Різдвяне послання Патріарха Варфоломія, милістю Божою Архієпископа Константинополя-Нового Риму і Вселенського Патріарха

Для усій Повноти Церкви

… Благодать, милість і мир

Спаситель Христос народився у Віфлеємі

* * *

«Христос народжується славте, Христос на землі, звеличуєте».

 Давайте радіти радістю невимовного блаженства ангелів Божих. Яки перед нами співали: «Слава в вишнях Богу і на землі мир, доброї воля між людьми»

На великі жаль, сьогодні на Землі ми бачимо і досвід воєн і загрози війни. Тим не менш, радісне оголошення жодним чином не анульоване. Світ дійсно прийшов на землю через примирення між Богом і людьми в особі Ісуса Христа. На жаль, ми, людські істоти не були у примирені, незважаючи на священну волю Божу. Ми залишаємо за собою ненависть один до одного. Ми діємо дискримінації у відношенні один да одним за допомогою фанатизму у релігійних і політичних переконаннях, за допомогою жадібності в придбанні матеріальних благ, а також шляхом експансії в здійсненні політичної влади. Такі причини того, чому ми вступали в конфлікт один з одним.

У 313 році, освічений римський імператор, Св. Костянтин Великий, видав Указ у Мілані, який дав свободу сповідування християнської вірі, разом з свободою будь-якої іншої релігії. На жаль, через 1700 років, ми продовжуємо бачити релігійне переслідування у відношенні християн і представників інших християнських меншин в різних місцях.

Крім того, економічна конкуренція поширюється в глобальному масштабі, як погоня за ефемерним прибутком, який позиціонується як основна мета. Похмурі наслідки надконцентрації багатства в руках небагатьох і фінансового спустошення величезних людських мас, ігноруються. Ця диспропорція, яка описана у всьому світі як фінансова криза, по суті продуктом моральної кризи. Тим не менш, людство на жаль, не надає належного значення цієї моральної кризі. Для того щоб виправдати цю байдужість людей, посилаються на поняття вільної торгівлі. Але вільна торгівля не є ліцензією на злочин. І злочинної поведінки набагато більше, ніж того, що записано в кримінальному кодексі. Вона включає в себе те, що не може бути передбачена признаними нормативними актами, таке, як конфіскація багатства людей нібито законними засобами. Оскільки, таки норми, як закон не може бути офіційно введені, дії меншості громадян часто виражається в непомірної нестриманості, викликаючи порушення соціальної справедливості та миру.

Від Вселенського Патріархату, то ми уважно стежимо за «знаменнями часу», скрізь чутними «голосами» «війни і заворушення» –  «Повстане народ на народ, і царство на царство. будуть землетруси великі та голод, та помір місцями, і страшні та великі ознаки на небі» (Лк. 21:10 – 12). У багатьох відношеннях, ми переживаємо те, о чом Святий Василь писав: «У любові дві примітні властивості: сумувати й мучитися про те, що улюблений терпить шкоду, а також радіти і трудитись про користь його. А хто не так вважає, той явним чином не любить брата або сестру свою» (Василь Великий, короткі правила, PG31. 1200A) Саме тому, з цього священного Престолу і центру Православ’я, ми проголошуємо майбутній новий рік Роком глобальної солідарності.

Ми сподіваємося, що таким чином ми зможемо, в достатній мере притягнуть увагу людей до величезної і великі проблеми бідності і необхідність вжити необхідних заходів, щоб заспокоїти голодних і нещасних.

Як ваш духовний отець і голова церкви, ми просимо про підтримку всіх осіб і урядів доброї волі для того, щоб ми могли усвідомити мир Господа на землі – мир, що оголошений ангелами і надані немовляти Ісусу. Якщо ми дійсно бажаємо цього світу, що вищий від усякого розуму, ми зобов’язані здійснювати це відчутно, замість того, щоб бути байдужими до духовних і матеріальних проблем наших братів і сестер, для яких народився Христос.

Любов і мир є найважливішими особливостями учнів Господа, і кожного християнина. Отже, давайте підтримувати один одного протягом цього року глобальною солідарністю зробимо все свідомі зусилля – як люди і народи – за скороченням нелюдських наслідків, створених величезною нерівністю, а також визнання прав всіх людей, прав з найслабших серед нас, для того, щоб кожний мав можливість користуватися всіма речами, що необхідні для життя людини. Таким чином, ми дійсно спостерігаємо – принаймні в тій мірі, що це по-людськи можливо – досягнення миру на землі.

Разом з усіма створеннями матеріальними і духовними, ми почитаємо Різдво Сина і Слова Божого від Діви Марії, схиляється перед новонародженим Ісусом – нашим освітленням і спасінням, нашим захисником в житті – і співом, як псалмоспівець «Господь моє світло й спасіння моє, кого буду боятись? Господь то твердиня мого життя, кого буду лякатись?»(Пс. 26:1), як християни, так як «сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель» (Лк. 2:11), «Господь Саваот Він Цар слави!» (Пс. 23:10)

Ми сподіваємося, щиро і гаряче молимося, що зоря 2013 буде для всіх роком глобальної солідарності, свободи, примирення, доброї волі, миру і радості. Маємо предвічного Слово Отця, який народився в яслах, який об’єднав ангелів і людей в один порядок, встановлення миру на землі, потрібне для всіх людей терпіння, надії і сили, благословляючи світ божественний дар Його любові. Амінь.

У Фанарі, Різдво 2012

Ваш гарячий молитовник перед Богом

+ Патріарх Константинопольський Варфоломій

http://uaoc-ls.com/?p=4712