ПРЕПОДОБНИЙ ГРИГОРІЙ, ІКОНОПИСЕЦЬ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 8/21 серпня

Преподобний Григорій, іконописець Печерський, був співбрат преподобного Алипія Печерського (пам’ять 17 серпня). У «Сказанні про святих іконописців» говориться, що він написав багато чудотворних ікон, які прикрасили багато православних храмів Київської Русі. В 9-й пісні канону служби Собору Києво-Печерських святих, що почивають у Ближніх печерах (пам’ять 28 вересня), преподобний Григорій називається візантійцем – він був у числі іконописців, що прибули з Константинополя в Київ для прикраси Великої церкви монастиря на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

Тропар преподобного Григорія Іконописця, голос 8:

Чернечим подвигом і створінням святих ікон жив ти гідно, / преподобний отче Георгій, / від юності образ Божий написавши на скрижалях серця свого. / Через це Господом Богом прославлений, / тепер обителі райської жителем є. / Вінцем заслуженим від Христа коронованого, молимо тебе: / Не переставай молиться за святкуючих святу пам’ять твою, / щоб урятувалися душі наші.

Кондак преподобного Григорія Іконописця, голос 2:

У чернечому подвигу славний / і талантом іконописця наділений Господом, / преподобний отче Георгій, / апостолові Андрію наслідуючи, з Візантії великої на Київські гори прийшов Ти. / Розписом Великого храму Богородиці в Лаврі Києво-Печерської прославився / і іконами святими багато храмів Русі Київської прикрасив. / Через це почитаємо й святкуємо пам’ять твою, / преподобний отче Григорій

Величання

Славимо тебе, преподобний отче Григорій, / і шануємо святу пам’ять твою, / отче іконописець славний, / співрозмовник ангелів і Лаври Києво-Печерської краса.