Пасхальне послання Вселенського патріарха Варфоломія

Послання ВАРФОЛОМІЯ

З ласки Божої

Архієпископ Константинополя-Нового Риму

і Вселенського Патріарха

Для Повноти церкви

Благодать, Мир і Милість від Христа Воскреслого у Славі

Любі співслужителі і благочестиві, боголюбиві діти Церкви

Христос Воскрес!

Проголошували Воскресіння, жінки – мироносиці, але учні Христа їх личили неправдивими. Однак, слово, якому раней не повірили, було підтверджено, як Істина. Воскреслий Господь явився Своїм учням кілька разів.

У наш час, проголошення Воскресіння знову розглядається раціоналістами як міф. Тим не менш, ми вірні не тільки віруємо у це, але й сприймаємо воскресіння, як глибоко правдивий факт. Справді, якщо це необхідно, ми стверджуємо наше свідчення з самопожертвою, тому що у воскреслім Христі ми перевершуємо смерть і звільняються від свого страху. Наші серця наповнюються радістю, коли ми повторюємо: Господь воскрес. Наші святі, які померли відповідно цього світу, продовжують жити серед нас, відповідаючи на наші прохання. Світ, який слідує за смертю вірніше, ніж світ, який передує смерті. Христос воскрес і живе серед нас. Він обіцяв бути з нами до кінця світу. І ось він – як наш друг, брат, цілитель, який дарує всі добрі речі.

Благословен Бог наш, який воскрес із мертвих, надавши вічного життя для всіх людей. О, смерть, де твоє жало? Христос воскрес, повстав і висміяв того, хто раніше хвалився що Він вічно буде посміховиськом. (Див. канон преподобного Іоана Дамаскина, 4пісня, 9 вірш) Все наповнюється світлом, і наші серця сповнені безмежної радістю.

І більше, ніж радістю, вони наповнені міцністю. Для тих, хто вірить у Воскресіння – той не боятися смерті, а той, хто не боїться смерті – духовно непохитний і нерушимий, оскільки те, що може бути найстрашнішою загрозою для більшості і особливо для невіруючих. має мало значення для християнин, бо це вхід до справжнього життя. Вірний християнин живе в Воскресінні ще до його або її природної смерті.

Наслідком переживання Воскресіння-це трансформації світу. Це надихає душу. І натхненна і душа залучає інші душі з його шляху, коли ці душі зворушені справжнім радісним переживанням безсмертя. Воскресіння Христа і наше воскресіння-це не просто абстрактної істини. Вони є догмою віри. Вони являють собою відчутну реальність. Вони являють собою силу, яка перемагає світ, незважаючи на вкрай жорстокі переслідування, що здійснюються проти нього. «Це перемоги, яка звоювала світ, а саме – віра наша» (1 Ів 5:4) у Його воскресінні. Через воскресіння, Людство покликане до божественного через благодать. Завдяки перемозі світла Воскресіння над брудом пристрасті, божественні мир і дивна любов, яка перевершує людські межи, встановлюються в наших душах.

Таким чином, Христос Воскрес! Наші серця наповнені світлом і радістю про Воскресіння. Підходимо до Воскреслий Господь з достовірністю і простоти. Бо, як королівська пророк Давид говорить: Бог наш, який керує нашим серцям з небес, «не будуть зневажати скорботних і смиренних серцям» (Пс. 50:19)

Воскресіння це наша сила, надія, радість і захват. Через воскресіння, ми перевершуємо біль і скорботу та всі беззаконня цього природного, мирського життя. Воскресіння є Божою відповіддю на безпорадність людства перед пораненнями мирськими стражданнями.

Ми не йдемо на поступки труднощам  і викликам сучасного світу. Збір наляканих учнів Господа у світлиці в Єрусалимі закликає нас. Ми не боїмося, тому що ми любимо всіх, навіть, як Він полюбив нас і віддав Своє життя заради нас. Таємниче і непомітно, Господь супроводжує нас. Ми тільки повинні мати – і у нас є – любов. Бо, хоча в любові, ми розуміємо, сила Таємниці, ми знаємо, що вона є самим таїнством.

Якщо інші соромтеся, «тримаючи свої дії в товстих снопах» (вечірня про блудного сина), але ми похвалитися. І якщо ми не «розвіємо прах наших [гріховних і пристрасних] дій з вітром його люблячої доброти або на току покаяння», Воскреслий Господь є Любов і розсіює всі форми темряви і страху, що нас оточують, входить у наші серця і наш світ, навіть тоді, коли двері закриті. Він «залишається з нами» постійно через хрест любові. Покликанням якого є мир, і Він дає нам Свій світ. Потужне це зобов’язання світу і обіцяти миру, але ніколи людина не може здійснити або реалізувати його. У той час як енергія Божественної любові, миру і мудрості залишається за межами всіх людських можливостей. Це не зустрічається на полях реальності чи поверхні людських переконань. Замість цього, він є серцем людства, центром життя, Господь життя і смерті. Це Істина.

Незаперечна трансцендентність Потужності, що невидимо управляє, панує і направляє всі речі, особливо в той час, коли «розум стількох людей лежить у темряві».

У цей час широке наповнила весь світ, надія всього всесвіту – Премудрість Божа,що є наявністю небесних рішень і гармонії. У період розпаду і очікуваної смерті, ми маємо в реальності воскресіння і силу нашої переконаності у Христі.

Світ, який походить від Того, хто розтоптав смертю смерть через його самопожертву, разом з радістю любові, потік і зцілить наше сучасне людство, яке зітхає і страждає так само, як і все створіння разом зідхає й разом мучиться з нами, хто «очікуючи синівства, відкуплення нашого тіла», а також «волю слави дітей Божих».(Рим. 8:20-23)

Воістину, Господь Воскрес, дорогі отці, брати і сестри!

Свята Пасхи 2013 Року

Патріарх Константинопольський Варфоломій

Ваша палкий молитовник перед Богом