Де можна подивитися білоруські релігійні та історичні книги?

Саме з таким питанням всі частіше звертаються до мене, як до редактора сайта “Київське Православ’я”, читачі даного сайту. Людей цікавлять найперше православні видання, а також книги по історії, культурі… Дійсно – в Україні знайти в продажі й навіть у бібліотеці білоруську книгу, особливо сучасного видання, практично неможливо. А коли це стосується видань раритетних, спеціальних і малотиражних – це взагалі з області фантастики.

 

Однак, не все так погано. От, вже більше десять років, існує білоруська електронна бібліотека КамунІкат, у якій можна знайти більшість білоруських видань. Серед них – видані по історії УАПЦ, що стали результатом співробітництва Українського й Білоруського наукового товариства. Співробітництва реального, заснованого на православному розумінні братерства українського й білоруського народів. І це співробітництво знаходить розуміння білоруського читача – перекладені на білоруську мову праці Блаженнішого митрополита Мефодія, Предстоятеля Української Автокефальної Православної Церкви; книги по історії Української Автокефальної Православної Церкви займають провідне місце в рейтингу читальних видань бібліотеці.

За допомогою KAMUNIKAT білоруси відкрили для себе й сайт «Автокефалія», інші сайти УАПЦ та УПЦ КП, які от уже більше 4 років займаючи провідні місця в рейтингах найбільш відвідуваних білорусами українських сайтів.

От як розповідають про бібліотеку KAMUNIKAT її творець, пан Ярослав Іванюк:

«Білоруська Інтернет-Бібліотека KAMUNIKAT існує з 2000 року, хоча спочатку був цей сайт бюлетеню Білоруської редакції «Радіо Палёнія» (Польського радіо для зарубіжжя). Із цього саме все і почалося…

Протягом цього часу KAMUNIKAT змінювався, проходив еволюцію, та кількість матеріалу, доступного на сайті, усе збільшувалася.

У вересні 2007 року на KAMUNIKAT відбулася справжня революція! Її підсумок – це професійний сайт із каталогом, пошуковою системою, підпискою RSS, топ- списком видань і багато чим ще.

Сьогодні, на новому сайті KAMUNIKAT удалося зібрати більш ніж 12.000 білоруських книг і журналів. Однак, робота над поповненням бібліотеки увесь час триває. Між іншим, скануються чергові книги, ведуться переговори з іншими білоруськими авторами та видавцями…»

Тепер, через сайт “Київське Православїя”, хочеться відповісти всім українцям: Шукайте білоруську книгу на сайті: http://www.kamunikat.org/.

прот. Сергій Горбік