Акафіст святителю Луці, сповіднику, архієпископу Кримському

 

Тропар святителю Луці, сповіднику, архієпископу Кримському, глас 1

Сповістителю шляху спасіння, сповідник і архіпастирь землі Кримської, істинний хранитель отцівських передань, лікар богомудрий святитель Лука, Христа Спасителя невпинно моли щоб подати православним людям віру непохитну, і спасіння, і велику милість.

Кондак святителю Луці, сповіднику, архієпископу Кримському, глас 1

Як зірка ясна, благочестям сяючи, був ти, святителю, душу в чистоті зберіг і через це сану святителя був удостоєний, у вигнанні від безбожників багато постраждав ти і непохитним у вірі був, багатьох вилікував мудрістю лікаря. Тому, зараз чесні мощі твої, від земних надр дивовижно отримані, Господь прославив, тому ми всі співаємо тобі: Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 1

Хоробрий святитель Церкви Православної і сповідник, що засяяв Україні нашій в землі Кримській, як сонце світле, добре попрацювавши і за ім’я Христове гоніння потерпівши, прославляючи Господа, Який прославив, подавши нам тебе, нового молитовника і помічника, прославляючи приносимо тобі спів. Ти ж, як маючи велику відвагу до Господа неба і землі, від усяких хвороб душевних і тілесних визволи нас і в благому стоянні в Православній вірі зміцни, та всі з розчуленням заспіваймо тобі: Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Ікос 1

Ангелів співрозмовник і людей учитель, Лука славний, подібний на євангеліста й апостола Луки, в його честь ім’я ти прийняв, дар зцілювати хвороби людські від Бога отримав ти, в лікуванні хвороб людських багато потрудився і, плоть носячи, про плоть не дбав ти, справами добрими Отця Небесного прославив. Тому, з вдячністю та розчуленням, співаємо тобі:

Радуйся, від юності розум свій підкорив ти ярму Христовому; радуйся, будучи гідною оселею Святої Трійці.

Радуйся, благодать Милостивого, за словом Господа прийнявши у спадок; радуйся, вірою Христовою і знаннями Богом дарованими, багатьох хворих вилікувавши.

Радуйся, адже для болящих хворобами тілесними – ти лікар милостивий; радуйся, що в час війни воїнів зцілював.

Радуйся, всіх лікарів учителю; радуйся, бо всім, хто в скорботі і нужді перебуває, ти помічник благий.

Радуйся, Церкви Православної утвердження; Радуйся, землі Української осяяння.

Радуйся, кримських віруючих слава; радуйся, міста Сімферополя прикрасо.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 2

Під час лікування бачачи в людях, як у дзеркалі, премудрість і славу Творця всіх Бога, до Його духом простим підносився ти, богомудрий. Світлом богорозуміння твого і нас осяй, щоб співали разом з тобою Богові: Алилуя.

Ікос 2

Розум твій Божественним вченням просвітив ти, Лука преславний, відкинувши всяку хитромудру думку плоті, розумом і волею підкорявся ти Господу, подібний до апостолів був ти. Адже, за словом Христа: «Ідіть за Мною, і зроблю вас ловцями людей», – залишили все і за Ним пішли, і ти, святий, почувши Господа Ісуса, що покликав тебе на служіння через слугу Свого архієпископа Ташкентського Інокентія, що покликав тебе на священство в Церкві Православній. Тому, тобі, як богомудрому вчителю, прославляючи, співаємо так:

Радуйся, для Ангела-Хранителя веселість; радуйся, бо ніколи його не засмутив.

Радуйся, в науці славний і мудреців світу цього здивував ти; радуйся, бо від здійснюючих беззаконня відхилявся ти.

Радуйся, споглядач і проповідник Божественної премудрості; радуйся, істинного богослів’я златоустий наставнику.

Радуйся, передань апостолів виконавець і хранитель; радуйся, свічка, Богом запалена, що пітьму нечестя розганяє.

Радуйся, зірка, яка вказує шлях до спасіння; радуйся, ревнителю Православ’я.

Радуйся, єретиків викривачу; радуйся, покаяння і виправдання Господнього для всіх людей бажаючий.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 3

Силою благодаті Божої, ще під час життя прийняв ти дар, святий Лука, хвороби зціляти, та всі, хто старанно приходить до тебе, зцілення хвороб тілесних і душевних отримують, співаючи Богу: Алилуя.

Ікос 3

Маючи безперервне піклування про спасіння душ, ввірених тобі Богом, Лука блаженний, пастирськи невпинно направляв людей до спасительного для душі життя, і словом, і самим ділом. Тому прийми наші хваління, що тобі з вдячністю приносимо:

Радуйся, Божим розумом наповнений; радуйся, благодаттю Святого Духа освячений.

Радуйся, бо наслідував у бідності Христа; радуйся, пастир добрий, бо тих, хто відхилився від віри православної і блукав по горах оманливих, до стада істинного повертав.

Радуйся, працівник винограднику Христового, що дітей Божих зміцнював у істинній православній вірі; радуйся, щит і захисник благочестя.

Радуйся, непохитна підвалина Православ’я; радуйся, твердий камінь віри.

Радуйся, згубного для душ нечестя і злого обновленства викривачу і винищувачу; радуйся, всім трудівникам ниви духовної мудре зміцнення.

Радуйся, вказівнику тихої пристані для всіх вигнанців зі світу; радуйся, бо хрест прийнявши за Христом пішов ти.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 4

Бурю різних думок маючи, не розумів слуга Божий, що говорить про нього Господь, коли вибрали його гідним бути єпископом міста Ташкенту, але праведно себе в руки Христа Богу віддав. Тому, про все подяку підносячи, закликав: «Благословений Бог, Який виливає благодать свою на архієреїв Своїх», – і співав Йому: Алилуя

Ікос 4

Чули люди православні, що жили в переслідуваннях, про благочестиві блага душі твоєї, Богом обраний Лука, і бачачи тебе на ступені святителя, як гідний сосуд благодаті Божої, всіх немічних лікарю і того, хто спустошених наповнював, дивуються прекрасному задуму Божому про тебе і приносять тобі хваління, так співаючи:

Радуйся, архієрей, Самим Богом обраний; радуйся, прийнявши задум написаний про архієрейство твоє, в книзі життя твого зазначений.

Радуйся, ієрархів прикрасо; радуйся, пастирю, бо готовий був душу свою покласти за овець твоїх словесних.

Радуйся, світильнику Церковний, світлом багатий; радуйся, співпричаснику Апостолів.

Радуйся, сповідників прикраса; радуйся, всяку турботу про себе відкинувши.

Радуйся, скорботних розрадо; радуйся, сумний мученик за людську неосвіченість.

Радуйся, бо шукаючих спасіння істинним вченням освітлював; радуйся, бо не осоромив це вчення життям своїм.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 5

Як Христос звільнення від вічної смерті Кров’ю приніс, шлях для святих мучеників показуючи, так і ти в тяжкі дні гонінь сан архієрейський з рук єпископів православних прийняв, святителю Лука, працю благовісника добре здійснив, викриваючи, забороняючи, з усім великим терпінням і вченням християнським, співаючи Богу: Алилуя.

Ікос 5

Ангельські чини бачили твої великі подвиги, коли за заповітом Христовим: «Блаженні ті, кого гонять за правду, бо їх є Царство Небесне», – в мужності покірливо переносив в’язницю і вигнання у Сибір за ім’я Господнє і Церкву Христову, терпінням великим здійснюючи спасіння своє, а прикладом своїм – душі вірних зміцнюючи і радуючи. Ми ж, з великою любов’ю тебе шануючи, такий спів хвали приносимо:

Радуйся, світильник, на свічнику церковному поставлений; радуйся, бо слова Писання: «Любов – довготерпить», – на тобі збулися.

Радуйся, бо заборонив захищати себе вірним; радуйся, владі підкорившись і через це добровільно себе в руки воїнів для тортур віддавши.

Радуйся, клеврети неправдивих суддів винищив ти; радуйся, у темниці щедрий смиренною лагідністю.

Радуйся, через оголошення правди від стада твого Ташкентського відлучений; радуйся, бо за тобою віруючі під час розлучення ридали.

Радуйся, зазнавши образи і страждання за Господа розіп’ятого; радуйся, вуста лживих безбожників загородивши.

Радуйся, бо небесні істини праведними устами своїми навіть у вигнанні проголошував; радуйся, адже мученики на небесах від терпіння твого торжествували.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 6

Проповідником безупинним таємниць Пресвятої, Єдиносущної і Нероздільної Трійці був ти і в тюрмі, в містах вигнання сибірського, терплячи голод, мороз країни північної і жорстокість клеврет нечестивих. Через це проповідує Київське Православ’я велич Божу, виражену на тобі, святителю Лука, бо зціляв ти силою Божою хвороби душевні і тілесні навіть у країні вигнання. Тому всі єдиним серцем та єдиними устами заспіваймо Богові: Алилуя.

Ікос 6

Засяяв ти, як зірка ясна, Красноярській пастві і Тамбовського стада, освячуючи душі віруючих і розганяючи темряву нечестя. І збулися на тобі слова Христові: «Блаженні ви, коли ображають вас, і гонять, і говорять всяке лихе на вас, через Мене». Адже гнаний ти був з міста в місто, і неправдиві доноси терпів, але служіння архіпастиря ретельно ти виконував, солодкістю слів і листів твоїх всіх нужденних і бажаючих правди насичував. Тому вдячно співаємо тобі:

Радуйся, наставнику, який всіх до небес приводить; радуйся, істинний ревнитель слави Божої.

Радуйся, непереможний воїн Христовий; радуйся, зазнавши за Христа страждання і ув’язнення.

Радуйся, покірливістю Його істинно наслідувавши; радуйся, сосуд Духа Святого.

Радуйся, увійшовши разом з мудрими в радість Господа твого; радуйся, сріблолюбів викривачу.

Радуйся, приклад знищення гордості показавши; радуйся, беззаконних до навернення і покаяння закликавши.

Радуйся, бо тобою Христос прославився; радуйся, адже тобою сатана посоромлений.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 7

Бажаючи гідно здійснити подвиг, від Бога на тебе покладений, одягнувся ти в усю зброю Божу і став на боротьбу з начальниками світу цього, злих духів піднебесних, перепоясав стан свій правдою, і зодягнувся у броню правди, відбив ти, сповідник Лука, всі стріли лукавого, оспівуючи Творця і Бога: Алилуя.

Ікос 7

Нові гоніння підняли беззаконні і нечестиві на Церкву Православну і в глибину північного краю вислали тебе, святителю Лука, і близько від смерті ти був. Але рукою Божою збережений, закликав ти з Апостолом Павлом: «Навіть до цього часу і голодуємо, і прагнемо, і нагі ми, і катовані, і тиняємось. і трудимось, працюючи своїми руками. Коли нас лихословлять, ми благословляємо; як нас переслідують, ми терпимо, як лають, ми молимось». Тому, знаючи це, співаємо тобі:

Радуйся, блаженний сповідник Христовий; радуйся, мороз лютий і голод потерпівши у вигнанні.

Радуйся, бо близько до смерті був, але Господом збережений; радуйся, відвагу повну показавши.

Радуйся, принісши душу твою до Жениха Христа; радуйся, бо Господа, розп’ятого на Хресті, завжди перед собою бачив.

Радуйся, бо в бдінні і молитвах завжди ти знаходився; радуйся, істинний ревнитель Єдиносущної Трійці.

Радуйся, у всіх хворобах швидкий і безкорисливий лікарю; радуйся, ран і пухлин цілителю.

Радуйся, бо через тебе рани гнійні виліковувалися і люди здорові вставали; радуйся, адже вірою твоєю і роботою лікаря безнадійні вставали здоровими.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 8

Мандрівником на грішній землі був ти, терпіння, стриманості та чистоти зразок показавши, сповіднику Лука. Коли вітчизна була в небезпеці від нападу ворога, любов євангельську показуючи, вдень і вночі в роботі лікаря знаходився, зцілюючи хвороби і рани воїнів вітчизни земної, прощенням і любов’ю дивуючи мучителів своїх, через що багато з них навернулися до Христа і співали Йому: Алилуя.

Ікос 8

Переповнений любов’ю Христовою, Лука милостивий, душу поклав ти за друзів своїх, і як Ангел – Охоронець був для близьких і далеких, озлоблених підкорював, ворогуючих примирював й про спасіння всіх молився. Згадуючи труд твій, на благо всім людям вітчизни твоєї, вдячно співаємо тобі:

Радуйся, дивну любов до своєї вітчизни земної показав ти; радуйся, смирення й любові наставник.

Радуйся, бо вигнання і жорсткі муки мужньо перетерпів; радуйся, за Христа тортури і муки прийнявши.

Радуйся, бо твердо Його сповідував; радуйся, злобу ворогів любов’ю Христовою перемігши.

Радуйся, отче милостивий, спасіння для багатьох відшукавши; радуйся, великою скорботою випробуваний.

Радуйся, бо в гоніннях дивне терпіння виявив ти; радуйся, бо за ворога Господу молився ти.

Радуйся, бо Його любов’ю всяку ворожнечу переміг; радуйся, бо Його добротою серця жорстокі покорив.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 9

Всім був для всіх, як і святий Апостол Павло, всякого прагнув звернути на шлях спасіння, святителю Лука, свій архіпастирський подвиг здійснюючи, в Тамбовському краї безперервною працею багато храмів відновлюючи і відкриваючи, статутів святих отців твердо дотримувався, для спасіння стада твого служив завжди ти, чисто співаючи Богу: Алилуя.

Ікос 9

Людські слова не в змозі гідно описати чесноти твої, коли з’явився ти на землі Кримській, як батько дітей люблячи, святий отче Лука, бо рука твоя щедра до всього діставала. Ми ж, твою благодійність та милосердя наслідувати бажаючи, з розчуленням співаємо так:

Радуйся, промінь любові Божої; радуйся, невичерпний скарб милосердя Спасителя.

Радуйся, адже все своє майно нужденним роздавав; радуйся, бо ближніх своїх більш за себе полюбив.

Радуйся, сиріт годувальник і вихователь; радуйся, безпорадних старців і стариць опікун.

Радуйся, бо хворих і ув’язнених відвідував ти; радуйся, бо всім нужденним намагався допомагати.

Радуйся, бо про жебраків не забував і трапези їм влаштовував; радуйся, адже кожному в бідах, як Ангел утішитель, був ти.

Радуйся, ангел земний і людина небесна; радуйся, бо глибині милосердя твого Матір Божа раділа.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 10

Для спасіння кримського стада свого служив ти багато років безперервно, за зразком начальника пастирів Христа, на плечах заблукалих виносив, до Бога і Отця приносячи. Адже надією на Божу милість втішаючи, до виправлення життя словами наставника направляв ти всіх, щоб з чистим серцем співали Богові: Алилуя.

Ікос 10

Вірним слугою Небесного Царя, Христа Бога, був ти, святителю отче Лука, невпинно проголошував ти слово істини у всіх храмах землі Українського Криму, спасительним  для душі вченням євангельським вірних дітей живлячи і статут церковний твердо виконувати наказував. Тому тобі, як пастиря доброго, прославляючи, співаємо так:

Радуйся, невтомний проповідник євангельської істини; радуйся, бо стадо словесне, Богом тобі довірене, добре доглядав.

Радуйся, бо овець своїх від злих вовків охороняв; радуйся, бо чину церковного твердим виконавцем був.

Радуйся, чистоти віри православної хранителю; радуйся, адже тобою Дух Святий написав слова спасіння.

Радуйся, бо мудрецям віку цього буття Боже проповідував ти; радуйся, бо слово твоє в таємниці віри зодяглося, ніби в ризи золоті.

Радуйся, блискавка, що марнославство перемогла; радуйся, грім, що на беззаконних страх наводиш.

Радуйся, церковного благочестя хороший насаджувачу; радуйся, архіпастир, пастирів духовних наставляючи і освічуючи безупинно.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 11

Спів у труні твоїй, Угоднику Божий, не замовкав в дні блаженного упокоєння твого. Адже багато людей, які знають тебе, богоносного і рівноангельського, зібралися з усіх кінців землі, щоб здійснити соборне моління за душу твою, що возносилася в гірські обителі Вітчизни Небесної, співаючи Богу: Алилуя.

Ікас 11

Свічкою, в Церкві Христовій палаючою нерукотворним світлом благодаті Божої, був ти, святителю Лука, що всі кінці землі нашої освічує. Коли ж прийшов час відходу твого, божественні Ангели взяли святу душу твою і в небесні обителі піднесли. Тому, поминаючи блаженне упокоєння твоє і схід твій на небо, і на землі прославлення, з радістю приносимо тобі таке кадило співу духовного:

Радуйся, світильник немеркнучий Світла Вічного; радуйся, бо багато прославилися через тебе справи Отця Небесного.

Радуйся, угоднику Божий, що життя земне побожно скінчив; радуйся, віру, надію і любов від Бога одержавши.

Радуйся, бо з Христом, Якого полюбив ти, назавжди з’єднався; радуйся, Царства Небесного і слави вічної спадкоємцю.

Радуйся, бо світло добрих справ твоїх перед людьми світиться; радуйся, бо добре учив ти всіх заповітам Христовим.

Радуйся, архієрей, від Вічного Архієрея Христа дарами благодаті наповнений; радуйся, скорий помічник для тих, хто закликає тебе.

Радуйся, Українського Криму нове світило і утвердження; радуйся, роду християнського доброчесний покровителю.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 12

Благодать, з висоти тобі дану, пізнавши, благоговійно цілуємо лик твого образу, святителю Лука, бажаючи через тебе отримати бажане від Бога. Тому припадаючи до святих мощів твоїх, з розчуленням молимо тебе: Утверди нас добре стояти у православній вірі і, догоджаючи добрими справами, голосно співати Богові: Алилуя.

Ікос 12

Славлячи Бога, дивного у святих Своїх, хвалимо тебе, Христового сповідника, святителя і молитвеника перед Господом. Адже ти зараз на небесах, але і земних не залишаєш, святителю отче Лука, завжди з Христом царем і про нас, грішних, перед Престолом Божим молитви підносиш. Тому з розчуленням співаємо тобі:

Радуйся, споглядач світла неприступного; радуйся, бо тобою втішаються Ангели і веселяться люди.

Радуйся, справами і книгами твоїми невіруючі навчаються; радуйся, бо маловірних і малодушних вони зміцнюють і переконують.

Радуйся, бо ти виявився гідним Царства Небесного; радуйся, бо шляхом сповідника райських осель досягнув ти.

Радуйся, зневагу заради Христа перетерпів і вічну славу разом з Ним прийнявши; радуйся, бо душі наші до Царства Небесного спрямовуєш.

Радуйся, бо ти молишся перед Престолом Божим за нас грішних; радуйся, Православ’я слава і землі нашої радість.

Радуйся, бо в сонмі святих бути удостоєний; радуйся, бо в соборі Кримських святих прославлений.

Радуйся, отче святителю Луко, землі Кримської славо і утвердження.

Кондак 13

О великий славний угоднику Божий, святителю отче наш Лука, прийми цей спів прославлення від нас, недостойних, з любов’ю синівською тобі принесений. Проханнями твоїми біля Престолу Божого і молитвами твоїми всіх нас у православній вірі і добрих справах утверди, від усіх бід, скорбот і нападів, в цьому житті існуючих, збережи, від мук у будучім віці позбав і удостой у вічному житті, разом з тобою і з усіма святими, співати Творцеві нашому: Алилуя.

Цей кондак читається тричі, потім Ікос 1 і Кондак 1

Молитва

О всеблаженний сповіднику і святителю отче наш Лука, великий угоднику Христовий! З розчуленням схиливши коліна сердець наших (і припадаючи до раки гідних і чудотворних мощів твоїх), молимо тебе, як діти батька: Почуй нас, грішних і принеси нашу молитву до Людинолюбного і Милосердного Бога, бо біля Нього ти тепер у радості святих і з чинами ангельськими перебуваєш. Істинно віруємо, що любиш нас тією ж любов’ю, як і всіх ближніх полюбив ти, ще на землі перебуваючи. Випроси у Христа Бога нашого, щоб утвердив у Святій Своїй Православній Церкві дух істинної віри і благочестя, пастирям її дав ревнощі святі і піклування про спасіння стада, довіреного їм: правило віри виконувати, слабких і немічних у вірі зміцнювати, неосвічених просвіщати, єресі і беззаконня викривати. Всім подай той дар, який йому в благочесті потрібен. А також все, що для тимчасового життя і вічного спасіння потрібно народу нашому: міст наших утвердження, добрий урожай плодів земних, від голоду, мору та землетрусу спасіння, скорботним розраду, хворим зцілення, тим, що заблукали – на шлях істини повернення, батькам благословення, дітям у страху Господньому виховання і освіту; нещасним і стражденним – допомогу та захист. Подай всім нам твоє архіпастирське і святе благословення та освячення, щоб ним позбавилися від підступів лукавого, від усякої ворожнечі та непорозуміння, єресі і розколів. Подай нам шлях тимчасового життя побожно пройти, направ нас на шлях, що веде в обителі праведних, визволи від мук повітряних і моли про нас Всесильного Бога, щоб у вічному житті, разом з тобою, невпинно прославляти Отця, і Сина, і Святого Духа, в Трійці прославленого Бога, Йому ж належить всяка слава, честь і влада на віки. Амінь.