Преподобна Харитина, княжна Литвинська

Пам’ять 5 /18 жовтня

Преподобна Харитина походила з князівського литвинського роду, котрий змушений був покинути рідне князівство через міжусобиці. Переселившись в Полоцьку Русь (сучасну Вітебську область Білорусі), вона з юності вирішила присвятити себе Богу і прийняла постриг в Новгородському жіночому монастирі на честь святих апостолів Петра і Павла на Синичьей горі. Після багатьох років подвижницького життя вона стала ігуменею цього монастиря, являючи образ смирення, чистоти і суворої стриманості, приховуючи від усіх свої духовні подвиги.

У іконописної оригіналі написано: «Свята і праведна Харитина, начальниця Петровського дівочого монастиря, що в Новгороді. Родом була з Великого Князівства Литовського; світловолоса дівчина, в єдиній сукні без мантії».

Преподобна Харитина відійшла до Господа 5 жовтня 1281 і похована в монастирському Петропавлівському храмі. який став згодом цвинтарним.

Тропар Преподобної Харитини, глас 4

Слуга Твоя, Ісусе, Харитина / кличе гучним голосом :/ Тебе, Наречений мій, люблю. / Через це, Тобі шукаючи, мирську славу і спокуси князювання відкинула, / чернечий постриг прийняла, / і послужила в подвигу чернечому славно, / істинної матір’ю і прикладом будучи для черниць Київського Православ’я. / Її молитвами, / як Милостивий, спаси душі наші.

Кондак Преподобної Харитини, глас 2

Міцним розумом, Харитина благовірна, / душу стверджувала православною вірою, постом і молитвою / і ворога роду людського перемогла ти славно. / Подвиг чернечий на землі здійснивши, / в покої райські перейшла тихо, / і тепер з Ангелами радієш. / Не переставай молити за нас Христа, / благовірна княгиня Литвинська і матір наша.