ, БАГАТАХВОРИЙ

Пам’ять 4 / 17 квітня

Преподобний Йосип Києво-Печерський, названий також багатахворим, здійснював свій чернечий подвиг у XIV столітті.

Будучи ще мирянином, він страждають багато років від важкої хвороби та дав обітницю Богові віддалитися до кінця днів своїх до Печерського монастиря, якщо Господь зцілить його. Молитва його була почута, і він видужав.

Преподобний Йосип виконав свою обіцянку: він вступив в обитель та прийняв чернечий постриг, старанно працював, догоджаючи Богові постом і молитвою і служачи братії.

Після багатьох років служіння, преподобний Йосип мирно відійшов до Господа. Його нетлінні мощі відкрито спочивають у печерах преподобного Феодосія.

Знаменно, що права рука покійного Йосипа так і залишилася в положенні молитви: три перші пальці його з’єднані разом, а два останніх, безіменний і мізинець, пригнути до долоні.

Тропар преподобного Йосипа Києво-Печерського, багатахворого, глас 8

Потоками сліз твоїх пустелю безплідну обробив ти, / і її молитвою сердечною і працями великими плодоносної зробив, / і був ти світильником всесвіту, сяючи чудесами, / Йосип, отче наш, / тепер моли Христа Бога, щоб спаслися душі наші.

Кондак преподобного Йосипа Києво-Печерського, багатахворого, глас 8

Багато років страждаючи від хвороби, / через молитву і обіцянку прийняти чернецтво, / отримав ти одужання від Бога, / і, старанно несучи подвиг чернечий в обителі Києво-Печерській, / удостоївся ти бути спадкоємцем нетлінного і вічного життя, / і зцілювати недуги тих, хто шанує святу пам’ять твою, / преподобний Йосипа, отче наш.