Преподобний Іпатій, цілитель Києво-Печерський

Пам’ять 31 березня / 13 квітня

Преподобний Іпатій, цілитель Києво-Печерський здійснював свій чернечий подвиг у XIV столітті. Він прославився в подвигу суворого посту і постійного молитовного бдіння. Ночами він стояв на молитві, спав дуже мало, а харчувався тільки хлібом і водою.

Згідно монастирського послуху, преподобний Іпатій цілком присвятив себе служінню хворим і за самовідданий подвиг отримав від Бога благодатний дар чудесних зцілень покладанням рук на болящих.

Він мирно відійшов до Господа у кінці XIV століття та майже відразу почалися чудеса зцілення від його мощів. Люди, що страждали від різних хвороб, отримували та отримують зцілення, вдаючись до молитовного заступництва преподобного Іпатія.

На ньому здійснилися слова преподобного Пимена Багатохворобливого: «Рівну нагороду матимуть болящий і служачи йому». Нетлінні мощі преподобного Іпатія, лікаря і цілителя, почивають у Феодосієвих (Дальніх) печерах.

Тропар преподобному Іпатію, цілителю Києво-Печерському, глас 1

Безначального і тихого місця, / де немає ні печалі, ні стогонів, / досягти, ти, отче преподобний, бажав, / не давав ти собі на землі ніколи спокою, / але завжди, вдень і вночі, / у справах різних і суворому стримані та пості працелюбне жив, / через це бажане отримав ти, Іпатій, / і тепер молися за душі наші.

Тропар преподобному Іпатію, цілителю Києво-Печерському, глас 8

У тобі, отче, показаний образ спасіння, / бо прийняв ти хрест і пішов за Христом. / Справами вчив ти зневажати плоть, як річ тимчасову, / але старанно думати про душу, речі безсмертною. / Через це тепер з Ангелами радується , преподобний Іпатій, дух твій.

Кондак преподобному Іпатію, цілителю Києво-Печерському, глас 2

Чистотою душевною Божественно озброївся, / і безперестанні молитви, як спис, тримав міцно, / цім переміг ти військо бісівське, преподобний отче Іпатій. / Тепер, у престолу Всевишнього стоячи, молись невпинно про всіх нас.

Кондак преподобному Іпатію, цілителю Києво-Печерському, глас 3

Постійно працював Ти для Господа, / преподобний отче Іпатій, / ніколи в гультяйстві не був. / Через це в красу працьовитості одягнувся / і заслужену нагороду прийняв від Господа нашого.

Величання преподобного Іпатія, цілителя Києво-Печерського

Величаємо тебе, преподобний отче Іпатій, і шануємо святу пам’ять твою, наставник ченців і співрозмовник Ангелів.

Молитва до преподобного Іпатія, цілителя Києво-Печерського

О святий лікарю, преподобний отче, блаженний отець Іпатій!

Не забудь убогих твоїх до кінця, але поминай нас завжди у святих і сприятливих молитвах до Бога: Поминай стадо твоє, яке сам пас, і не забудь відвідувати дітей твоїх, молися за нас, отче священний, за дітей твоїх духовних, як має відвагу до небесному Царю. Неспинно  просити за нас Господа, і не відкинь нас, що з вірою та любов’ю шанують пам’ять твою.

Поминай нас, недостойних, у молитвах твоїх у Престолу Вседержителя, і не переставай молитися за нас до Христа Бога, бо була дана тобі благодать за нас молиться. Бо не помер ти, але відійшовши від нас тілом, навіть після смерті є вічно живим.

Не відступай від нас духом, зберігаючи нас від стріл ворожих і всякого спокуси бісівського і підступів диявола, пастирю наш добрий, бо хоч рака мощів твоїх перед очима нашими завжди стоїть, але свята твоя душа зі ангельським воїнством, зі безтілесними сонмами, з небесними силами, біля престолу Вседержителя перебуває та гідно веселиться, бо удостоєні ти життя вічного. Тому до тебе припадаємо, тобі молимося: Молися про нас Всесильному Богу, щоб подав корисне для душ наших, випроси нам час на покаяння, щоб без осуду перешли від землі на небо; щоб визволилися від покут повітряних, що біси повітряні, і від вічних мук позбав нас. Та виявимось ми гідними спадкоємцями Царства Небесного, разам з усіма праведними та усіма, хто від віку догодив Господу нашому Ісусу Христу.

Бо Йому належить всяка слава, честь і поклоніння, з Безначальним Його Отцем, і з Пресвятим і Благим, і Животворчим Його Духам, нині і повсякчас, і на віки віків. Амин.