Проповідь у Третю Неділю Великого посту. Хрестопоклонна та Благовіщеня Пресвятої Богородиці

Слава Ісусу Христу!

Улюблені брати і сестри!

Господь, по своїй невимовній і великій милості, дав нам досягнути половини Великого Посту. І ось сьогодні, у цю третю Неділю Великого посту, ми одночасно шануємо спасительний Хрест Господа і святкуємо Благовіщеня Пресвятої Богородиці.

Ці два свята тісно пов’язані між собою, бо без смирення Богородиці: «ось, раба Господня, нехай буде Мені за словом твоїм» (Лк. 1:38), було б неможливо втілення Сина Божого і наше спасіння. Святитель Григорій Палама говорить, що втілення було б неможливо без вільної людської згоди Божої Матері, як воно було б неможливо без Творчої волі Божої. У Благовіщені Діва смиренним розумом та серцем довірилася Богові до кінця, і в Її вселився Господь, бо «коли з насмішників Він насміхається, то смиренним дає благодать» (Прип. 3:34).

Богородиця, прийнявши благодать і честь стати Богоматір’ю, стала і Матір’ю всіх християн, які зробилися Її дітьми по усиновленню у Хреста Спасителя. Клопочучись перед Богом з тією сміливістю, яка властиво Матері по відношенню до Сина, Вона благає Його за всіх сірих, одиноких, полонених, хворих, зламаних серцем – врятувати їх, очистити від гріхів і страстей, щоб були вони гідними Царства Її Сина.

Свято Благовіщеня – це справжній гімн смирення Богу. Саме в глибині смирення розкривається любов до Бога, так само як і до людини. Тільки покірною людина може по-справжньому любити і Бога, і людину, тільки покірною людина! Тільки смиренність відкриває душу назустріч живлющим даром, які можуть обдарувати людину. І тому отримання благодаті дарів Святого Духа тільки і можливо силою смирення, про що завжди говорять усі Святі Отці нашої Православної Церкви.

Сьогодні, у часі Великого посту, ми повинні пам’ятати, що справжня покора в Богу, що покора спасіння, досягається тільки покаянням, постом і молитвою. Тому, ми повинні молити Богородицю про те, щоб Вона допомогла кожному з нас досягти хоч якоїсь міри  смирення спасіння, хоч в якійсь мірі схоже на смирення Тої, яка стала Божою Матір’ю. І будемо завжди, молячись, говорити разом з ангелами, разом з Архангелом: «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою!»

У свято Благовіщеня будемо випробовувати себе: Чи відповідаємо ми на поклик Божий нашим життям за образом Божої Матері? Ця згода дасть нам мужність побачити, де наша сила і де наша неміч. Зрозуміти всі проблеми, що здаються безвихідними. Прийняти цю людину, цю дитину, цих батьків, цього супутника, цю вірність – цей хрест. Щоб ми не могли забути, що між усіма нами завжди присутня ця вирішальна розмова з Богом і Він чекає, коли двері, що розділяють нас один від одного, можуть відкритися. І немає іншого шляху відкриє ці двері ніж той, який пропонує нам Господь у Своєму Євангелії.

Шлях Великого посту, яким ми зараз йдемо до Бога, – це шлях рахунку сумління, покаяння, стриманості … Ми вже три тижні йдемо цим шляхом і, природно, відчуваємо втому. Наша Свята Православна Церква добре розуміє нас і ось ми, православні християни, здійснюючи духовну подорож у Небесний Єрусалим – до Пасхи Господньої, знаходимо в середині шляху «Древо хресне», щоб під його покровом набратися сил для подальшого шляху. Це аналогічно тому, як перед приходом царя, коли він повертався з перемогою, спочатку йдуть його прапори і скіпетри, і ось Хрест Господній передує перемозі Христа над смертю – Світлому Воскресінню.

Сьогодні ми слухали Святе Євангеліє, яке розповідала нам про те, як треба йти за Христом. Неможливо слухати ці слова без внутрішнього трепету. Вони, дійсно, як меч, пронизують душу і робиться страшно. Хто може ці слова прийняти? Хто може відкинути себе, життя своє закреслити до кінця і піти за Христом так, як Він велить? Хто може вислухати ці слова і сказати: так, я готовий все кинути заради Христа і Євангелія, щоб не відмовитися від Нього. Це дуже страшні слова. Страшніше тільки те, що говориться про розп’яття Христа.

Йти за Христом … Давайте вслухаємося в ці слова «якщо хто хоче йти за Мною, хай зречеться себе, і візьме хрест свій і йде за Мною» (Лк. 9:23). Це дуже важко і навіть боляче – «зречеться себе», зрозуміти, що не все, що в мені, – це я, що у мене немає вибору: присвятити життя тому, щоб у мені переміг, засяяв, відбився Христос або залишитися з тим , що я представляю з себе зараз. Або відкинути себе таким, який я є, – порочного, самолюбного, страсного – або не прийняти Христа. Ми ж часто хочемо бути і з Христом, і зі своїми вадами. Ми, обманюючи себе, як би говоримо: «Завтра, Господь, я постараюся бути таким, яким Ти хочеш мене бачити, а сьогодні дозволь мені ще побути таким, який я є». Але в останню неділю перед Постом ми читали заклик апостола Павла: “Настав уже час пробудитеся від сну» (Рим. 13:11). І якщо ми все ще говоримо: «Завтра, завтра …», то скажемо, нарешті, тепер, коли Церква поклоняється Хресту: «Сьогодні».

Ось перед нами лежить Хрест Животворящий. Тільки двічі в рік відбувається урочистий винос хреста з вівтаря на середину храму: у день підняття Святого Хреста і сьогодні, в Хрестопоклонну неділю. Але в першому випадку він підноситься над людьми, урочисто і переможно. Нині він – «лежить» перед нами. Адже тих, кого карали розп’яттям, спочатку клали на лежачий хрест і прибивали цвяхами, а потім вже цей хрест піднімали. У сьогоднішній день ми цьому Хресту поклоняємося, як би приносячи цю клятву, що так, ми йдемо за Тобою, готові себе відкинуті до кінця, готові все життя наше відкинути заради Тебе і не осоромити Твоїх слів. Готові? Чи не правда, це так? Чи справді ми так хочемо жити з Христом? Чи справді ми так можемо?

І ось, улюблені брати і сестри, для того щоб стверджуючи відповісти на ці питання і крокувати за Христом, ми спочатку повинні прийти в себе. Пробудитися, як колись прокинувся і розіп’яв себе блудний син. Він розіп’яв не тільки свої пристрасті і свої колишні погані бажання, але і свою гордість. Але і щоб пробачити, також потрібно себе розіп’яти. І батько теж це робить. Але не у відповідь на саморозп’яття сина. Любов батька ще раніше, від початку розп’ята, серце його давно відкрито, лише б син повернувся.

Але людина приходить в себе, коли усвідомлює, що саме йому, і нікому іншому призначений цей хрест, який лежить посеред храму. Здавалося б, як ніколи наблизилися страждання. Але насправді «нині ближче до нас спасіння». Здавалося б, прийшла ніч смерті, але насправді «ніч пройшла, а день наблизився», і «настав уже час пробудитися від сну». (Рим. 13:11-12). І не взявши хреста, неможливо «отримати милість і знайти благодать для своєчасної допомоги».

Сучасний світ наповнений сказу, і ми разом з ним. Ми думаємо знайти наше життя, виходячи з нашого «я», замкнутого на собі, в той час як, живучи так, ми втрачаємо його. Божественна краса Хреста відкриває нам, що, тільки звернувшись спиною до своєї власної думки, до своєї любові, до своєї власної волі, тобто звернутися обличчям до Того, Хто не належить Собі, Хто дає всього Себе мені, я можу знайти життя, яке знайшло мене і полюбило мене.

Якщо ми це зрозуміємо, коли візьмемо хрест, коли через покаяння ми підходимо до причастя святих Христових Тайн, це має бути нашою молитвою, це повинно бути нашими головними словами: Господь, з Тобою готовий на смерть і в темницю. Ось почуття, з яким християнин повинен причащатися Святих Христових Тайн. Тому, що після причастя Господь саме це нам і дає – можливість бути з Ним. Адже «Тіло ламається» і «Кров проливається», це і є розп’яття Христове, той хрест, яким Христос нас спасає. Це і є жертва спокутування, що за нас принесена, і заклик до кожного з нас – стати Його Тілом, по-справжньому стати Його Церквою, крокувати за Ним до кінця.

Тому, улюблені мої, візьмемо ж швидше добровільно хрест свій і слідуємо слідом за Господом. Спробуємо скинути з себе старий одяг: свою горду думку, свої гріховне життя й засвоїти те, що для людини врятувати душу свою важливіше, ніж придбати весь світ. Так і ми, з милості Божої, станемо гідними бачити Царство Боже, велике в силі і незрівнянне в славі, де ангели зі святими невпинно прославляють Бога Живого, Отця, і Сина, і Святого Духа – Трійцю Єдиносущну і неподільну, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

прот. Сергій Горбик

Третя неділя Великого посту 2013 р. Б.