ПРЕПОДОБНИЙ ГЕРОНТІЙ, КАНОНАРХ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 1 / 14 квітня

Преподобний Геронтій, канонарх Києво-Печерський, здійснював свій чернечий подвиг у XIV столітті.

Преподобний Геронтій прийняв чернечий постриг у підліткових віці, але уподібнювався досконалим отцям в подвигах молитви і послуху, був канонархом в Успенському соборі Києво-Печерського монастиря. Він відійшов до Господа у віці 11-12 років.

Мощі преподобного Геронтія знаходяться у Дальніх печерах Києво-Печерської лаври в одній раке з мощами Леонтія канонарха. Павло Алеппський, секретар Антіохійського патріарха Макарія III, який відвідав монастир у 1653 році, писав: «Тут є тіла двох отроків: їхні голови жовтий і досі проливають миро».

Шанування Геронтія у Київським Православ’ї почалося в кінці XVII століття коли печерський архімандрит Варлам (Ясинський) (майбутній митрополит Київський) встановив святкування Собору преподобних отців Дальніх печер. У складеній в цей час службі 3-й тропар 5-й пісні канону прославляє двох преподобних канонархів.

Тропар преподобного Геронтія, канонарха Києво-Печерського, глас 1

Преподобний канонарх Геронтій, / доглядачем за правилами богослужбовими був ти в церкві / і в правилі чернечому засіяв світло, / моли тепер Христа Бога, / щоб прощення гріхів / подав душам нашим.

Канон преподобного Геронтія, канонарха Києво-Печерського, глас 3

Будучи канонархом, праведний канонарх Геронтій, / ти керував співом церковним у храмі / і воістину уподібнився Ангелам, / що оспівують  Бога на Небесах, / і життя їх наслідував, і тепер, з ними радіючи, / поминай нас, що з любов’ю прославляють тебе.