ПРОПОВІДЬ У СУБОТУ ЛАЗАРЯ

Слава Ісусу Христу!

Улюблені брати і сестри!

Закінчується Великий піст, і ми стоїмо на порозі страсних днів, коли наближається Пасха Христова – як переможна нагорода за стриманість і страждання, початок великої надії, що приносить невимовну радість. Цю надію сповістив нас Господь воскресінням Лазаря, показавши, що Він сильніше смерті – за єдиним наказом Його Лазар, який помер чотири дні тому, повстав живий з гробу.

Щоб зрозуміти весь величний сенс цього дива Христа, яке Він здійснив напередодні Своїх хресних страждань, нам потрібно звернутися до розуміння самої смерті. Що таке смерть? Вона увійшла в життя людини з моменту гріхопадіння. Сама земля зробилася жахливої в’язницею смерті, а все видиме живе творіння – її безпорадними бранцями й рабами (Євр. 2; 14-15). До Втілення Бога Слова саме ім’я смерті приводила всіх в смуток і кидала у відчай. Смерті боялися всі. Боялися смерті не тільки язичники, які не знали таємниці її походження, але й юдеї, які мали Божественне Одкровення. Це було природно, тому що смерть для них безпосередньо була пов’язано з пеклом. Смерті боялися – вона у свідомості тодішніх людей була кінцем життя …. Ніхто, навіть найбільші праведники і пророки, не могли перемогти смерть. Воскресіння з мертвих – це найбільше чудо, яке може вчинити тільки Бог і ніхто більше.

Але ми з вами знаємо, що Господь і раніше здійснював великі чудеса і навіть маємо згадку в Євангелії про два чуда, коли Господь воскрешав мертвих. Але це диво воскресіння праведного Лазаря має дуже важливе значення, бо воскресінням Лазаря Господь хотів затвердити і Своїх учнів у тих стражданнях, в тих подіях, через які вони повинні будуть пройти, коли побачать Спасителя відданим в руки книжників і фарисеїв, юдейських первосвящеників і потім Понтія Пілата, коли Його віддадуть на муки і на смерть. Але саме через воскресіння Лазаря Господь хотів зміцнити Своїх учнів ще в одній дуже важливій істині, яку вони повинні були усвідомити і зрозуміти до кінця – воскресіння з мертвих Самого Спасителя.

Часом, коли згадуємо воскресіння Лазаря, безбожники і сектанти іноді кажуть нам: «Ось, ваш Бог такий могутній, що навіть мертвих воскрешав, але чому він не зробить ваше життя мирним і спокійним?» Дійсно, для Бога, як Всемогутнього Творця, немає проблеми відсторонити від нас всі існуючі спокуси і оточити нас всіма видами земного щастя, але Він цього не робить, а навпаки, допускає, щоб на нас обрушилися різні лиха. Але це робиться для того, щоб нам через терпіння зійти на велику висоту і досягти світлих вінців у Царстві Небеснім; бо ніщо так не робить людину чистою, ніщо так не піднімає її в дусі і не наближає до Бога, як мужнє перенесення скорбут іта напастей . І вже потім, коли життя своїми численними ударами підкорить нашу гординю, змусити нас дивитися по-іншому на своє життя у світі, коли ми подібно до апостола Павла з радістю зможемо сказати: «Бо для мене життя – Христос, а смерть – придбання» (Флп. . 1:21), – то тоді ми і зможемо зрозуміти той великий сенс наших земних страждань, які служать для нашої вічної слави.

Давайте згадаємо, що на початку посту, кажучи про його сенс і значення, ми розважали, що піст має бути для нас час, коли ми себе обмежуємо в усьому, що спонукає нас до гріха, щоб встати в покаянні перед обличчям своєї совісті, правди людської і Божої. Наше обмеження себе в усьому несуттєвим, зайвим, тілесним задоволенні і розвагах, має принести користь і радість нам та іншим людям.

І ось сьогодні, в цю суботу Лазаря, варто нам задуматися про те, що всі ми, улюблені брати і сестри, вмираємо своєю душею для вічного життя. Адже своїми гріхами і пороками ми, як в могилі, поховали у своєму серці найкращі свої почуття. Але ж, як до Лазаря померлого, так і до кожного з нас іде Господь. Йде до могили нашого власного серця, на якому лежать важкі камені сумнівів, маловіри, гонористості, і під цим камінням бувають поховані найкращі наші почуття, думки і прагнення. Багато пристрастей і пороків, розвиваючись, заповнюють наше серце, вижираючи своєю гнилизною добро, яке залишалося в душі. І нерідко здається, що в такому стані ми вже померли для життя в Богу, що вже все придушене в нас гріхом і пороками, всі кращі пориви нашого духу знищені, і немає в нас сили, що жива і дієва, яка б залучала нас до добра. Але ні, як перед труною Лазаря, стоїть і перед нашим серцем Христос Спаситель. Він, Який сумував і плакав над труною Лазаря, сумує і про нас, про нашу духовну смерть, про неспішне і безтурботне ставлення до свого вічного спасіння, про те, що у нас немає зворотної любові до Бога, Який полюбив нас раніше створення світу і приніс Себе в жертву за наші беззаконня, щоб зробити нас знову Своєю спадщиною.

Ми підійшли до кінця Великого посту і підводячи підсумки нашого шляху, дамо собі звіт перед своєю совістю – в чому я себе обмежив, наскільки зміг себе утримати від гріховних спонукань і чи принесло моя стриманість користь і допомогу мне та моїм близьким? Ми повинні задуматися про свою душу, ненавидіти гріх, який нас підкорив, мати бажання боротися з хибами інстинкту, молитися і просити у Бога благодатної допомоги в цій нелегкої боротьбі. І якщо ми дійсно зненавиділи гріх і щиро забажала протистояти йому, тоді промінь Божественної любові торкнеться нашого серця і розвіє в ньому гріховний морок. І коли воно наповнюється розумінням своєї біди, ми почуємо Божественний голос Христа Спасителя, що звертається до нашої душі, подібної мертвому Лазарю: Вийди, душа, від усього гріховного до життя з Христом, бо «Ісус Христос вчора і сьогодні, і навіки Той же» (Євр. . 13:8). Амінь.

прот. Сергій Горбик

Субота Лазаря 2013 р. Б.