АКАФІСТ ДО ВСІХ ПРЕПОДОБНИХ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИХ

Кондак 1

Богообраний полк і собор богокрасний, отці наші Києво-Печерськи, багатьох чудес джерела, чернечого подвижницького життя на Київської Русі першовчителі і наставники, через душевне бажання ми насмілюємося принести вам похвальні пісні. Ви ж, маючи велику сміливість перед подвигоположником Христом і Богом нашим, моліться Йому, благаємо, щоб визволитися нам від усяких бід і недолі, і щоб з подякою взивати до вас:

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Ікос 1

Ангелоподібного життя забажали ви, отці богомудрі, суєти світу уникнувши, в печерах темних і тісних оселилися, де труди великі і подвиги взяли на себе, щоб Христа придбати, тому і чуєте від нас, грішних і немічних, такі піснеспіви:

Радуйся, Антонію, стримання, смирення, послуху і безмовності дзеркало; радуйся, віри православної міцне забороло.

Радуйся, Феодосій, ченців похвало; радуйся, обителі твоєї велична славо.

Радуйся, Михаїл, перший наш архіпастирю і вчителю; радуйся, віри Христової старанний насадителю й ідолослужіння викоренителю.

Радуйся, Прохоре, чудотворцю блаженний, ти хлібами з трави і сіллю з попелу людей голодних годував; радуйся, Іоан, бо ти постом невимовним засяяв.

Радуйтеся, Теодоре і Василій, бо ви в земному житті союзом Христової любові себе зв’язали; радуйтеся, бо від користолюбивого князя Мстислава ви постраждали,

Радуйтеся, бо після блаженної кончини вашої в одній раці ви дружелюбно почили; радуйтеся, бо ви одночасно перед престолом Божим предстали.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 2

Христос Господь, бачачи, що ви в ім’я Його зійшлися для спільного життя, посеред вас перебував, допомагаючи вам у різних подвигах, найперше ж у боротьбі з піднебесними духами злоби, і збагачував вас благодаттю Духа Пресвятого, одному подаючи дар пророцтва, іншому дар зціляти, іншому дар виганяти духів нечистих; ви ж, благодать цю приймаючи, не підносилися духом своїм, а в простоті душі і серця зі смиренням і вдячністю доброчинцю Богу пісню співали: Алилуя.

Ікос 2

Розум непохитний маючи і віру в Бога, ви трималися путі спасіння, її ж і пройшли з допомогою Христа і Пречистої Матері Його; таку допомогу і нам, що бажаємо життя ваше наслідувати, виблагайте перед престолом Всевишнього, щоб ми подячно співали вам:

Радуйся, Полікарпе, голово пресвітла, бо ти життя святих написав і в одне зібрав; радуйся, бо ти з ними перед престолом Тройці представ.

Радуйся, Варлам, розум благодатний, бо ти печеру темну і тісну вибрав, а не палати просторі; радуйся, бо ти золототканий одяг на хламиду чернечу замінив.

Радуйся, Дем’ян, цілителю безкорисливий, бо молитвами і святим єлеєм ти хворих лікував; радуйся, бо ти оселю на небесах з преподобним Теодосієм для себе випросив у Господа.

Радуйся, Никодиме, бо ти у випіканні хлібів священних тридцять років трудився; радуйся, Лаврентію, бо ти в затворі тісному багато років подвизався.

Радуйся, Атанасію, бо ти дар сліз і замилування у Господа випросив; радуйся, Еразме, бо ти за прикрасу храму Пресвятої Богородиці палату краси невимовної в Небесному Царстві у Господа придбав.

Радуйся, Луко, бо ти заповіді Божі старанно виконував; радуйся, Нектарі, бо ти послух без лені виконував.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 3

Силою і благодаттю, даною тобі від Бога, в житті твоєму, Агапіт блаженний, хвороби різні ти лікував. Благодать ця і сила в тобі і сьогодні присутні, навіть і примножилися. Тому молимо тебе: зціли недуги наші, вилікуй пристрасті душевні і тілесні, щоб ми зі здоровими тілом і душею взивали до Христа, що прославив тебе: Алилуя.

Ікос 3

Маючи до вас віру, любов і старання, заступництва просимо для життя вічного, отці богоприємні. Ваші бо молитви багато можуть перед престолом Всевишнього, тому і ми до вас звертаємося, як до великих помічників наших і заступників, прославляючи вас так:

Радуйся, Іоан, бо ти послух і після кончини своєї проявив; радуйся, бо ти старшому брату ложе своє смертне уступив.

Радуйся, Теофіле, бо ти братнім послухом від гніву зцілився; радуйся, бо ти замість гніву сльозами і зворушенням збагатився.

Радуйся, Кукша священномученик, бо ти язичників безліч до Христової віри привів; радуйся, бо ти за Христа з учнем своїм усічення голови перетерпів.

Радуйся, Олексію, бо ти молитву умову завжди звершував; радуйся, Григорію, ікон святих благоговійний списатель.

Радуйся, Саво, чудес великих творителю; радуйся, Сергію, послуху преславний любитель.

Радуйся, Меркурію, бо ти життя безплотних наслідував; радуйся, Пимін многостраждальний, бо ти на Бога завжди надію покладав.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 4

Буремний і широкий шлях мирського життя ви зненавиділи, а полюбили всією душею вузьку і скорботну стежку життя чернечого і нею старанно прямували, отці богомудрі; тому й Господь, бачачи ваші благі наміри, заповідав ангелам Своїм допомагати вам і укріпляти. Тому ми Христу, що всім бажає спасіння, співаємо: Алилуя.

Ікос 4

Чули люди, що Господь прославив нетлінням святі тіла ваші і дарував вам благодать зціляти недуги і хвороби, тому і йшли до вас із вірою зі сходу, заходу, півночі і півдня, прославляючи вас вітаннями такими:

Радуйся, Несторе, перший руський літописець; радуйся, життя отців Печерських описавши  і старанний їх у всьому послідовнику.

Радуйся, Євстратій, добрий мученику і пісник, ти Христу у стражданнях уподібнився; радуйся, бо ти всі рани Господа на тілі своєму носив;

Радуйся, Елладій, затворників похвала; радуйся, Єреміє, прозорливих слава.

Радуйся, Мойсей, невинності світило; радуйся, Іоан, дівства перемога.

Радуйся, Марку, бо твої чесні руки гроби святим копали, твого голосу мертві слухали; радуйся, Миколо князю, бо ти послуху братії Печерській себе повністю віддав;

Радуйся, Григорію, бо ти через потоплення в річці кончину блаженну прийняв; радуйся, бо тіло твоє в келії чудесно було знайдено.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники великі і преславні чудотворці.

Кондак 5

Побачив Діонісій богомудрий тіла ваші, що в гробах перебували, коли увійшов покадити в день Пасхи Христової, з любов’ю і благоговінням до вас взивав: «Христос воскрес», і, о чудо, почув від вас голосну відповідь: «Воістину воскрес». Дивуючись цьому чуду преславному, ми співаємо воскреслому Христу, який вічно перебуває: Алилуя.

Ікос 5

Розумними зірками неба печерного ви є, отці преславні. Ви бо шлях чернечого життя освічуєте і Церкву святу православну осяюєте. Слава бо всечесних подвигів ваших по всіх кінцях землі поширилася, сповідання святої віри ваше весь всесвіт усвідомив, тому і ми насмілюємося вам принести убогий спів такий:

Радуйся, Онисиме, бо через тісноту затвору печерного ти просторі оселі райські наслідував; радуйся, бо голод і спрагу на постійне бачення Бога ти замінив.

Радуйся, Матей, бо за чистоту душі і тіла ти дар пророцтва отримав; радуйся, бо стримуванням і незлобливістю ти чеснот високих досягнув.

Радуйся, Ісая, колодязю глибокий смирення; радуйся, невичерпне джерело чудотворінь.

Радуйся, Аврамій, сину святого трудолюбства; радуйся, Нифонте святителю, поборнику православ’я.

Радуйся, Сильвестре, бісер пречесний; радуйся, Пимін, вибраний сосуд Духа Святого.

Радуйся, Онуфрію, бо ти язиком мовчав та розумом Бога хвалив; радуйся, Анатолію, трепетний душею і розумом чистий.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 6

Проповідницею нам явилася чесна правиця твоя, Спиридоне богоприємний, нею бо православних дітей твоїх навчаєш, як пальці складати для зображення хреста святого на чолі, вуста ж нечестивців закриваєш, явно викриваючи їх; таким бо чином осінивши себе хресним знаменням, відійшов ти до Христа. Йому ж молися, щоб згасив полум’я пристрастей наших і дарував нам істинне старання славословити Його безперестанно у псалмах і піснях духовних у цьому житті і майбутньому, співаючи: Алилуя.

Ікос 6

Засяяла, як пресвітле світило, у Богу знаменита обитель ваша, отці преподобні, і всю землю нашу благодаттю Божою просвітила; її ж ви кривавими потами будували і на неї благодать молитвами вашими і подвигами виблагали, бо, ревнуючи, ви пророцтву поревнували, яке говорить: На горах цих засяє благодать Божа і віра примножиться. Тому вам, як причині сповнення пророцтва, взиваємо:

Радуйся, Арет, бо Господь милість свою на тобі показав; радуйся, бо Господь вкрадене багатство твоє на милість для тебе повернув.

Радуйся, Теофіле, бо тобі земля ложем була, а волосяниця одежею; радуйся, Сисой, бо тобі нічні молитви були сном, а сльози заспокоєнням.

Радуйся, Аліпій, бо тобі ангели в трудах іконописання допомагали; радуйся, Симоне святителю, бо твої святі руки житія святих написали і нам корисне для душі залишили.

Радуйся, Никоне, Антонія перший благоговійний учню; радуйся, Феодосія в ділах благоговійних помічнику і в душоспасительних подвигах співробітнику.

Радуйся, Теофане, бо ти тіло постом умертвив; радуйся, Онисифор, бо ти душу нічними молитвами оживив.

Радуйся, Макарі, бо ти за святе життя нетлінням тіла від Господа вшанувався; радуйся, Анастасію, дияконе благоговійний і страждальнику предивний.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 7

Бажаючи країну вашу благодаттю Своєю збагатити, Господь Духом Святим покликав вас на скорботне і богоугодне життя, ним ви здивували не тільки людей на землі, а й ангелів на небі, бо ви, отці богоносні, у печерах перебуваючи, як у гробах, старанно теплотою серця і душі єдиному Богові послужили, прекрасно співаючи Йому пісню: Алилуя.

Ікос 7

Нового життя чернечого явилися ви вчителями, якого на Русі не було ніколи, його ви насадили і вкоренили. Тому велике число ченців пішло за вами, подячно співаючи:

Радуйся, Аврамій, бо ти Христа Господа всім серцем і всією душею полюбив; радуйся, бо ради Нього ти труди великі життя печерного на себе прийняв.

Радуйтесь і ви, дванадцять братів прекрасних, бо церкву Божої Матері ви подібно до небес прикрасили; радуйтесь, бо за труди ваші нагороду, Царство Небесне, ви від Сина її, Христа, отримали.

Радуйся, Ісакій, бо великими стражданнями ти спокуси диявольські переміг; радуйся, Ілля, бо за подвиги стриманості і безстрастя ти благодаттю зодягнувся.

Радуйся, немовля мученик Іоан, бо кров твою святу ти невинно за Христа пролив; радуйся, Никоне, бо Христу, що на хресті був розіп’ятий, незлобливістю ти угодив.

Радуйся, святителю Єфреме, бо як бджола соті солодкі, так ти студійський устав до обителі Печерської приніс; радуйся, Тите блаженний, бо силу бісівську ти смиренням зруйнував.

Радуйся, бо темряву лукавих бісів ти далеко від нас проганяєш; радуйся, бо як світло, заклик не гніватись на ближніх ти на нас проливаєш.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 8

Дивне і преславне чудо явилося перед лицем усіх вірних: печера розбійника на храм Божий перемінилася, бо там гріх знищився і благодать примножилась, там кедри раю Христового примножились, бо терня беззаконня викоренилося, де влада смерті поширювалась, там Господь воцарився. Дивуючись зміні правиці Всевишнього, взиваємо: Алилуя.

Ікос 8

Усе ваше старання, бажання і піклування, преблаженні отці, було, щоб потоптати і знищити горду голову злобного ворога християнського роду, а Господа Ісуса Христа в душах і тілах наших звеличити і прославити; ради цього взиваємо до вас:

Радуйся, священномученик Лукіане, бо наготоване для тебе небесне житло; радуйся, бо як страднику даровані тобі нескінченні райські оселі.

Радуйся, Лаврентію, бо ти уникнув суєти мирської; радуйся, бо спільного життя з силами ангельськими ти удостоївся.

Радуйся, Пафнутію, бо, пам’ятаючи час смертний, безперестанно плакав ти; радуйся, бо при кончині від ангелів розради ти удостоївся.

Радуйся, Мартирій, бо за велику чистоту і піст ти дару зціляти людські недуги удостоївся; радуйся, Іларіоне ієрарху, бо стадо словесних овець Христових на пасовищі православ’я ти добре упас;

Радуйся, князю Теодоре, бо на честь і славу Церкви Православної ти багато потрудився; Радуйся, Діонісію, бо «воістину воскрес Господь» від преподобних отців у день Пасхи почув ти.

Радуйся, Атанасію, бо красою світу цього ти знехтував; радуйся, святителю Теофіле, пастирю добрий, бо за паству свою ти готовий був життя віддати.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 9

Ви для всіх є всім, преподобні отці, бо небесні зцілення подаєте нам і безоплатне лікування нам пропонуєте, не хитрістю людською, а дією Святого Духа душевні і тілесні зцілення посилаєте; їх приймаючи, весь рід і вік людський Благодійнику і Промислителю взиває подячно: Алилуя.

Ікос 9

Проповідники красномовні риторськими своїми вустами не могли достойно оспівати вашої святині, тим більше я, убогий словом і розумом, якими піснями прославлю вас, о отці, ангелам рівночесні; однак, спонуканий старанням і любов’ю до вас, насмілююсь увінчати вас цими недостойними моїми похвалами:

Радуйся, Зеноне, бо постом та іншими подвигами чернечого життя ти світло засяяв; радуйся, бо через смирення і цнотливість ти землю обіцяну успадкував.

Радуйся, Григорію, бо через зілля, яким годувався, ти здоров’я хворим подавав; радуйся, Іпатію, бо святим отцям ти в недугах старанно допомагав і за це благодать Духа зціляти недуги отримав.

Радуйтеся, отці преподобні, бо ваші пречесні голови на здоров’я душ і тіл наших миро точать; радуйтеся, бо ваші пресвяті душі перед престолом слави Божої стоять.

Радуйся, Мойсею, бо молитвами, постом і оковами пристрасті ти умертвив; радуйся, Йосиф, бо воротами смиренного і старанного послуху у вічний спокій увійшов ти.

Радуйся, Павле, бо ніколи ти часу не марнував, тому зі струдженими і обтяженими упокоївся; радуйся, Сисою, бо надзвичайними подвигами посту ти не тільки людей, але й ангелів здивував.

Радуйтеся, Леонтію і Геронтій, бо з дитинства ви Христа полюбили; радуйтеся, бо в юнацькі роки ви наставникам уподібнились.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 10

Бажаючи спасти багатьох і всім спасіння подаючи, Христос Бог наш показав вас Русі другими отцями Єгипту, Фіваїдії і Палестини, щоб через вас багатьох напоумити і життям вашим путь до спасіння показати, в чому ви потрудилися, навчаючи тих, хто істиною Євангельською не просвічений, їх ви до правої віри привели і до богоугодного і чистого життя, до збереження заповідей Божих словом і ділом постійно закликаєте, Богові Помічнику постійно співаючи пісню: Алилуя.

Ікос 10

Стіною твердою і огорожею міцною будьте ви нам, преславні отці, бо ми з теплою вірою, старанням і любов’ю до вас вдаємося; огородіть нас від плотських і мислених ворогів наших, щоб ми не боялись їх, а перемагали вашими молитвами до Христа Бога, взиваючи з подякою так:

Радуйся, Несторе, бо ти до земного ставився з презирством, а небесне полюбив; радуйся, бо перед кончиною ти самого Господа Ісуса Христа з ангелами бачити удостоївся.

Радуйся, Теодоре, бо охорону вустам своїм поклав ти; радуйся, Памва сповіднику, бо ти богів язичницьких прокляв, а ім’я Господа на землі і на небі сповідував.

Радуйся, Софроні, бо ти затвором міцним і залізом тіло скував, душею ж і тілом з псалмоспівами до небес постійно піднімався; радуйся, Панкратію, бо ти хворим благодаттю Духа Святого зцілення подавав.

Радуйся, Антонію, бо духів лукавих ти виганяв з тих, хто приходив до тебе; радуйся, Мардарію, бо вбогість і безкорисливість ти полюбив.

Радуйся, Амман, бо древніх отців ти в подвигах наслідував старанно; радуйся, Піор, бо пристрасті тілесні ти вогнем утримання попалив.

Радуйся, Мартирію, бо ти чеснотами життя просвітив; радуйся, Руфе, бо ти взірцем утріимання і подвижництва був.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 11

Спів усякий похвальний не може описати ваших подвигів і трудів надмірних, що перевершують життя людське, але до ангельського подібне, тому похвал не лише від людей, а й від ангелів ви достойні; однак, бачачи наше щире бажання, прийміть пісні, які ми вам при­носимо з вірою і любов’ю, і випросіть нам відпу­щення гріхів, щоб у покаянні і доброму виправленні ми закінчили наше тимчасове життя, а у вічному сподобилися за молитвами вашими співати Богові: Алилуя.

Ікос 11

Світло вам вічне засяяло, бо ви зненавиділи пристрастей темряву, угодники Божі преславні, радість нескінченну прийняли ви, добрий подвиг старанно закінчивши. Тому, стоячи перед престолом Христовим, поминайте нас, що взиваємо так:

Радуйся, Єфросиніє, небесного Єрусалиму дочко пре чесна; радуйся, земного Єрусалиму, нашого міста Києва, мати пресвітла.

Радуйся, Юліана діво, лілеє прекрасна, бо проросла ти в земному Христовому саду; радуйся, бо ти зацвіла в небесному Його квітнику;

Радуйся, Макарій священномученик, бо ти до смерті був вірним пастирем; радуйся, бо, раніше ніж прийняти престол на землі, ти на небесний престол був призначений.

Радуйся, Касіан, затворнику чудесний; радуйся, Арсенію, бо за богоугодні тимчасові діяння ти вічності від Христа удостоївся.

Радуйся, Євтимій, бо через піст і велике славословлення Бога ти райськими солодощами наситився і з ангелами співаєш; радуйся, Веніамін, бо, роздавши майно своє, ти на лоні Аврамовому спочив.

Радуйся, Тите, бо, земного царя воїнство залишивши, ти небесним хоробрим воїном став; радуйся, Ахил, бо від юності ти розіп’явся для життя і пристрастей, щоб з Христом, Який з волі Своєї на хресті розіп’явся, з’єднатися.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 12

По благодаті всемилостивого і всещедрого Бога життям рівноапостольним ви пожили, отці богоносні, чудес багато творячи, храм Пречистій Владичиці Діві Богородиці предивний збудували і, як невісту прекрасну, золотом, сріблом та дорогоцінним камінням прикрасили, до нього ж люди з усього всесвіту приходять, щоб прославити Христа Бога, співаючи Йому: Алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи ваше подвижницьке життя, хвалимо подвиги ваші – піст, молитви, сльози, коліноприклонення, всенічні моління, плоті умертвіння, духа сокрушення, смирення, лагідність, терпіння, мовчання, чистоту, убогість, безкорисливість і все те, що ви взяли на себе заради любові Христової, так співаємо вам:

Радуйтеся, Паїсій і Меркурій, бо в нерозлучному житті і єдинодушній любові братській ви життя на землі прожили; радуйтеся, бо однодушним життям ви насолоджуєтеся на небесах з Христом.

Радуйся, Макарій, бо, як Самуїл, ти в юному віці для служіння Господу покликаний; радуйся, Пимін, бо, як пшениця з ниви Христової, у житницю небесну ти був наперед призначений.

Радуйся, Силуане, бо на крилах посту і молитви ти до Бога злетів; радуйся, Агафоне, бо на плечах чеснот ти до небес піднятий.

Радуйся, Захарію, бо для бісів ти страшним був, а для ангелів співбесідником явився, з ними ж перед престолом Тройці стоїш; радуйся, Ігнатій, княже пресвітлий печерного міста.

Радуйся, пастирю преподобний богообраного стада; радуйся, мученику немовля, бо за Христа від Ірода безумного ти чашу смерті прийняв.

Радуйся, бо землю Сходу ти кров’ю освятив і нашу країну пришестям своїм благословив; радуйся, Лонгин, бо шляхом вузьким ти правильно йшов і ним же раю Божого досягнув.

Радуйтеся, всі преподобні отці наші Печерські, всесвітні світильники, великі і преславні чудотворці.

Кондак 13

О всеблаженні і всяких похвал вищі преподобні отці наші Печерські, прийміть це мале вам приношення, як Господь прийняв дві лепти вдовиці, не погордуйте приношенням нашим, як Христос не відкинув цілування блудниці, і нас удостойте через заступництво ваше до Господа з покаянням життя наше закінчити, з молитвою в серці і на устах відійти з цього життя у вічне і стати перед престолом Всевишнього, перед яким ви стоїте з архангелами і ангелами і зі всіма святими, співаючи пісню: Алилуя.

Цей кондак читається тричі. Після цього знову читаються перший ікос і перший кондак.

Молитва до всіх преподобних Печерських

Преподобні і богоносні отці наші Антонію і Феодосі1 та всі преподобні Печерські, світила землі пресвітлої, що з темних печер землі нашої славно засяяли і її всю багатьма світлосяйними ангелоподібними зорями освітили, весь ж всесвіт сяянням високих чеснот і чудес Божественних здивували; і сьогодні хоч у смертному гробі тіла ваші перебувають, але душі ваші з Христом, Сонцем Правди, разом з усіма праведниками сяють, як сонце в Царстві Небеснім; звідтіля молитовне ваше проміння до Бога Світла за вітчизну свою посилаючи, не забудьте і нас, що молимося до вас, перебуваючи в ночі скорбот і пристрастей наших; промінням благодаті осяйте нас, щоб ми ходили правдиво у світлі чеснот вашого життя і удостоївся бачити світло неприступної слави Божої, прославляючи Його разом з вами на віки віків. Амінь.