Преподобні Даміан, Єремія і Матфей Києво-Печерські

Пам’ять 5 / 18 жовтня

Життя преподобних Даміана пресвітера і цілителя, Єремії і Матвія прозорливих, Києво-Печерський чудотворців, описана преподобним Нестором Літописцем (пам’ять 27 жовтня).

Преподобний Даміан (+ 1071) пам’ятав ще Хрещення Київської Русі (988 р.). Ревний наслідувач життя преподобного Феодосія (пам’ять 3 травня) був лагідний, працьовитий і слухняний на радість всій братії. Цілі ночі він проводив у молитві і читанні Божественних книг. Святий Даміан був строгий пісник і, крім хліба і води, нічого не споживав. Господь нагородив його даром зцілення хвороб.

Преподобний Єремія мав від Господа дар бачити майбутнє і глибокий моральний стан душі людини. Помер преподобний в глибокій старості (+ бл. 1070).
Преподобний Матфей (+ бл. 1088) також володів даром передбачення духовного світу. Свої бачення старець розповідав братії, обороняючи від небезпечних для душі вчинків.

Тропар преподобних Даміана пресвітера, цілителя, Єремії і Матфея прозорливих, Києво-Печерський, в Ближніх печерах спочиваючих, глас 2

Христових заповідей світлом серця своя просвітили, / злих пристрастей морок проганяєте, / тому в селище Трійці були взяті ви, отці, / Даміан, Єремія з Матфеям, / від Неї благодать прийняли, / хворих зціляючи, майбутнє звіщаючи / і, Ангелам співпричасники, / молитися Христу Богу, що б дарував нам причастя святих.

Кондак преподобних Даміана пресвітера, Єремії і Матфея прозорливих, Києво-Печерський, глас 2

Як стародавні пророки благодать пророцтва прийняли  / і правдивим духом освічені, пророцтва оголошували, / так і ви в житті нашом злий, через гріхи наші на нас грядуще лихо, оголошували нам. / І нині нехай не наздожене нас біда, / випросіть від Христа Бога виправлення справ наших і велику милість.