“Богопосвячене життя”

Мене, як то кажуть, “шляки трафляють”, коли чую від уніатів “про покликання до богопосвяченого життя”.

До богопосвяченого життя не потрібно особливого покликання, до нього покликані усі люди.

Протиставляти монашество, навіть в немонашій уніатській версії згромаджень “богопосвячених осіб” богопосвяченому життю кожного християнина є на мою думку чимось протипророднім євангельському духові Церкви Христової.


Звідси і народжуються поняття в багатьох людей, що заповіді Божі – це для священиків і монахів з монахинями, а мирянин може жити небогопосвяченим життям, бо це не його покликання. Звідси і пристальна увага до “годинників” та “мерседесів” духовенства, і що у них на столі, у той час, як самі критики “зажерливих попів” живуть в смертельних гріхах і нерідко існують лише на біологічному рівні не вижче за тварин.

Чи не тому подібна антицерковна риторика знаходить відгук в частині черні, що віками їм вбивали в голову, що богопосвячене життя – це особливе покликання для небагатьох.

Щоб розвіяти всілякі сумніви у хибності використання терміну “богопосвячене життя” пригадаю частину виголосу, який ми чуємо, і яким молиться кожен присутній в храмі, неодноразово на кожній святій Літургії під кінець єктенії: “…самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддамо”. “Тобі Господи”, – відповідає церковна громада….

священик Андрій Толстой (УПЦ КП)