ПРЕПОДОБНИЙ СОФРОНІ, ЗАТВОРНИК КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 11/24 березня

Преподобний Софроні, затворник Києво-Печерський здійснював свій чернечий подвиг у ХІІІ столітті.

Святий подвижник носив волосяницю і важкий залізний пояс. Щодня преподобний прочитував всю Псалтир. У каноні преподобним Дальніх печер викладено подвиг затвору преподобного подвижника, що удостоївся слухання ангельського співу.

Преподобний Софроні мирно відійшов до Господа, його нетлінні мощі до сьогодні спочивають у Дальніх (преподобного Феодосія) печерах.

Тропар преподобного Софронія, затворника Києво-Печерського, глас 1

Просторого шляху, що веде в погибель, / блаженний Софроні, уникаючи, / зачинився єси в печері темної, / де день і ніч у слизах молився / і руки не тримав без праці, / через це отримав ти вічне життя і осолоду.

Кондак преподобного Софронія, затворника Києво-Печерського, глас 4

Виявися ти подвигу древніх отців наслідникам, / у темної печері світлим життям ясно просіяв, / і освятив єси серця оспівуючи тебе, / Богомудрій отче Софроні.

Ще один кондак преподобного Софронія, затворника Києво-Печерського, глас 8

У тісної і темної келії зачинився, / волосяницею і поясом залізним забивав плоть свою, / співом псалмів неспинно благословив єси, / цім Світла вічного і обителі Небесної удостоївся, / і співом ангельським насолоджувався, / моли тепер Господа: та не позбавить і нас вічних красот.