АКАФІСТ СВЯТИМ РІВНОАПОСТОЛЬНИМ КИРИЛУ І МЕФОДІЮ, НАСТАВНИКАМ СЛОВ’ЯНСЬКИМ

Кондак 1

Вибрані володарем сил Господом Ісусом у апостоли мовою слов’янською, Мефодію і Кириле богомудрі, співом прославимо вас, предстоятелів наших, ви ж, маючи відвагу до Господа, від усяких бід молитвами вашими позбавите нас, що співають: Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Ікос 1

Ангелів Творець і Господь сил поставив вас бути просвітителями мовою слов’янською; тому й благодать Його є з вами, що захищає і зміцнює вас у всі дні життя вашого як допомога безперервна, славу Божу в містах і пустелях словом і ділом ви несли всім. Тому і ми, що отримали мову з рук ваших, вірою в Христа від вас освічені, співаємо вам так:

Радуйтеся, радіючи Євангелія благовісники; радуйтеся, чудотворної доброти носії.

Радуйтеся, бо багато скорботи за ім’я Господа прийняли; радуйтеся, бо спокуси світу цього відкинули.

Радуйтеся, з дитинства Богом благословенні; радуйтеся, вінцями сповідників від Нього прикрашені.

Радуйтеся, бо славою людською нехтуючи, в пустелі Господа шукали ви; радуйтеся, бо волю Його сильним світу цього ви з відвагою проповідували.

Радуйтеся, бо за це Владикою всіх в рай світлий прийняті; радуйтеся, перед Ним за нас щирі молитовники.

Радуйтеся, адже вашими молитвами у вірі нашій зміцнюєте; радуйтеся, бо предстоятельством вашим над єресями перемогу отримуємо.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 2

Бачив святий Кирило, ще юнаком будучи, в ночі ведіння, як вибрати йому Софію діву в сестри собі, батькам про це повідомивши. Ті ж, розуміючи тут волю Божу, бути синові їх премудрості служителем, дуже про науку та виховання його дбали, бачачи його швидкі та великі в розумі успіхи, співали Богові: Алилуя.

Ікос 2

Розум недосконалий і значення присутніх випробовуючи, Кирило в премудрості однолітків своїх випередив і, ще юнаком будучи, прославився, і був співнаставником в кімнаті царській як образ хороший сини царському. Але, багатства і славу земну відкинувши і виключно потрібного спасіння шукаючи, в пустелю переселився, постом і молитвами досконалості досягаючи. Заради цього і Мефодій, вже воєводою будучи, відійшов на гору Олімп, де як чернець Господу служив. Тим самим і ми спокусами світу цього нехтувати навчаючись, краще Христу Богу догоджаючи, праведників Його славимо:

Радуйтеся, славою людською не спокусилися; радуйтеся, бо пустельне життя сильно полюбили.

Радуйтеся, Господом освячені ви в снах і ведінні; радуйтеся, адже і мудрість людська допомагала вам у спасінні.

Радуйтеся, бо Слово Боже і святих отців писання більше філософії полюбили ви; радуйтеся, бо законом Господа, не простими слухачами були, але виконавцями.

Радуйтеся, адже напади диявольські, що на ченців пустельних бувають, перемогли ви; радуйтеся, адже в перемогах дано вам владу над спокусами і пристрастями.

Радуйтеся, бо подвиги ваші принесли вам вінець життя; радуйтеся, адже і сьогодні молитовникам і тим, що постять ви є допомогою.

Радуйтеся, всім грішним перед Богом добрі оборонці; радуйтеся, бо душі наші від спокус сатанинських спасаєте.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 3

Сила молитов царських змусила святого Кирила пустелю залишити для служіння пастирського в Царгороді, слову Божому навчаючи і справами закріплюючи і єресь іконоборчу перемагаючи. Тим же і нас, святий отче, в православ’ї утверди, І братів наших, що від істинної віри відділилися, до єдиної віри православної поверни, і будуть співати всі слов’яни єдиними устами про просвітителів своїх Христу Богу: Алилуя.

Ікос 3

Маючи премудрості силу, побажав ти, святий Кириле, з ченцем Григорієм до агарян піти заради диспуту про віру, і від святого Григорія Богослова духовно освічений, премудрість таємниць Святої Трійці в багатьох подробицях і прикладах показав ти, перемагаючи єретиків агарянських силою слів своїх. Ті ж, заздрістю запалені, побажали отрутою вбити тебе, але ти, покуштувавши отрути, не зашкодив себе, але здоровим прибув до святого Мефодія в монастир і з ним разом чернечий подвиг здійснював, і засвітилася пустеля світлом подвигів ваших. Тим же і нас молитвами вашими освятіть, з любов’ю співаючих:

Радуйтеся, милозвучні цимбали слави Божої; радуйтеся, Церкви Його стовпи міцні.

Радуйтеся, бо таємницю Трійці в подобі проповідували; радуйтеся, бо втілення Бога Слова перед сарацинами більш ніж сміливо сповідували.

Радуйтеся, еллінів та юдеїв, і варварів просвітителі; радуйтеся, Триєдиного Бога благовісники.

Радуйтеся, адже вами осоромлена єресь іконоборців; радуйтеся, адже від вас в’яне брудна квітка агарянська.

Радуйтеся, бо правди Христової ви вчителі для незнаючих; радуйтеся, бо спокушених сумнівами ви у вірі зміцнюєте.

Радуйтеся, бо ті, хто прогнівив Господа, мають вас перед Ним молитовниками; радуйтеся, бо ті, хто догоджає  Йому, мають у вас захисників.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 4

Бурю бід, племена слов’янські терплячи, молитвами вашими перемагають, преподобні, як покликання служіння багатогранного взяли ви, і в апостольській суті, і преподобнім хорі, і у наставниках правди, і в сповідників воїнство прийняв вас Господь, тому всі слов’яни заспівають Йому про вас: Алилуя.

Ікос 4

Чув цар Хазарський, як справжня віра в країні еллінів сповідається, випросив собі у царя візантійського вчителів православ’я. Цар же вмовив Кирила і Мефодія залишити пустелю і плисти морем Явксінськім до хазарів. До них же прибувши, святі брати звернули серця їх до Христа і спасительне Хрещення подарували їм. За це і ми прославимо рівноапостольних братів, співаючи:

Радуйтеся, бо не побоялися піти до варварів з євангельською благою вістю; радуйтеся, освятивши моря славними своїми мандрами.

Радуйтеся, бо святого апостола Климента нетлінні мощі від вас отримано було; радуйтеся, бо з його допомогою язичництво Хозарське посоромлене було.

Радуйтеся, бо світ Христовий країні північної принесли ви; радуйтеся, бо праведна ваша слава у всіх краях земних прославленою зробилася.

Радуйтеся, Церкви Христової молитовники та увердження; радуйтеся, бо від єресі і розколів ви міцний захист наш.

Радуйтеся, бо від агарян і юдеїв прийняли за Христа випробування; радуйтеся, бо від мощів мученика отримали благословення.

Радуйтеся, шанування святих хорошим способом життя вашого нас навчивши; радуйтеся, і самі, як святі Божі, усіма православними шановані.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 5

Богокеруючою зіркою з’явилася вам святого Климента нетлінне тіло, що виплило на хвилях моря Явксінського, на його дні сімсот років таємно пролежавши. Вам же його виявив дивно Господь як знак вашій праці апостольської і скорботи сповідників. Це розуміючи, заспіваймо Богу: Алилуя.

Ікос 5

Убачивши слов’ян, що істинну віру сповідують, але слова Божого власною мовою не мають, святі брати почали святі Божі книги на мову слов’янську перекладати, щоб повік люди на мові рідній єдиного Господа всіх прославляли; також і ми прославимо Господа, що гідно ушанував просвітителів наших, а їм заспіваймо:

Радуйтеся, бо принесли мир Христовий народом іншоплемінним; радуйтеся, просвітителі слов’ян, вам рідних.

Радуйтеся, працівники виноградинка Христового; радуйтеся, пастирі хороші стада Ісусового.

Радуйтеся, слова Божого істинні тлумачі; радуйтеся, наші в пості та смиренні вчителі.

Радуйтеся, мир Христовий з собою всюди принісши; радуйтеся, всесвіт світом наставництва вашого просвітивши.

Радуйтеся, бо і сьогодні приймаєте моління наші; радуйтеся, бо і сьогодні розраду у скорботі приносите.

Радуйтеся, всіх, за правду стражденних, притулок; радуйтеся, Пречиста оселя Духа Святого.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 6

Просвітителями богоносними будучи, святі брати до країн слов’янських ішли освятити новохрещених людей наукою Христовою. Ті ж, побачивши вас, як ангелів світлих, благовіст спасіння несучих, як пастирів добрих, душу свою за овець покласти готових, співали Богу, що прославив святих Своїх: Алилуя.

Ікос 6

Щоб засвітити в Моравії світло істинної віри, випросили князі слов’янські від царя візантійського в країну свою вчителів для зміцнення людям. Ці моління почувши, святі Мефодій і Кирило в країни слов’янські побрели, проповідуючи Євангеліє Царства Божого народам слов’янським. Побачивши це, зраділи слов’яни і, звідусіль до святих братів приходячи, законом Божим навчалися, Господа прославляючи й просвітителів своїх прославляючи, з ними і ми прославимо святих братів Кирила і Мефодія, співаючи:

Радуйтеся, апостоли наші, що Благовіст Євангелія нам принесли; радуйтеся, вчителі наші богаданні і благословенні.

Радуйтеся, сповідники наші, багато потерпівши за віру православну; радуйтеся, пустельники наші преподобні.

Радуйтеся, молитовники наші теплі; радуйтеся, чудотворці наші світлі.

Радуйтеся, бо славити Бога всіма мовами заповідали; радуйтеся, тримовної єресі славні переможці.

Радуйтеся, слов’янам на годину скорботи розради; радуйтеся, в обстановці важкій їх допомога надійна.

Радуйтеся, що молитви нашого зверненням до Владичиці всіх приносите; радуйтеся, бо і самі про нас до Господа моління возносите.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 7

Бажаючи вигнати вас з країн слов’янських, священики латинські обмовили вас перед єпископом Римським. Коли ж побачив він вас, що з мощами святого Климента прийшли, і про православ’я ваше та благе життя дізнався, залишилися у соромі обмовники ваші користолюбні, вас же ім’ям Христовим архієрей Римський благословив, співаючи Богу: Алилуя.

Ікос 7

Дивні діла апостольські здійснили святі брати, не маючи спокою у праці своєї: святий Кирило від подвигів багатьох втомився, незабаром після прославлення у Римі життя своє закінчив. Святий Мефодій подвигами брата свого підсилений і від папи Андріана архієрейською хіротонією прославлений, до подвигів нових до Моравії і Паннонії повернувся, роботу важку здійснюючи; диво подвигу дивуючись, прославимо святих братів, співаючи:

Радуйтеся, добрі слуги Христові; радуйтеся, бо навіть до смерті були вірні правді Його.

Радуйтеся, бо Господу, а не людині догодили; радуйтеся, бо заради правди Його образу людську прийняли.

Радуйтеся, бо все життя на ниві Господа працювали; радуйтеся, бо і по смерті від стада свого любимого не відійшли.

Радуйтеся, світом всесвіту і сіллю землі були ви; радуйтеся, бо як світильник, що горить у темряві, словом світили народам слов’янським.

Радуйтеся, як місто на вершині гори, від вірних і невірних неприховано; радуйтеся, бо заповідей Господа трималися і інших ними навчаючи.

Радуйтеся, бо по справах своїх у Царстві Божому прославлені; радуйтеся, на землі у Церкві Господа міцно шанованні.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 8

Дивно смерть святого Кирила усіма сприйнята була, бо не про життя тимчасове думав, але Господа про новоосвячені ним Церкви благаючи: Щоб зміцнилися вони в православ’ї і від тримовної єресі та інших бід захистив їх. Святого Мефодія навчаючи, прорік: «Це, брат, ми, як пара волів в упряжі, єдину справу тягнучи, і я падаю, життя закінчуючи; ти ж любиш Святу Гору сильно, не повинен заради Гори цієї залишити навчання мовою слов’янською». Ми ж, подібно ревнощам святих братів дивуючись, заспіваймо Богу: Алилуя.

Ікос 8

Повністю відданий був душею і тілом заповітам брата свого, святий Мефодій. Не злякався погроз царських, брехні ієреїв латинських, ув’язнення в темниці, але все це, як добрий воїн Христовий витерпів, не зупиняв мовою слов’янської паству свою навчати і направляти до порятунку, поки в старості не спочив і до святого Кирила до благословенної обителі райської не переселився. До них і покличемо у співі:

Радуйтеся, вінцем терпіння на землі увінчані; радуйтеся, світлом споконвічним на небесах освячені.

Радуйтеся, рівноапостольні, убогії духом, бо ваше Царство Небесне; радуйтеся, бо багато сліз проливши, адже щастям втішилися.

Радуйтеся, лагідні, бо є ви землі слов’янської Христова спадщина; радуйтеся, жадібно бажаючі правди, бо задовольните спрагу в оселях небесних.

Радуйтеся, спасенні, бо не тільки собі спасіння отримали, але й за інших перед Богом молитеся щиро; радуйтеся, чисті серцем, бо тепер Бога обличчя до обличчя бачите.

Радуйтеся, як миротворці заради людей працювали, зараз як сини Божі покликані; радуйтеся, гнані за правду, бо ваше Царство Небесне.

Радуйтеся, бо неправду, ненависть і вигнання від людей за Христа прийняли; радуйтеся, бо велика нагорода ваша на небесах.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 9

Всяке зло, що на країни слов’янські нападає, швидко перемагали ви, преподобні, також і сьогодні не залишайте нас, смиренних і грішних, але всіх слов’ян у Православ’ї укріпіть, та всі єдиним серцем і єдиними устами заспіваємо прославившому вас Богу: Алилуя.

Ікос 9

Чудесами зачаровані, як риби безсловесні, дивимося на вас, преподобні, не розуміючи, як і в пустелі духом вітали ви, і серед людей невпинно подвиги здійснювали. Ми ж, радіючи, що мали таких молитовників і наставників, прославимо вас, співаючи:

Радуйтеся, справжньої віри сповідники; радуйтеся, Царства Божого спадкоємці.

Радуйтеся, єресі іконоборчої викривачі; радуйтеся, бо юдеїв осоромили.

Радуйтеся, бо тримовну єресь перемогли; радуйтеся, слов’янам двері Божого Царства відкривши.

Радуйтеся, воїни Христові, ще за життя від Нього славою увінчані; радуйтеся, бо і в славі дух свій у смиренні та послуху витримали.

Радуйтеся, бо лихо, як Ісая та Єремія, від рідного народу за добро прийняли; радуйтеся, бо як Даниїл і Есфір, за мову свою попросили.

Радуйтеся, бо з усіма святими незгасним світлом освячені; радуйтеся, бо з усіма преподобними Божими про нас, грішних, до Господа молитеся.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 10

Бажаючи врятувати нове стадо Христове від вовків тримовних, святий Мефодій на одрі смертному учнів власних благав міцно триматися істинної віри православної, спокуси ворога перемагати, але і в біді, і в скорботі завжди дякувати Богові, співаючи: Алилуя.

Ікос 10

Ви стіна всім, що на ниві православ’я працюють, і за захистом до вас з вірою приходять, Мефодію і Кириле богомудрі, бо Творець неба і землі вибрав вас бути на землі просвітителями людства, після і на небесах до числа апостолів приєднав. Тому про дарування милості нам Його моліть, що з любов’ю співають вам:

Радуйтеся, благами, як вісоном, прикрашені; радуйтеся, у премудрості до Соломона рівні.

Радуйтеся, бо постом і молитвою з великими Антонієм і Пахомієм порівнялися; радуйтеся, бо як Василій Великий та Іоан Златоуст, силою слова обдаровані.

Радуйтеся, бо в чесноті Йосипу подібні; радуйтеся, в терпінні Іова наслідували.

Радуйтеся, бо добротою царя і пророка Давида наслідували; радуйтеся, бо ревнощами у вірі до Іллі подібні.

Радуйтеся, бо, як Павло та Іоан Богослов, Христа Бога полюбили ви; радуйтеся, бо, як Даниїл і три юнаки, мужньо Бога прославили.

Радуйтеся, бо з ангелами і святими Божими знаходитесь; радуйтеся, адже і ми грішні ім’я ваше з вірою кличемо.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 11

Спів вдячності приносячи до Господа, що молитовниками та оборонцями нам грішним вас дарував, з ретельністю і любов’ю молимо: Святі вчителі наші, не погребуйте нами за лінь нашу, не залиште нас за наші беззаконня, але милосердя Господа всім нам вимоліть, щоб співати Йому: Алилуя.

Ікос 11

Світлоносних апостолів слов’янських прославляючи, православні, залишимо свої війни і сварки, поділи, єдність духу в союзі віри виконуючи, заспіваймо святим наставникам:

Радуйтеся, гучномовні сурми Євангельського благовіствування; радуйтеся, милозвучні бандурі проповіді спасіння.

Радуйтеся, сили правди засновники; радуйтеся, непорушні неправди знищувачі.

Радуйтеся, радості подавці всім нужденним; радуйтеся, бо біди нападу потерпіли.

Радуйтеся, бо плати і слави роботі своій від людей не шукали; радуйтеся, бо про невдячних людей Бога молите.

Радуйтеся, адже ангелів і святих угодників Божих подвигами і життям своїм радували; радуйтеся, бо разом з ними в оселях небесних радості споконвічної насолоду маєте.

Радуйтеся, зірки, що сяють світлом правди; радуйтеся, світлом життя власного освячені.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 12

Благодать єдності та миру вимолити нам, преподобні, і мир у всьому всесвіті до кінця днів благовіствуєте, щоб і ми, від усіх розколів і спокус звільнені, у світі заспіваймо, як друзі, що вас полюбили єдиному у всесвіті миротворцю всіх Господу: Алилуя

Ікос 12

Ваше дивне життя і славу оспівуючи, смиренно молимо вас, святі наставники, силу горну православним християнам заради перемоги над ворогами видимими і невидимими надайте, і народи слов’янські до єдиної віри прийшовши, разом співають вам:

Радуйтеся, православ’я стіна непохитна; радуйтеся, єресей непереможне викриття.

Радуйтеся, бо сходження Духа Святого від Отця правдиво, як від святих отців заповідано, сповідали; радуйтеся, бо Службу Божу відправляти кожному своєю мовою заповідали.

Радуйтеся, бо доброчесних в чеснотах закріплюєте; радуйтеся, бо і беззаконних до закону навертаєте.

Радуйтеся, адже вами і ми до хору Церковного приєдналися; радуйтеся, бо слово Боже рідною мовою нам принесли.

Радуйтеся, бо молитвами вашими, як щитом сильним, від ворогів наших захищаємося; радуйтеся, бо молитвами вашими одвічного життя стаємо гідними.

Радуйтеся, всім слов’янам отці і пастирі; радуйтеся, бо через вас брати по плоті братами у Христі зробилися.

Радуйтеся, Мефодію і Кириле, народів слов’янських апостоли і богомудрі наставники.

Кондак 13

О премудрі і прекрасні мови слов’янської наставники, святі рівноапостольні Мефодіє і Кириле, нині прийміть моління наші, всіх слов’ян від злого звільніть, в мирі та єдності збережіть і до Царства Небесного молитвами вашими приведіть всіх, в любові і пошані співаючих Господу Богу: Алилуя .

Цей кондак читається тричі. І після цього знову читаються ікос 1 і кондак 1.

МОЛИТВИ ДО СВЯТИХ РІВНОАПОСТОЛЬНИХ КИРИЛА І МЕФОДІЯ, НАСТАВНИКІВ СЛОВ’ЯНСЬКИХ

Молитва Перша

О прославлені мови слов’янської наставники і просвітителі, святі рівноапостольні Кириле і Мефодію. До вас, як діти до отця, світлом науки вашої освячені і писемністю вашою навчені віри Христової, сьогодні щиро і з любов’ю приходимо до вас і від серця молимося. Якщо завітів ваших, як діти нерозумні, не виконуємо і про догоду Богу, як ви вчили, не думаємо, і від одностайності та любові, що ви всім слов’янам як братам по вірі і плоті, добре заповіли, відпадемо, тоді, як колись у давнину , за життя вашого, невдячних і недостойних не відкинули, сьогодні молитвами грішних і недостойних дітей ваших не погребуйте, але, як маючи велику любов Господа моліть Його, нехай навчить і направить нас на шлях спасіння. Війни і сварки, серед єдиновірними братів припиніть, а тих що відділилися, у однодумність поверніть і всіх нас єдністю духу і любов’ю у Святій, Соборній і Апостольській Церкві з’єднайте. Віримо ми, віримо правдиво, на що здатна молитва преподобного до милосердя Владики, коли і про грішних людей принесена буває. Не покиньте нас, винних і негідних дітей ваших, бо гріх зараз перемагає паству вашу, вами зібрану, бо вона ворожістю розділена і спокусами інославних ваблена, зменшилася, а вівці її розкидані, від вовків біду терплять. Тому надайте нам молитвами вашими про православ’я ревнощі, щоб ним запалені, отців заповіти добре зберігали, статути і звичаї церковні строга виконували, всякі неправдиві вчення відкинули і так, у житті боголюбиво на землі перебуваючи, життя райського на небесах гідними були, і там, разом з вами, Владику всіх, у Трійці Єдиного Бога прославимо на віки віків. Амінь.

Молитва Друга

О прославлені рівноапостольні Кириле і Мефодію, припадаючи до святої ікони вашої, старанно молимо вас: погляньте милостиво на нас, яких працею вашої освятили, і захистіть нас безперервними молитвами вашим від зла ворогів наших! Подивіться на виноградник цей, який ви насадили, і не бажайте злому звіру винищити його. Збережіть, святі угодники Божі, Церкву нашу Православну, яку ви створили на наріжнім камені Христовім, який і буде нерухомим, але нехай розіб’ються на цім камінь хвилі всякого інославія. Зміцніть пастирів наших у всіляких благах і подвигу проповіді, навчіть стадо ваше у всьому слухатися слів їх. Захистіть країни слов’янські від біди, мору, від вогню і меча, від смертельних хвороб і всякого зла. Почуйте кожну людину, що з вірою до вас приходить і благодатної допомоги вашої потребує.

У жахливу ж годину смерті з’явіться всім нам добрими молитовниками і темряву демонів відженіть, та в мирі й покаянні земне життя закінчивши, досягнемо відвічних благ насолоди небесної і разом з вами прославимо Пресвяту Трійцю – Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.